reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Dziewczyny, dziękuję za slowa wsparcia. Wszystko co powiedziałyscie potwierdziło się :) U Malucha wszystko dobrze. Ciągnie i boli bo to tak ma być ;) Ruchow nie czuję bo rowniez mam łozysko na przedniej scianie.
Nie jest to moja pierwsza ciąza , a panikuję ;)
Do tych boli moze tez dochodzic schodzacy stres po tym oczekiwaniu na wynik.
Nospę tez biorę codziennie.
Tez podsłuchuję detektorem tetna, mam Angel Sound.
Chciałaam dodac , dla otuchy, ze moja lekarka wysciskał mnie ( ona zlecała, ale wykonywal inny lekarz badania pren., amnopunkcję) z radosci na dobry wynik amnop. W dodatku z radoscia dodała, ze czekała na 4 wyniki od 4 dziewczyn . Wszystkie wyniki prawidlowe!

Odebrałam całościowy wynik amnio. Wynik prawidłowy !!!!
Dla wszystkich dziewczyn, które przerażona trafią na ten wątek....nadzieje należy mieć do końca. Dla przypomnienia:
Ryzyko ZD 1:295
NT- 2,1
CTR - 66,4
Wiek - 33
Pozostałe parametry - prawidłowe
Kości nosowa - obecna
Wolne białko hcg - 1,007 Mom
Białko Pappa - 0,387 Mom

Trzymam kciuki za wszystkie te, które mają przed sobą amniopunkcję bądź już oczekują na wynik.

Dziewczyny, dziękuję za slowa wsparcia. Wszystko co powiedziałyscie potwierdziło się :) U Malucha wszystko dobrze. Ciągnie i boli bo to tak ma być ;) Ruchow nie czuję bo rowniez mam łozysko na przedniej scianie.
Nie jest to moja pierwsza ciąza , a panikuję ;)
Do tych boli moze tez dochodzic schodzacy stres po tym oczekiwaniu na wynik.
Nospę tez biorę codziennie.
Tez podsłuchuję detektorem tetna, mam Angel Sound.
Chciałaam dodac , dla otuchy, ze moja lekarka wysciskał mnie ( ona zlecała, ale wykonywal inny lekarz badania pren., amnopunkcję) z radosci na dobry wynik amnop. W dodatku z radoscia dodała, ze czekała na 4 wyniki od 4 dziewczyn . Wszystkie wyniki prawidlowe!
Też mnie zdziwiło jak mój lekarz prowadzący powiedział, że jak ciągnie i boli to dobrze, ale wzięłam sobie te słowa to serca i staram się tego trzymać.
Ja dzisiaj byłam u genetyka po wynik a jutro idę do mojego lekarza prowadzącego, chodź on od początku utrzymywał, że wynik będzie prawidłowy a amnio go tylko potwierdzi i miał racje :)

Odebrałam całościowy wynik amnio. Wynik prawidłowy !!!!
Dla wszystkich dziewczyn, które przerażona trafią na ten wątek....nadzieje należy mieć do końca. Dla przypomnienia:
Ryzyko ZD 1:295
NT- 2,1
CTR - 66,4
Wiek - 33
Pozostałe parametry - prawidłowe
Kości nosowa - obecna
Wolne białko hcg - 1,007 Mom
Białko Pappa - 0,387 Mom

Trzymam kciuki za wszystkie te, które mają przed sobą amniopunkcję bądź już oczekują na wynik.

Gratulacje, Twoje ryzyko było niskie, kość nosowa obecna, nt w normie to naprawdę nie dziwi prawidłowy wynik [emoji4]zdziwiłabym się bardzo jakby był inny wynik.

Dzień dobry, witam się nieśmiało.
Dziś rano odchodziłam od zmysłów jeszcze, w grudniu USG genetyczne bez zarzutów, NT 1,6mm kość nosowa widoczna, ryzyko wad z wywiadu i USG minimalne. Przed tamta wizyta twierdziłam że testu Pappa nie zrobię, bo to tylko statystyki, ale lekarz mnie namowil, twierdząc że wyniki biochemii mogą dać tez informacje o łożysku. A że USG było super to pomyślałam no dobra zrobię (tym bardziej że się okazało ze miałam to w pakiecie w Medicover). No i po 10dniach załamka, telefon że wynik nieprawidłowy. Od razu pojechałam po wynik i z nim do lekarza no i niestety ryzyko trisomii 21 wzrosło do 1:70. PAPPa 0,556 MoM; bHCG 5,430 MoM. Nie muszę Wam pisać co czułam, bo wiecie to doskonale. Lekarz powiedzial że albo amnio albo test Sanco/Nifty. Na początku myslalam, że poczekam do amnio, ale jednak myśli były tak nieznośnie czarne, że zdecydowaliśmy się na Sanco w Genomedzie, żeby szybciej cokolwiek wiedzieć. Tętno mi rosło podczas każdego dźwięku telefonu, aż w końcu zadzwonila Pani z Genomed i od razu powiedziała że ma dobre wieści, badanie nie wykazało nieprawidłowości w zakresie podstawowych wad. Kamień z serca :)
Dzielę się historia, bo sama wwrtowalam to forum przez ostatnie dni szukając podobnych historii.
Oczywiście czeka mnie pewnie jakaś dalsza diagnostyka (czekam na wizytę u gin prowadzącego) pod kątem tych problemów z łożyskiem. Póki co mam brać codziennie Acard. Ale dziś odzyskałam nadzieję, że wszystko będzie dobrze :)
A czy u którejś z Was z kiepska biochemia po pozytywnych wynikach amnio lub badań DNA z krwi wyszły pozniej rzeczywiście problemy ciazowe lub kłopoty z łożyskiem?
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie Wasze historie!

Gratuluje dobrego wyniku.
Ja jestem na zbyt wczesnym etapie, więc ciężko powiedzieć. Do tej pory z łożyskiem wszystko w porządku. Zobaczymy jak będzie dalej

Miewam się właśnie z zamiarem zakupu detektora. Warto? Poleciłabyś konkretna firmę ?
Ja polecam. Bo ja Go nie czuje to chociaz slucham raz na jakis czas i od razu mi lepiej :-) mam firmy jumper jpd-100e. Jest naprawde super. Wazne zeby czujnik byl osobno i wyswietlacz osobno bo w innym razie jest ciezko uzywac.

reklama
Do góry