reklama
A
ania_zywa
Gość
mnie spadł ostatnio do 12,1 i już się wystraszyłam że jestem na grznicy normy ale skoro do 11 jest ok, to nie jest aż tak źle
U mnie norma to 12,3 a nie jestem w ciąży;-). Więc wszystko jest ok:-).
ginekolog tez tak powiedzial ze jest ok, ale dodatkowo przepisal jakis preparat zelaza "sorbifer durules" tak na wszelki wypadek , brala to ktoras z Was?
Ja brałam, choć hemoglobina wciąży spadła mi tylko do 11,5, ale brałam kilka miesięcy po jednej tabletce dziennie. Takie było zalecenie lekarza:-).
W jakich produktach jest najwiecej zelaza i ile musialabym tego jesc dziennie aby nie dostac anemii?
Przy ostatniej ciazy dostalam bardzo ciezkiej anemii i zostawili mnie 5 dni dluzej w szpitalu i 2 x dziennie walili we mnie zastrzyki.
Przy ostatniej ciazy dostalam bardzo ciezkiej anemii i zostawili mnie 5 dni dluzej w szpitalu i 2 x dziennie walili we mnie zastrzyki.
natunia, powinnas miec czeste badania zeby poziom zelaza monitorowac. zelaza jest duzo w czerwonym miesie, kurczaku, jajkach i tzw 'wzmocnionych' chrupkach sniadaniowych. ja biore witaminy ciazowe ktore zawieraja zelazo i dopycham sie szpikaniem, truskawkami i od czasu do czasu stekiem w dobrej restauracji.
reklama
ja znalazlam to:
"Szpinak nie jest tak cennym źródłem żelaza, jak kiedyś uważano. Po pierwsze: jest go w nim mało, bo zaledwie 2,4–3,9 mg w 100 g (dla porównania w białej fasoli 6,9 mg). Po drugie: organizm jest w stanie przyswoić tylko jeden jego procent (a np. żelazo z produktów zwierzęcych przyswaja aż w 30 proc.). Jednak szpinak ma inną zaletę; zawiera ok. 140 mcg kwasu foliowego (czyli witaminy B9), który też jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek w szpiku. Najcenniejszy jest szpinak surowy lub blanszowany (wrzucony na kilka sekund do wrzątku), bo długotrwałe podgrzewanie niszczy kwas foliowy..."
"...Rozwijające się dziecko potrzebuje bowiem ok. 800–1000 mg żelaza i czerpie je oczywiście z organizmu matki. Dlatego już od pierwszego miesiąca ciąży kobiety powinny zwiększyć do ok. 30 mg dzienną dawkę tego pierwiastka w pożywieniu. W przeciwnym razie zapasy żelaza w organizmie szybko się wyczerpią i dojdzie do niedokrwistości. Poważna anemia u przyszłej matki zagraża zdrowiu dziecka, które może urodzić się mniejsze, słabiej rozwinięte i niedotlenione...."
"... Trzeba codziennie jeść produkty bogate w żelazo (głównie mięso). Najlepiej łączyć je z warzywami, które zawierają witaminę C, ułatwiającą wchłanianie żelaza. Można też pić sok z liści pokrzyw (do kupienia w aptece), który działa krwiotwórczo. Jeśli jednak anemia jest zaawansowana, trzeba uzupełnić zasoby żelaza, przyjmując przepisane przez lekarza preparaty (zwykle żelazo i kwas foliowy)...."
wiecej tutaj: VITA - Kobieta z
"Szpinak nie jest tak cennym źródłem żelaza, jak kiedyś uważano. Po pierwsze: jest go w nim mało, bo zaledwie 2,4–3,9 mg w 100 g (dla porównania w białej fasoli 6,9 mg). Po drugie: organizm jest w stanie przyswoić tylko jeden jego procent (a np. żelazo z produktów zwierzęcych przyswaja aż w 30 proc.). Jednak szpinak ma inną zaletę; zawiera ok. 140 mcg kwasu foliowego (czyli witaminy B9), który też jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek w szpiku. Najcenniejszy jest szpinak surowy lub blanszowany (wrzucony na kilka sekund do wrzątku), bo długotrwałe podgrzewanie niszczy kwas foliowy..."
"...Rozwijające się dziecko potrzebuje bowiem ok. 800–1000 mg żelaza i czerpie je oczywiście z organizmu matki. Dlatego już od pierwszego miesiąca ciąży kobiety powinny zwiększyć do ok. 30 mg dzienną dawkę tego pierwiastka w pożywieniu. W przeciwnym razie zapasy żelaza w organizmie szybko się wyczerpią i dojdzie do niedokrwistości. Poważna anemia u przyszłej matki zagraża zdrowiu dziecka, które może urodzić się mniejsze, słabiej rozwinięte i niedotlenione...."
"... Trzeba codziennie jeść produkty bogate w żelazo (głównie mięso). Najlepiej łączyć je z warzywami, które zawierają witaminę C, ułatwiającą wchłanianie żelaza. Można też pić sok z liści pokrzyw (do kupienia w aptece), który działa krwiotwórczo. Jeśli jednak anemia jest zaawansowana, trzeba uzupełnić zasoby żelaza, przyjmując przepisane przez lekarza preparaty (zwykle żelazo i kwas foliowy)...."
wiecej tutaj: VITA - Kobieta z
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 25
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 23
- Wyświetleń
- 14 tys
- Odpowiedzi
- 21
- Wyświetleń
- 2 tys
Podziel się: