Abies33
Zaangażowana w BB
Dokładnie. Niedawno odebralam dobre wyniki amnio (usg było bardzo dobre, test Pappa nie) , a wczoraj na II prenatalnych dowiedziałam się że dziecko ma podwyższone normy komory bocznej (róg tylny komory bocznej lewej 8.8mm). Granica to 10 mm. Ehhhh.... Znow stresujące czekanie czy rosnie dalej.....
Wydaje mi się że trochę przesadzadz (i przy okazji straszysz inne dziewczyny) z tym poszerzonym rogiem - mam nadzieję że się nie obrazisz o takie określenie.
Czytałam sporo historii gdzie w obu komorach poszerzenia były 12, 15 mm a nawet więcej - wtedy można się martwić choć większość z tych historii zakończyła się dobrze.
Mnie też trochę zestresowałaś tym wpisem. Ja miałam na połówkowym poszerzenie rogu lewej komory 7,9 mm i do tego torbiel ponad 4 mm ale lekarz nawet się do tego nie odniósł! A w podsumowaniu badania napisał: brak nieprawidłowości. Jestem już po trzecim USG genetycznym w 30 tyg i tam nie mam już wzmianki ani o poszerzeniu ani o torbieli. O torbieli dr powiedziała że się wchłonęła a o poszerzeniu nic nie wspomniała ale też nie ma na ten temat nic w opisie. Zaczęłam to jednak analizować po przeczytaniu Twojego posta... do tej pory wydawało mi się to normalne i w normie - poszerzenie. Ponadto mój prowadzący lekarz robi usg na każdej wizycie i też nigdy nic na ten temat nie wspominał...
Norma poszerzenia jest do 10 mm - skąd więc u Ciebie ten stres? Czy lekarz Tobie powiedział że to coś niepokojącego?
Ps. Temat fajnie opisany jest w poniższych artykułach - mam nadzieję, że Cię uspokoją :
Link do: Najczęstsze odchylenia w USG połówkowym cz.II - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet
Link do: Wodogłowie u płodu. Diagnostyka, rokowanie i postępowanie
Link do: Wentrikulomegalia i wodogłowie - Meavita | Centrum Medyczne - Kraków