Ja tez uwazam ze pappa jest bez sensu choćby na przykładzie koleżanki ktora jest w moim wieku.Moje odczucie jest takie, że to czyste naciaganie na koszty. Jeśli nie ma wskazań, robienie tego testu jest bez sensu. W moim przypadku lekarz spytał czy nie ma w rodzinie chorych dzieci, mam 32 lata, testy prenatalne zdecydowanie wystarcza.
reklama
Katerina1985
Fanka BB :)
Porównując USG z wynikiem badań krwi wychodzi około (ponad) 90% pewności, samo USG daje 70% co do wystąpienia lub nie kilku wad genetycznych. Przepraszam, ale nie pytam o zasadność badania, tylko o to czy 4-dniowy odstęp badania krwi od USG to nie jest zbyt duży odstęp czasu? Ktoś się orientuje?
No a ja napisalam ze mojej kolezance wyszlo wysokie ryzyko zespolu downa wiec jakie to 90 % pewności?Porównując USG z wynikiem badań krwi wychodzi około (ponad) 90% pewności, samo USG daje 70% co do wystąpienia lub nie kilku wad genetycznych. Przepraszam, ale nie pytam o zasadność badania, tylko o to czy 4-dniowy odstęp badania krwi od USG to nie jest zbyt duży odstęp czasu? Ktoś się orientuje?
Mi lekarz mowil ze jak chce to musi byc odrazu dzien po oddana krew ..nie mozesz zadzwonic i sie zapytac?
Katerina1985
Zadzwonię jutro i zapytam. Myślałam,że ktoś robił i wie. Mimo wszystko, dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnia edycja:
jasani
Najlepiej najpierw zrobić test z krwi i z wynikiem od razu na usg. Lekarz wpisuje w odpowiedni program wszystkie parametry i ocenia ryzyko.Zadzwonię jutro i zapytam. Myślałam,że ktoś robił i wie. Mimo wszystko, dziękuję za odpowiedzi.
Jugosława
Sam test pappa bez wykonanego szybko usg nie ma sensu, bo wynikiem badania z krwi będą dwie wartości, które trzeba wstawić do programu i wtedy on obliczy ryzyko. No chyba, że lekarz cofnie się do badania i wprowadzi jeszcze raz te dane....no albo zrobi nowe usg i wtedy ze świeżymi wynikami.
Ja robiłam tydzień przed USG badanie a potem z wynikami szłam na usg.
Ja robiłam tydzień przed USG badanie a potem z wynikami szłam na usg.
Badanie na test PAPPA wykonuję się w tym samym dniu co USG, (PAPPA to statystka) a co do NIFTY to też statystyka, po nim może być również zalecenie na amniopunkcje, wystarczy porozmawiać z dobrym genetykiem (ja taką rozmowę miałam, bo robiłam też amniopunkcje).
D
Deleted member 176021
Gość
Ja jak mialam ostatnio test to lekarz zalecił mi w tym samym dniu co wizyta, a najpóźniej nastepnego dnia.Porównując USG z wynikiem badań krwi wychodzi około (ponad) 90% pewności, samo USG daje 70% co do wystąpienia lub nie kilku wad genetycznych. Przepraszam, ale nie pytam o zasadność badania, tylko o to czy 4-dniowy odstęp badania krwi od USG to nie jest zbyt duży odstęp czasu? Ktoś się orientuje?
4 dni to dużo, byś musiała chyba mieć kolejne usg prenatalne, zeby wynik wyszedł prawidłowy.
reklama
Katerina1985
Już wszystko wiem (od lekarza) jeśli zrobię jutro to też będzie dobrze.