reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Atopowe zapalenie skóry - AZS

witam Mamo Nadusi;-)
nie stosuj sterydów a już na pewno na buźkę , bo potem pozostają plamy przebarwienia a skorka dziecka jest bardzo delikatna .My właśnie zaczęliśmy stosować emolium do kąpieli a smarujemy się balneum ale słabo pomaga ,podobno dobry jest olejek emolium do ciała chyba spróbujemy może nam pomoże .;-)

reklama
wybaczcie, zapomnialam o tym watku;/ Najdziuty napisalas swojego czasu cytuje:
"Kupilam ten zel tylko zastanawiam sie czy to ten o ktorym mowilas. Nazywa sie Zel Arnikowy na rozszerzone naczynka, since, potluczenia, obrzmienia firmy Floslek. Sklad leku to wyciag z arniki gorskiej. Mozesz mi potwierdzic czy kupilam prawidlowy?"

to ten zel :) nas ratowal! doslownie :) nie wiem co bym bez niego zrobila...

dziewczyny wiem, że to nie ten wątek,ale pilnie potrzebuje pomocy. Ala jest atopikiem i jest chora. Dostała antybiotyk klacid i osłonę lacidofil. Tylko lacidofil ma kwas mlekowy. Czy mogę go podawać córce jak ma alergię na krowie mleko? Po podaniu dwóch dawek znowu ją wysypało i kupki zrobiły się bardzo jasno żółte. Jeśli nie to co w zamian?

skuteczny jest Elidel - stosuję go bardzo cienką warstwę tylko na czerwone miejsca i to nie codziennie; do całego ciała dostałyśmy receptę na maść cholesterolową, ale nie jest jakoś specjalnie dobra, niestety (ciałko pozostaje szorstkie)

Witam wszystkich! Moja 3.miesieczna coreczka ma AZS i nie mozemy dojsc do ladu z jej twarza (nozkami i raczkami zreszt tez). Malutka ma czerwone poliki, z ktorych saczy sie ropka. Na kolankach jest to samo. Czy ktos wie jak skutecznie pozbyc sie tej ropki? Czym smarowac/pielegnowac itd. (na noc/na dzien/na spacer...). Oliatum? Epikrem? Diprobase masc? Jak na razie te specyfiki nie dzialaja :-(Dodam ze ja to niesamowicie swedzi!!! Bidulka drapie sie po policzkach i trze noga o noge. Z gory serdecznie dziekuje wszystkim za pomoc!

witam ashtown ;-)
U nas jak mały miał wysyp na buźce to stosowaliśmy nanobase ,parafinę, hudosil mieliśmy też maść witaminowa robiona na receptę ( i dziecko musi być cały czas smarowane musi się błyszczeć ).Jeśli karmisz piersią to trzeba wprowadzić dietę bez mleczną , a jęsli sztucznie to odpowiednie mleko bebilon pepti lub nutramigen . Najlepiej pójść do pediatry żeby może jakieś syropki przepisał my mieliśmy clemastin ,fenistil a teraz zyrtec.Jest to bardzo uciążliwe ,ale krostki schodzą , najgorsze jest to ,że to azs ciągle powraca ;-(( powodzenia

Czesc agula10,
dzieki za szybka odpowiedz. My tez stosowalismy masc, tyle ze byla ona na sterydach/antybiotyk, wiec nie moglismy tego stosowac za dlugo, mimo ze pomoglo (ale tak to z tymi sterydami jest - tylko "chowaja"choroba, a nie lecza). Malutka nawilzam tak czesto jak sie da, choc ona za tym nie przepada ;) Co do karmienia to przeszlismy na nutramingen. Bylo lepiej, tylko po nocce, gdzie mala sie drapala niesamowicie, znowu wyszlo wszystko na wierzch :( Tez stosuje fenistil, ale chyba nie mozna tego za duzo tez dawac (u nas 3x7 kropli). U pedriatry i dermatologa bylam, z nie najlepszym efektem... :(
Nadal nie wiem skad ta ropka i jak sie jej skutecznie pozbyc... Nie wiem jaka masc/jaki krem stosowac na twarz... Pozdrawiam-Dorota

reklama
Witam:-)
Mój Pawełek też ma AZS i walczymy z tym już dwa miesiące. Mieliśmy steryd Cutivate i pomagał rewelacyjnie ale nie można tego za długo stosować.
Mamy też Fenistil 3 x 5 kropli, ale jego efektów nie widzę.
Teraz od tygodnia smarujemy go maściami Emolium, barierową i specjalną...efekt minimalny...

Wiecie może coś na temat testów alergicznych...wiem, ze te skórne odpadają bo i tak nie wychodzą u tam małych dzieci...a z krwi? Podobno są też takie...

No i czym pielęgnujecie dzieci? Co do kąpieli? jakie balsamy ,maści? Bo ja już pomysłów nie mam...

A no i my jesteśmy na Nutramigenie...od drugiego miesiąca życia, więc już ponad miesiąc...na początku była poprawa, ale na krótko...
Myślicie że w Nutramigenie może mu coś szkodzić? Bo zastanawiam się nad Bebilonem Pepti...

Do góry