rosenberg
Fanka BB :)
Nigdy nie dowiesz się, co jest przyczyną wysokiej wolnej bety, jeśli badania diagnostyczne w kierunku wad wyjdą ok. Tego po prostu nie da się określić bo nie ma odpowiednich badań i pewnie jeszcze długo nie będzie. Także żadna z nas nie odpowie Ci, dlaczego Twoja beta może być wysoka. Jedynie pogłębiając diagnostykę dowiesz sie czy ma to związek z wadą, czy też nie.Chciałabym dowiedzieć się czy któraś z Was dziewczyny robiła aminopunkcję lub nifty tylko przez bardzo wysoki poziom beta hcg? Ja miałam 17 maja robione usg prenatalne i na nim wszystko wyszło super - NT 1,6; przepływy prawidłowe, kość nosowa obecna. Tydzień później dostałam wyniki z krwi i się trochę załamałam - wyszło mi ryzyko ZD 1:167 i właśnie jedynym błędnym wynikiem była bardzo wysoka beta hcg - 5,04 MoM. Białko PAPP-A mam prawidłowe - 0,96 MoM i właśnie nie mam pojęcia co robić. Dodam, że mam 34 lata, więc ogólnie ryzyko jest też większe. Czytałam, że wysoki poziom beta hcg może sugerować późniejsze nadciśnienie ciążowe (a u mnie jest wysokie ryzyko, ponieważ wystąpiło w poprzedniej ciąży). Mam też silną niedoczynność tarczycy i w dniu badania poziom TSH był powyżej 6, bo tydzień wcześniej robiłam wyniki i dostałam nowy lek, który w ciągu miesiąca ma uregulować ten poziom. Nie wiem czy to wszystko może wpływać na wysoki poziom beta hcg?