reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania genetyczne z krwi

Moje odczucie jest takie, że to czyste naciaganie na koszty. Jeśli nie ma wskazań, robienie tego testu jest bez sensu. W moim przypadku lekarz spytał czy nie ma w rodzinie chorych dzieci, mam 32 lata, testy prenatalne zdecydowanie wystarcza.
Ja tez uwazam ze pappa jest bez sensu choćby na przykładzie koleżanki ktora jest w moim wieku.

reklama
Porównując USG z wynikiem badań krwi wychodzi około (ponad) 90% pewności, samo USG daje 70% co do wystąpienia lub nie kilku wad genetycznych. Przepraszam, ale nie pytam o zasadność badania, tylko o to czy 4-dniowy odstęp badania krwi od USG to nie jest zbyt duży odstęp czasu? Ktoś się orientuje?

Porównując USG z wynikiem badań krwi wychodzi około (ponad) 90% pewności, samo USG daje 70% co do wystąpienia lub nie kilku wad genetycznych. Przepraszam, ale nie pytam o zasadność badania, tylko o to czy 4-dniowy odstęp badania krwi od USG to nie jest zbyt duży odstęp czasu? Ktoś się orientuje?
No a ja napisalam ze mojej kolezance wyszlo wysokie ryzyko zespolu downa wiec jakie to 90 % pewności?;)
Mi lekarz mowil ze jak chce to musi byc odrazu dzien po oddana krew ..nie mozesz zadzwonic i sie zapytac?:)

Sam test pappa bez wykonanego szybko usg nie ma sensu, bo wynikiem badania z krwi będą dwie wartości, które trzeba wstawić do programu i wtedy on obliczy ryzyko. No chyba, że lekarz cofnie się do badania i wprowadzi jeszcze raz te dane....no albo zrobi nowe usg i wtedy ze świeżymi wynikami.

Ja robiłam tydzień przed USG badanie a potem z wynikami szłam na usg.

Badanie na test PAPPA wykonuję się w tym samym dniu co USG, (PAPPA to statystka) a co do NIFTY to też statystyka, po nim może być również zalecenie na amniopunkcje, wystarczy porozmawiać z dobrym genetykiem (ja taką rozmowę miałam, bo robiłam też amniopunkcje).

Ja jak mialam ostatnio test to lekarz zalecił mi w tym samym dniu co wizyta, a najpóźniej nastepnego dnia.
4 dni to dużo, byś musiała chyba mieć kolejne usg prenatalne, zeby wynik wyszedł prawidłowy.

reklama
Do góry