reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Atopowe zapalenie skóry - AZS

witam Mamo Nadusi;-)
nie stosuj sterydów a już na pewno na buźkę , bo potem pozostają plamy przebarwienia a skorka dziecka jest bardzo delikatna .My właśnie zaczęliśmy stosować emolium do kąpieli a smarujemy się balneum ale słabo pomaga ,podobno dobry jest olejek emolium do ciała chyba spróbujemy może nam pomoże .;-)

reklama
wybaczcie, zapomnialam o tym watku;/ Najdziuty napisalas swojego czasu cytuje:
"Kupilam ten zel tylko zastanawiam sie czy to ten o ktorym mowilas. Nazywa sie Zel Arnikowy na rozszerzone naczynka, since, potluczenia, obrzmienia firmy Floslek. Sklad leku to wyciag z arniki gorskiej. Mozesz mi potwierdzic czy kupilam prawidlowy?"

to ten zel :) nas ratowal! doslownie :) nie wiem co bym bez niego zrobila...

dziewczyny wiem, że to nie ten wątek,ale pilnie potrzebuje pomocy. Ala jest atopikiem i jest chora. Dostała antybiotyk klacid i osłonę lacidofil. Tylko lacidofil ma kwas mlekowy. Czy mogę go podawać córce jak ma alergię na krowie mleko? Po podaniu dwóch dawek znowu ją wysypało i kupki zrobiły się bardzo jasno żółte. Jeśli nie to co w zamian?

skuteczny jest Elidel - stosuję go bardzo cienką warstwę tylko na czerwone miejsca i to nie codziennie; do całego ciała dostałyśmy receptę na maść cholesterolową, ale nie jest jakoś specjalnie dobra, niestety (ciałko pozostaje szorstkie)

Witam wszystkich! Moja 3.miesieczna coreczka ma AZS i nie mozemy dojsc do ladu z jej twarza (nozkami i raczkami zreszt tez). Malutka ma czerwone poliki, z ktorych saczy sie ropka. Na kolankach jest to samo. Czy ktos wie jak skutecznie pozbyc sie tej ropki? Czym smarowac/pielegnowac itd. (na noc/na dzien/na spacer...). Oliatum? Epikrem? Diprobase masc? Jak na razie te specyfiki nie dzialaja :-(Dodam ze ja to niesamowicie swedzi!!! Bidulka drapie sie po policzkach i trze noga o noge. Z gory serdecznie dziekuje wszystkim za pomoc!

witam ashtown ;-)
U nas jak mały miał wysyp na buźce to stosowaliśmy nanobase ,parafinę, hudosil mieliśmy też maść witaminowa robiona na receptę ( i dziecko musi być cały czas smarowane musi się błyszczeć ).Jeśli karmisz piersią to trzeba wprowadzić dietę bez mleczną , a jęsli sztucznie to odpowiednie mleko bebilon pepti lub nutramigen . Najlepiej pójść do pediatry żeby może jakieś syropki przepisał my mieliśmy clemastin ,fenistil a teraz zyrtec.Jest to bardzo uciążliwe ,ale krostki schodzą , najgorsze jest to ,że to azs ciągle powraca ;-(( powodzenia

Czesc agula10,
dzieki za szybka odpowiedz. My tez stosowalismy masc, tyle ze byla ona na sterydach/antybiotyk, wiec nie moglismy tego stosowac za dlugo, mimo ze pomoglo (ale tak to z tymi sterydami jest - tylko "chowaja"choroba, a nie lecza). Malutka nawilzam tak czesto jak sie da, choc ona za tym nie przepada ;) Co do karmienia to przeszlismy na nutramingen. Bylo lepiej, tylko po nocce, gdzie mala sie drapala niesamowicie, znowu wyszlo wszystko na wierzch :( Tez stosuje fenistil, ale chyba nie mozna tego za duzo tez dawac (u nas 3x7 kropli). U pedriatry i dermatologa bylam, z nie najlepszym efektem... :(
Nadal nie wiem skad ta ropka i jak sie jej skutecznie pozbyc... Nie wiem jaka masc/jaki krem stosowac na twarz... Pozdrawiam-Dorota

reklama
Witam:-)
Mój Pawełek też ma AZS i walczymy z tym już dwa miesiące. Mieliśmy steryd Cutivate i pomagał rewelacyjnie ale nie można tego za długo stosować.
Mamy też Fenistil 3 x 5 kropli, ale jego efektów nie widzę.
Teraz od tygodnia smarujemy go maściami Emolium, barierową i specjalną...efekt minimalny...

Wiecie może coś na temat testów alergicznych...wiem, ze te skórne odpadają bo i tak nie wychodzą u tam małych dzieci...a z krwi? Podobno są też takie...

No i czym pielęgnujecie dzieci? Co do kąpieli? jakie balsamy ,maści? Bo ja już pomysłów nie mam...

A no i my jesteśmy na Nutramigenie...od drugiego miesiąca życia, więc już ponad miesiąc...na początku była poprawa, ale na krótko...
Myślicie że w Nutramigenie może mu coś szkodzić? Bo zastanawiam się nad Bebilonem Pepti...

Do góry