Hormonalna spirala wewnątrzmaciczna
Daje 99,9-proc. zabezpieczenie przed ciążą. Jest jednym z najdłużej działających środków antykoncepcyjnych (5 lat od momentu założenia), a wysoki stopień bezpieczeństwa zawdzięcza wielostronnemu działaniu. Po pierwsze, ze względu na kształt litery T, nie pozwala na zagnieżdżenie się zarodka w macicy. Po drugie - metal, który zawiera w postaci spiralnie owiniętej na niej nici, "niszczy" plemniki. Po trzecie - z umieszczonego na jej podłużnym ramieniu zbiorniczka uwalnia się hormon - syntetyczny progesteron. Zagęszcza on śluz szyjki macicy, tworząc w ten sposób dodatkowo barierę dla plemników. U ok. 50 proc. kobiet spirala hormonalna blokuje też jajeczkowanie. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że zastosowany w niej hormon, w przeciwieństwie do tabletek antykoncepcyjnych, działa tylko miejscowo - jego dawka jest 20 razy mniejsza niż w przypadku pigułek.
Dostępna na naszym rynku spirala hormonalna "Mirena" (Schering) kosztuje 700 zł.
Dla kogo?
Spirala hormonalna zalecana jest głównie kobietom po 35 roku życia.
Kiedy ciąża?
Do ciąży może dojść w wyniku nieprawidłowego założenia spirali lub zmiany jej pozycji w macicy, dlatego 2 razy w roku warto to sprawdzać w badaniu ginekologicznym i USG. Samokontrolę ułożenia wkładki (badanie palpacyjne) należy przeprowadzać po każdej miesiączce. Jeżeli w okolicach szyjki macicy wyczuwane są twarde miejsca, możliwe że spirala "przekoziołkowała". Jeśli nitka, znajdująca się na zakończeniu ramienia spirali przedostała się w dolne partie pochwy, wkładka prawdopodobnie obsunęła się. W obu przypadkach nie można mówić o zabezpieczeniu przed ciążą. Po wyjęciu wkładki kobieta odzyskuje płodność już podczas pierwszego cyklu.
Koszt waha się prawdę mówiąc pomiędzy 700 a 1000 zł. Po połogu założyłam sobie zwykłą spiralkę na 5 lat (rzeczywiście jeśli chcesz, możesz usunąć ją wcześniej), płaciłam u mojej pani dr 350 zł i jestem bardzo zadowolona. To prawda, że istnieje ryzyko ciąży pozamacicznej, ale to zdarza się również kobietom, które nie mają żadnych zabezpieczeń. Wydaje mi się,że badania kontrolne odbywane w określonym czasie są w stanie wylkuczyć takie ryzyko.
I kolejna nowość: Implanty hormonalne
Są to 3-centymetrowe pręciki (6 sztuk) z syntetycznym progesteronem, które po wszczepieniu pod skórę na przedramieniu działają antykoncepcyjnie przez 4 lata. Zawarty w nich progesteron dociera do krwioobiegu, a następnie do dróg rodnych, gdzie zagęszcza śluz szyjki macicy, tworząc barierę dla plemników. Implanty są skuteczne w 99,5-procentach.
Można je zamówić w aptece za okazaniem recepty lekarskiej. Sprowadzane są z zagranicy w ciągu miesiąca. Cena wraz z kosztem importu - 900 zł.
Dla kogo?
Mimo że progesteron z implantów rozprowadzany jest po całym organizmie, nie obciąża wątroby, dlatego doskonale nadaje się dla kobiet, które mają z nią problemy.
Kiedy ciąża?
Kobieta odzyskuje płodność już po 2 dniach od usunięcia implantów.
o spiralach hormonalnych można poczytać tutaj:
http://www.pfm.pl/u235/navi/199181