Też mam wysokie ryzyka preeklampsji przed 34 tyg 1:112 , przed 37 1:34 ,a przed 42 1:9 . Na prenatalnych zalecili brać Acard profilaktycznie. Kolejnego dnia lekarz prowadzący mówił ,żeby nie brać ,bo jeśli jest się pod stałą kontrolą i robi wszystkie badania na bieżąco to nie ma sensu brać,bo można reagować w razie potrzeby.Ciśnienie mam raczej w porządku, jedynie na wizycie wysokie,ale to z racji emocji. Kogo tu słychać? Profilaktyka w takich wypadkach powinna być wdrożona przed 16 tygodniem ciąży.
reklama
floresence
Fanka BB :)
Acard miałam od pierwszych prenatalnych, też ok 12 tyg zaczęłam mieć wysokie ciśnienie 150/100 wtedy miałam leki wprowadzone (2tabl), i one zmniejszyły mi ciśnienie ale później znów wzrastało powyżej tych 140/90 w kilku pomiarach dziennych (max jakie mi skoczyło to 158/104) i miałam stopniowo wprowadzana większą dawkę bo działała tylko na chwilę znów później wzrosty. Pigf przy pierwszych nie miałam zaleconego, drugie prenatalne miałam na NFZ po amniopunkcji i nie wiem lekarz nic nie mówił o dodatkowych badaniach… Teraz wróciłam do tego lekarza z pierwszych prenatalnych i zalecił mi to badanie, miałam pigf 50.2 (to było jakieś 29+2 jak badałam, norma dla tego tygodnia to 114-1279 ) z tym wynikiem wróciłam do niego i wbił go w program razem z tymi przepływami z usg. Zalecił mi cotygodniowe badanie wskaźnika albuminy/kreatyniny w moczu ACR ( jak będzie powyżej 30 mg/g to od razu pisać do niego ) i badanie przepływów co 2 tyg. będę szła do niego w piątek teraz, zobaczymy …cześć... pozwól, ze się wtrącę... tez mam duże ryzyko preeklampsji i chciałam zapytać jakie masz ciśnienia od 12 tygodnia? i jaki miałaś poziom PIGF? (Mierzyłaś go przy pappie czy później?) i czy miałaś acard wcześnie wprowadzony?
Ostatnia edycja:
nie leczyłaś ciśnienia przed ciążą?Acard miałam od pierwszych prenatalnych, też ok 12 tyg zaczęłam mieć wysokie ciśnienie 150/100 wtedy miałam leki wprowadzone (2tabl), i one zmniejszyły mi ciśnienie ale później znów wzrastało powyżej tych 140/90 w kilku pomiarach dziennych (max jakie mi skoczyło to 158/104) i miałam stopniowo wprowadzana większą dawkę bo działała tylko na chwilę znów później wzrosty. Pigf przy pierwszych nie miałam zaleconego, drugie prenatalne miałam na NFZ po amniopunkcji i nie wiem lekarz nic nie mówił o dodatkowych badaniach… Teraz wróciłam do tego lekarza z pierwszych prenatalnych i zalecił mi to badanie, miałam pigf 50.2 (to było jakieś 29+2 jak badałam, norma dla tego tygodnia to 114-1279 ) z tym wynikiem wróciłam do niego i wbił go w program razem z tymi przepływami z usg. Zalecił mi cotygodniowe badanie wskaźnika albuminy/kreatyniny w moczu ACR ( jak będzie powyżej 30 mg/g to od razu pisać do niego ) i badanie przepływów co 2 tyg. będę szła do niego w piątek teraz, zobaczymy …
Ja już na pierwsze prenatalne miałam pigf i przy tych wszystkich danych (białko+pigf+beta) ryzyko preeklampsji wyszło mi 1:15 ale juz przed 34 tyg...
tylko ja leczyłam nadciśnienie już przed ciążą i póki co ciśnienie na 3 dopegytach dziennie jest bardzo dobre... też mam acard i heparyne (trombofilia).
Przeplywy nie są idealne co mnie martwi bo to dopiero 19 tydzień ale lekarz mówił mi, że mało kto ma te przeplywy idealne...
Natomiast co do badań to często mam powtarzać właśnie mocz, ale tez kreatyninę z krwi... oby było dobrze...
który jesteś tydz? Powiem Ci szczerze... ja od kilku lekarzy oejarzy ginekologów i od kilku hipertensjologow usłyszałam, że acard przed 16 tyg zmniejsza ryzyko preeklampsji o ok 80%...Też mam wysokie ryzyka preeklampsji przed 34 tyg 1:112 , przed 37 1:34 ,a przed 42 1:9 . Na prenatalnych zalecili brać Acard profilaktycznie. Kolejnego dnia lekarz prowadzący mówił ,żeby nie brać ,bo jeśli jest się pod stałą kontrolą i robi wszystkie badania na bieżąco to nie ma sensu brać,bo można reagować w razie potrzeby.Ciśnienie mam raczej w porządku, jedynie na wizycie wysokie,ale to z racji emocji. Kogo tu słychać? Profilaktyka w takich wypadkach powinna być wdrożona przed 16 tygodniem ciąży.
Zastanawiam się co temu lekarzowi ten acard przeszkadza skoro może tak pomóc??? Po co reagować w razie potrzeby skoro dzięki profilaktyce może nie być potrzeby?
tu jest wątek o amnio jeśli chcecie być dalej w kontakcie i wymieniać sie informacjami o preeklampsji to może na zalozoym przeze mnie wątku? Pisałam tam właśnie po prenatalnych... mogłybyśmy się wspierać w tym tenacie...
tak się nazywa
tak się nazywa
Załączniki
Tydzień 13+5 . Masz rację w tym co piszesz. Mój lekarz mimo tylu lat doświadczenia wydaje mi się coraz mniej kompetentny do czegokolwiek. Odradza amniopunkcję twierdząc,że pappa to TYLKO matematyka. A ryzyko ZD wyszło 1:19..który jesteś tydz? Powiem Ci szczerze... ja od kilku lekarzy oejarzy ginekologów i od kilku hipertensjologow usłyszałam, że acard przed 16 tyg zmniejsza ryzyko preeklampsji o ok 80%...
Zastanawiam się co temu lekarzowi ten acard przeszkadza skoro może tak pomóc??? Po co reagować w razie potrzeby skoro dzięki profilaktyce może nie być potrzeby?
floresence
A zdecydujesz się na amnio mimo jego odradzania ? Ja acard bym brała zgodnie z zaleceniami lekarza od prenatalnychTydzień 13+5 . Masz rację w tym co piszesz. Mój lekarz mimo tylu lat doświadczenia wydaje mi się coraz mniej kompetentny do czegokolwiek. Odradza amniopunkcję twierdząc,że pappa to TYLKO matematyka. A ryzyko ZD wyszło 1:19..
Tak , zdecyduję się. Mam 14.03. Wolę wiedzieć na czym stoję. Jakoś się przygotować do tego co może się zdarzyć.A zdecydujesz się na amnio mimo jego odradzania ? Ja acard bym brała zgodnie z zaleceniami lekarza od prenatalnych
floresence
To dobrze! Powodzenia ! I trzymam kciuki za wynikiTak , zdecyduję się. Mam 14.03. Wolę wiedzieć na czym stoję. Jakoś się przygotować do tego co może się zdarzyć.
reklama
DziękiTo dobrze! Powodzenia ! I trzymam kciuki za wyniki