reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Anemia i zelazo

reklama
mnie spadł ostatnio do 12,1 i już się wystraszyłam że jestem na grznicy normy ale skoro do 11 jest ok, to nie jest aż tak źle

bith 12,1 to poziom w normie wiec nie masz sie czym martwic zwlaszcza ze na zime poziom hemoglobiny zawsze spada wiem co mowie bo honorowo oddawalam krew zanim bylam w ciąży tak ze jest ok :-)

ginekolog tez tak powiedzial ze jest ok, ale dodatkowo przepisal jakis preparat zelaza "sorbifer durules" tak na wszelki wypadek , brala to ktoras z Was?

nie ale ja tez bralam zelazo ale jakas inna nazwa
zdjcie004ib5.jpg

mnie spadł ostatnio do 12,1 i już się wystraszyłam że jestem na grznicy normy ale skoro do 11 jest ok, to nie jest aż tak źle

U mnie norma to 12,3 a nie jestem w ciąży;-). Więc wszystko jest ok:-).

ginekolog tez tak powiedzial ze jest ok, ale dodatkowo przepisal jakis preparat zelaza "sorbifer durules" tak na wszelki wypadek , brala to ktoras z Was?

Ja brałam, choć hemoglobina wciąży spadła mi tylko do 11,5, ale brałam kilka miesięcy po jednej tabletce dziennie:tak:. Takie było zalecenie lekarza:-).

:confused:W jakich produktach jest najwiecej zelaza i ile musialabym tego jesc dziennie aby nie dostac anemii?:confused:
Przy ostatniej ciazy dostalam bardzo ciezkiej anemii i zostawili mnie 5 dni dluzej w szpitalu :no: :no: :no: i 2 x dziennie walili we mnie zastrzyki.:happy2:

dużo żelaza jest w warzywach zielonych, typu szpinak, sałata, kukurydza, w ciemnym pieczywie razowym, cielęcinie, oraz rybach - wiem bo też stusuję takową dietę :)

natunia, powinnas miec czeste badania zeby poziom zelaza monitorowac. zelaza jest duzo w czerwonym miesie, kurczaku, jajkach i tzw 'wzmocnionych' chrupkach sniadaniowych. ja biore witaminy ciazowe ktore zawieraja zelazo i dopycham sie szpikaniem, truskawkami i od czasu do czasu stekiem w dobrej restauracji.

reklama
ja znalazlam to:

"Szpinak nie jest tak cennym źródłem żelaza, jak kiedyś uważano. Po pierwsze: jest go w nim mało, bo zaledwie 2,4–3,9 mg w 100 g (dla porównania w białej fasoli 6,9 mg). Po drugie: organizm jest w stanie przyswoić tylko jeden jego procent (a np. żelazo z produktów zwierzęcych przyswaja aż w 30 proc.). Jednak szpinak ma inną zaletę; zawiera ok. 140 mcg kwasu foliowego (czyli witaminy B9), który też jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek w szpiku. Najcenniejszy jest szpinak surowy lub blanszowany (wrzucony na kilka sekund do wrzątku), bo długotrwałe podgrzewanie niszczy kwas foliowy..."

"...Rozwijające się dziecko potrzebuje bowiem ok. 800–1000 mg żelaza i czerpie je oczywiście z organizmu matki. Dlatego już od pierwszego miesiąca ciąży kobiety powinny zwiększyć do ok. 30 mg dzienną dawkę tego pierwiastka w pożywieniu. W przeciwnym razie zapasy żelaza w organizmie szybko się wyczerpią i dojdzie do niedokrwistości. Poważna anemia u przyszłej matki zagraża zdrowiu dziecka, które może urodzić się mniejsze, słabiej rozwinięte i niedotlenione...."

"... Trzeba codziennie jeść produkty bogate w żelazo (głównie mięso). Najlepiej łączyć je z warzywami, które zawierają witaminę C, ułatwiającą wchłanianie żelaza. Można też pić sok z liści pokrzyw (do kupienia w aptece), który działa krwiotwórczo. Jeśli jednak anemia jest zaawansowana, trzeba uzupełnić zasoby żelaza, przyjmując przepisane przez lekarza preparaty (zwykle żelazo i kwas foliowy)...."

wiecej tutaj: VITA - Kobieta z

Do góry