reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Johaszka moja córeczka miała wagę 4320kg i machina w szpitalu ruszyła. Zrobili usg główki i stwierdzili jakieś zmiany podobno po toxoplazmozie później oczy za głeboko osadzone przyniosłam moje zdjęcia z dzieciństwa nic nie dało że do mnie podina....itd umordowali mnie nowinkami przez 6 dni....później 3 razy usg główki. Dziś mała ma 19 miesięcy. Jedt piękna mądra i bystra. Obserwuj ale jak instynkt ci podpowiada że jest ok to nie daj sobie zniszczyć początków macierzyństwa. Ps na zdjęciach wygląda że jest ok.

reklama
Ja warjuje wczoraj miałam zrobiona amino , nic nie bolało fakt teraz czuje sie dobrze ale do rzeczy podejrzenie ZD 1;14 wyskokie a nawet bardzo wysokie ryzyko usg wporzadku PAPA i B HCG już nie pierwsze 0,350 mom drugie 3,315 mom , nerwy stres myslenie ogolnie masakra NT 2.2 , PI 1,3. CRL 69,00, FHR 157 UD/MIN .Warjuje niewiem c ze soba zrobić niewiem co myśleć na co sie przygotować , myśle i nadal nic niewiem Czy któras miała podobne wyniki ??

Ja warjuje wczoraj miałam zrobiona amino , nic nie bolało fakt teraz czuje sie dobrze ale do rzeczy podejrzenie ZD 1;14 wyskokie a nawet bardzo wysokie ryzyko usg wporzadku PAPA i B HCG już nie pierwsze 0,350 mom drugie 3,315 mom , nerwy stres myslenie ogolnie masakra NT 2.2 , PI 1,3. CRL 69,00, FHR 157 UD/MIN .Warjuje niewiem c ze soba zrobić niewiem co myśleć na co sie przygotować , myśle i nadal nic niewiem Czy któras miała podobne wyniki ??
Kochana u mnie było nt ponad 3mm. Brak kości nosowej, brak żołądka ewentualnie pusty... Pappa 1:16! Ryzyko ZD. Sanco na które się zdecydowałam dało wynik - zdrowy Synio! Wczoraj byłam na USG maleństwo ponad 200g. Nosek idealny, główka, brzuszek, kość udowa książkowe, serduszko 4 komory pracuje fantastycznie. Wczoraj pierwszy raz wyszłam od lekarza i nie płakałam z rozpaczy tylko ze szczęścia. Maluszek już daje popalić w brzuszku czasem porządnie nie powiem 😅 ale uwierz mi co przeszłam to moje... Teraz już musi być dobrze. Obecnie w niedzielę będzie 18tc :) nie ryzykowałam amniopukcji bo wcześniej 4 razy poroniłam i dla mnie byłoby to za duże ryzyko.

@johaszka, Twoja historia brzmi naprawdę strasznie.. Ogromnie Ci współczuję takich przeżyć, tego całego stresu, bólu i tęsknoty za malenka. Pisząc do Ciebie chciałam usłyszeć, że wszystko w porządku, a mimo wszystko czułam, że chyba coś nie gra, skoro tyle Cię tu nie bylo.. Mogę jedynie powiedzieć, że masz naprawdę piękna córeczkę i wierzę ogromnie, że to co najgorsze już za Wami a genetycy musieli Wam podkreślic te wszystkie wyjątkowości jej urody, żeby nikt nie zarzucił im, że byli mało dokladni. [emoji3590] Mam też nadzieję, że i Ty niebawem dojdziesz do siebie i zapomniesz o tych wszystkich przykrych chwilach i będziesz mogła się wreszcie cieszyć razem ze swoimi dziećmi! Wszystkiego dobrego dla Ciebie [emoji3590]

Hej. Ja też odchodzę od zmysłów. Ryzyko T21 1:196. Niby to nie 1:2. Ale nawet gdyby było tam 1:300 to i tak bym się stresowałam. Mam tylko nadzieję że amino wyjdzie prawidłowo. Nie biorę innej opcji pod uwagę...

Hej. Ja też odchodzę od zmysłów. Ryzyko T21 1:196. Niby to nie 1:2. Ale nawet gdyby było tam 1:300 to i tak bym się stresowałam. Mam tylko nadzieję że amino wyjdzie prawidłowo. Nie biorę innej opcji pod uwagę...
Moim zdaniem pappa jest badaniem bezsensownym. Niepotrzebnie stresuje przyszłe mamy. To że masz taką pappe wynika z tego że jedna osoba na 196 z takimi wynikami jak twoje wliczając wiek, przezierność i wszystkie inne parametry urodziła dziecko z zd. Zobaczysz że wszystko będzie w porządku :)

Wiem. Tzn teraz wiem, że może warto sobie pappe odpuścić, bo wnosi tylko i wyłącznie stres. U mnie po USG ryzyko 1:3000. Mam 31 lat. Przezierność karku 1,67mm, CRL 69,7mm (13t1d), kość nosowa obecna. Przepływy - cacy. Nawet pappa ok. Tylko wolna beta hcg 4,135MOM.
3 dni totalnej załamki. Od tygodnia jestem po amino. Trochę wyciszylam nerwy, ale i tak z tyłu głowy coś mi mowi, ze jednak może być coś nie tak. Te myśli będą do końca. Do póki dzidzia się nie urodzi.

Asiu. Ja miałam nt ponad 3mm , brak kości nosowej, brak bądź pusty żołądek ryzyko ZD 1:16!
Maluch nastraszył nas nie na żarty. Sanco - zdrowy syn dziś wszystko jest na swoim miejscu. Ba! Już miesiąc temu było! Wystarczył tydzień i wszystko się wyjaśniło.
IMG_20201001_161246-01.jpeg

My tez myśleliśmy o Nifty. Ale one nie dałyby mi pewności. Takiej na 100%. Byłam pewna, że amino to dobre rozwiązanie. Jedyne. Na szczęście obyło się bez powikłań. Wszystko ok bynajmniej narazie. Czekam na wynik. Mam nadzieję że będzie ekspresowo...

reklama
Wiem. Tzn teraz wiem, że może warto sobie pappe odpuścić, bo wnosi tylko i wyłącznie stres. U mnie po USG ryzyko 1:3000. Mam 31 lat. Przezierność karku 1,67mm, CRL 69,7mm (13t1d), kość nosowa obecna. Przepływy - cacy. Nawet pappa ok. Tylko wolna beta hcg 4,135MOM.
3 dni totalnej załamki. Od tygodnia jestem po amino. Trochę wyciszylam nerwy, ale i tak z tyłu głowy coś mi mowi, ze jednak może być coś nie tak. Te myśli będą do końca. Do póki dzidzia się nie urodzi.
Jak usg było takie super to proszę być pozytywnej myśli :) To najważniejszy wyznacznik prawidłowego rozwoju płodu. Wysoka beta może mieć setki innych przyczyn i jeśli brak jest wady genetycznej, ciężko będzie wyjaśnić dlaczego była wysoka. :) U mnie usg było rewelacyjne, mam 26 lat, a po testach z krwi ryzyko wyszło 1:67. A dzidziuś zdrowy :)

Do góry