reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania - jakie i kiedy?

co myślicie o cesarce na życzenie? moje 2 kumpele miały i są happy a 1 rodziła w wodzie 3 godziny ekspres 1 dziecko

reklama
Czytalam tyle niepochlebnych opinii lekarzy na temat cesarki, ze mysle, ze cesarka na zyczenie to nie jest nic wartego polecenia. Nie tylko fakt, ze jest to prawdziwa operacja, ktora daje mozliwosci powiklan, zostawia tez powazna blizne na macicy, ale podobno rowniez dla dziecka ten sposob przyjscia na swiat jest duzo bardziej stresujacy i grozny niz normalny porod. Bo natura przygotowala dzidziusia do powolnego przeciskania sie przez kanal rodny a nie do natychmiastowego bycia wyjetym z brzucha. Dla mnie najbardziej przekonujacym argumentem jest ten o zdrowiu i bezpieczenstwie (rowniez tym psychicznym) dzidzi. CC powinno zostac zabiegiem wykonywanym tylko w ostatecznosci.

ja też mam opory przeciw cc, ale u mnie sprawa wygląda inaczej. operowali mi oczy - miałam 10 na minusie. okulista przekonał mnie do cc, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że wada wróci przy tak ogromnym wysiłku.

ja miałam cc, nie polecam.. z wielu powodów, ale jak ktos miał trudny naturalny. powie że nie poleca naturalnego...

ja miałam normalne cc, bez komplikacji, ale to jest powazna operacja, cały brzuch pociety, a dzidzią trzeba się zająć, i atać i podnieść się i położyć, pierwszego dnia po myslałam że drugi raz się na to nie zdobedę...

ale zaraz mi przeszło, jak terzeba mieć cc to trzeba, jak nie to odradzam ;)

po raz koleny powtórze, że watro pójśc do szkoły rodzenia, albo przejść sie po oddziałach i porzmaiwać z połozyni i lekarzami, oni wszystko doradzą, i wielenaprostują zwłaszcza mitów o naturalnym, jak i mitów o cc

Porod w wodzie jest podobno bardzo fajny, ale trzeba miec pozwolenie od lekarza na taki porod. Co do znieczulenia oponnowego to ja wiem na pewno ze sie nie zdecyduje, bo 2 razy w zyciu mialam juz punkcje kregoslupa i zawsze byly potem komplikacje, mimo ze mowia ze to taki prosty zabieg. Nie chce kusic losu (po drugiej punkcji malo sie nie przekrecilam - dobrze, ze moja mama sie uparla zeby zostac ze mna po zabiegu i dzieki temu zauwazyla, ze cisnienie mi leci na leb na szyje a ja zupelnie nie kontaktuje - do tego na jakis czas sparalizowalo mi cale cialo).
Po pierwszej nieudanej ciazy mialam indukowane poronienie - bol potworny, ale wiem ze jesli dzidzi sie bedzie rodzilo i bedzie z nim wszystko ok, to nie taki bol zniose dla jego dobra.
Dlatego ja sie porodem nie przejmuje- chce tylko do konca donosic zdrowego dzidziuisa i to jest dla mnie najwazniejsze.

mam pytanie o kartę ciąży wczoraj dowiedziałam się że każda ciężarówka powina mieć ją przy sobie od samego początku ?
nosicie taką kartę ?
lekarz mój nie dał mi nic to ja sama muszę się upominać o to?
tam są wszystkie badania czy co?
grupa krwi na bank?

reklama
agao lekarz sam powinien założyć Ci kartę ciąży bez Twojego przypominania. Jednak zazwyczaj zakłada się ja po pierwszych badaniach (morfologia, mocz) chociaż dziwne,że Twój lekarz nie poinformował Cię o tym. Kartę tą powinno sie nosić przy sobie, a zwłaszcza jak wybierasz sie do jakiegoś innego lekarza.
Który to tydzień ciąży, jeśli moge zapytać??

Do góry