reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Aromek i nic

Angelika2497

Fanka BB :)
Po 2 cyklach lekarz stwierdził że pecherzyki rosna za szybko . Zaczynam brać od 3dc a w 9 dc stwierdził że już będzie pękać no i że coś szybko rosna .
Miala ktoras ten problem? Oczywiście owualcje były a ciazy brak

reklama
Dla mnie trochę dziwne to stwierdzenie, że pęcherzyki rosną za szybko. Jeśli endometrium jest w normie, pęcherzyki zakładałam, że pękają skoro piszesz, ze owulacja była to nie do końca wiem gdzie tu problem.
I jakich lekach dzień później mówił lekarz?
Dopytaj go konkretnie na kolejnej wizycie co ma na myśli, niech odpowie na pytania. Albo idź skonsultuj z innym lekarzem po prostu.

Leki na stymulacje mam zacząć brać nie od 3dc jak do tej pory tylko od 4 dc . Bo szybko pecherzyk jest gotowy do pęknięcia. Już w 9 dc miał pękać a od 3 dc do 7 dc bralam leki. A już 9 miał pękać. A endometrium było ok .

Leki na stymulacje mam zacząć brać nie od 3dc jak do tej pory tylko od 4 dc . Bo szybko pecherzyk jest gotowy do pęknięcia. Już w 9 dc miał pękać a od 3 dc do 7 dc bralam leki. A już 9 miał pękać. A endometrium było ok .
Może za szybko dojrzewają przez stymualcje . Najwidocziniej inni po stymualcji mieli później owualcjr a u mnie wcześnie

W sumie o to chodzi żeby urosły i pękły. Bardziej bym się martwiła żeby nie urosło ich kilka i kilka nie pękło co by się wiązało z ciążą mnogą. Ja miałam inny lek i po nim rosło mi tych pęcherzyków strasznie dużo do tego dominujących aż strach było się starać o dziecko. Odstawiłam leki po 3 miesiącach, a po kolejnych trzech pęcherzyk sam urósł piękny do zapłodnienia.

U mnie występują podobne sytuacje przy stymulacji letrozolem - powodem takiego stanu nie jest sama stymulacja, a zbyt wysokie fsh pod koniec poprzedniego cyklu, co powoduje szybszy wzrost pęcherzyków w cyklu następnym (zaczynają rosnąć już pod koniec poprzedniego). U mnie ma to związek z przedwczesnym wygasaniem czynności jajników i skrajnie niskim amh.

Znacznie lepszym jest, gdy pęcherzyki spokojnie zaczynają wzrastać od pierwszego dnia cyklu (u mnie zdarzyło się, że w 5dc miałam już 10mm pęcherzyki). W moim przypadku, aby temu zapobiec, lekarz wdrażał estrofem od 19/22dc do miesiączki (5 -7 dni) - po to, aby skoordynować wzrost pęcherzyków i uniknąć tak wczesnej owulacji.

reklama
Wiele cykli miałam owulację w swoim terminie, z Aromekiem czy bez, ale w poprzednim właśnie okolice 9-10 dc pojawiła się owulacja. Mój lekarz powiedział, że tak się zdarza. Może być jednostkowy przypadek, a może coś się w organizmie przestawiło po lekach na endomendę i teraz tak będę miała owulacje.

Jeśli endometrium jest w normie i pęcherzyk jest git to nie bardzo rozumiem obawy lekarza, tzn. nie przedstawił Ci powodu, dla którego to może być układ niepożądany. Warto by skonsultować z innym, tak na wszelki wypadek.

Do góry