reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Baby K - witamina K dla niemowlaków

Patryczek ma zniekształconą główkę z tyłu, ma takie jakby wgłębienia. Lekarz zapisał nam Devikap i mam przez tydzień podawać 6 kropli, a potem po 3 kropelki. Mam nadzieję że wszystko wróci do normy...

reklama
Agnieszka ja mam Devikap ale powiem ci ze mam straszny problem z odmierzeniem dawki, nie wiem czemu ale te kropelki lecą albo za szybko albo wcale nie chcą :wściekła/y: :no: może trafiłam na jakąś trefną buteleczkę :confused:
my mamy podawać małej po 2 krople codziennie ale powiem szczerze że najczęściej wpadną mi 3 na łyżeczkę :-)

anik567 ja mam ten sam problem :-) ale zamierzam kupić w aptece kroplomierz i tym mu będę odmierzać. Mam nadzieję że ten sposób będzie lepszy:-) Pozdrawiam

Ja nie polecam witamin K i D w kapsułkach z kilku powodów:
- cena (Vigantol - opakowanie na 3 miesiące - 5,80 PLN; Vita D - opakowanie na miesiąc - 15 PLN)
- niebezpieczeństwo zakrztuszenia się dziecka (wielokrotnie o tym ostrzegali pediatrzy, bo były takie przypadki)
- kompozycja składników w żelatynowej kapsułce, która styka się z kroplami

Jeżeli chodzi o witaminę K to najlepsze jest Baby K, a jeżeli chodzi o witaminę D to Vigantol.
Ja podawałam krople na maleńkiej łyżeczce, żeby mieć pewność że podaję odpowiednią dawkę.

Witajcie :-)!
Mój synek ma prawie 8 miesięcy. Pediatra kazała dawać mu od 3 tygodnia życia Vita D (raz dziennie jedną kapsułkę przed jedzeniem). Na ostatniej wizycie mówiła, żebym nadal ją podawała. Do końca opakowania zostało mi 7 kapsułek, czyli od następnego czwartku powinnam zacząć nowe.
Niestety o Vita D pytałam się w 5 aptekach, a moja siostra w 3. Nigdzie jej nie mieli (podobno w hurtowniach też nie mają). W jednej z aptek pani farmaceutka powiedziała mojej siostrze, że produkcja Vita D jest wstrzymana :baffled:. Szukałam czegoś na ten temat w internecie, ale nic konkretnego nie znalazłam.
Może któraś z Mam wie coś na ten temat?

witaj,
może spróbuj podawać wit. d w kropelkach, np devikap.
dawkowanie - 1 kropelka dziennie np. na smoczku podać do buzi.
a koszt ok 3,50 zł. za buteleczkę, która może być otwarta 6 m-cy i przez ten czas się na pewno nie skończy.
skonsultuj się z pediatrą czy tak możesz zrobić.
pozdrawiam

leonia dziękuję za podpowiedź :-).
Znaczna róźnica cenowa jest między Devikapem, a Vita D :szok:.
Vita D kosztuje ok.17 zł i starcza na 30 dni :tak:.
Pozdrawiam :-)!

Tez tak uważam.
Tak na marginesie wkurzają mnie te ukryte reklamy niby wątki (wszystkich preparatów niestety)
Ale powiem od siebie.
Pierwszej córeczce podawałam vita K. jeszcze z pipetką - beznadzieja. Próbowałam tez Vita K w kapsułkach i tak albo ciężko było ukręcić ten łepek, albo olej spływał mi po palcach zamiast do buzi dziecka, i szczerze ale wyślizgnąć się łatwo wtedy może i co, będę dziecku w buzi kapsułki szukać??!! O nie.
Te krople Baby K podaje się o niebo lepiej, mimo, że 2 razy dziennie. Można troszkę mleczka i na łyżeczkę, można do butli. Ja dawałam na łyżeczkę i potem karmiłam piersią. Żadne vita D za 16 zł, tez mi chcieli w aptece wcisnąć bo vigantol niby na receptę ale vigantol kosztuje 5 zł a to jest 3x Mniej niż vita D. No i starcza na wiele dłużej więc sprawa chyba oczywista.
Baby K dobrze się podaje i jest tańsze od tych kapsułek.
Polecam tak jak poniżej vigantol i baby k. (wiem też, że jest Devikap ale nie używałam)
Pozdrawiam:)
Ja nie polecam witamin K i D w kapsułkach z kilku powodów:
- cena (Vigantol - opakowanie na 3 miesiące - 5,80 PLN; Vita D - opakowanie na miesiąc - 15 PLN)
- niebezpieczeństwo zakrztuszenia się dziecka (wielokrotnie o tym ostrzegali pediatrzy, bo były takie przypadki)
- kompozycja składników w żelatynowej kapsułce, która styka się z kroplami

Jeżeli chodzi o witaminę K to najlepsze jest Baby K, a jeżeli chodzi o witaminę D to Vigantol.
Ja podawałam krople na maleńkiej łyżeczce, żeby mieć pewność że podaję odpowiednią dawkę.

reklama
Nie używałam Devikap ale i vigantol i cebion multi i baby k mają kroplomierze.
Gdzieś przeczytałam , że te kroplomierze są bardzo dokładne i ważne, żeby odwrócić butelkę do góry dnem wtedy się chyba jakoś odpowietrza i kropelki lecą równo jedna po drugiej- sprawdziłam. Tę informację przezcytałam chyba gdzieś na cebionie ale nie pamiętam.

Agnieszka ja mam Devikap ale powiem ci ze mam straszny problem z odmierzeniem dawki, nie wiem czemu ale te kropelki lecą albo za szybko albo wcale nie chcą :wściekła/y: :no: może trafiłam na jakąś trefną buteleczkę :confused:
my mamy podawać małej po 2 krople codziennie ale powiem szczerze że najczęściej wpadną mi 3 na łyżeczkę :-)

Do góry