reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

"babciowe"

Anula12345

Zaciekawiona BB
Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa z tym "babciowym" jeśli ktoś pobiera już RKO?
I czy jeśli jeden rodzic pracuje, a drugi jest tylko na stażu będzie należało się "aktywnie w żłobku"?

reklama
Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa z tym "babciowym" jeśli ktoś pobiera już RKO?
I czy jeśli jeden rodzic pracuje, a drugi jest tylko na stażu będzie należało się "aktywnie w żłobku"?
Hmm generalnie staż to nie jest pełnoprawny zarobek, nie masz umowy o pracę, więc nie wiem czy się wlicza

Będzie się należało, ale musisz wybrać świadczenie RKO lub aktywnie w żłobku.

RKO dostajesz do ręki 1000 zł prez rok lub 500 zł przez dwa lata (nie wiem co wybrałaś). A w aktywnie w żłobku to placówka dostanie opłatę za pobyt max 1500zl. Za wyżywienie płacisz już sama. Żłobek nie może być droższy niż 2200zł za pobyt miesięcznie.

Hmm generalnie staż to nie jest pełnoprawny zarobek, nie masz umowy o pracę, więc nie wiem czy się wlicza

Żłobkowe jest niezależne od pracy rodzica. Nie trzeba pracować by dostać żłobkowe. Wymaganie pracy jest tylko przy aktywnym rodzicu.

@olka11135 Jak myślisz, warszawianie z 2-letnim jedynakiem, który chodzi do bezpłatnego żłobka, będą mogli brać "aktywni w domu"? Mi się wydaje, że tak...

@olka11135 Jak myślisz, warszawianie z 2-letnim jedynakiem, który chodzi do bezpłatnego żłobka, będą mogli brać "aktywni w domu"? Mi się wydaje, że tak...
Nie, już jest informacja na stronie warszawskich żłobków że aby uczeszczac do tak zwanych publicznych bezpłatnych żłobków trzeba złożyć wniosek o aktywnie w żłobku. A nie można brać równocześnie dwóch świadczeń z tego samego programu.

Nie, już jest informacja na stronie warszawskich żłobków że aby uczeszczac do tak zwanych publicznych bezpłatnych żłobków trzeba złożyć wniosek o aktywnie w żłobku. A nie można brać równocześnie dwóch świadczeń z tego samego programu.
Dzięki. Pogratulować radnych miejskich, którzy dbają o kasę miasta ;)

reklama
Do góry