reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

@Pyska12
Przede wszystkim musisz wiedzieć, że amniopunkcja moze nie wykazać pewnych wad.W tym mozaiki, delecji, insercji i inwersji.
Na pewno wykaże monosomię i trisomie.

Ryzyko poronienia i innych powikłań jest bardzo niskie, tym nie mniej istnieje.
Ja Również swojej strony polecała bym Ci wizytę u genetyka, tak jak pisze @aspekt

On w oparciu o wyniku kariotypu męża pomoże Wam ustalić czy jest możliwa ewentualna wada, i czy zabieg taki jak amniopunkcja w ogole bedzie ja w stanie wykryć.
Bo Twój przypadek jest zdecydowanie skomplikowany. Zazwyczaj zła biochemia lub zle USG powodują zwiększenie ryzyka.
A u Ciebie samo ryzyko skorygowane jest niskie, tylko cała sytuacje komplikują naświetlania i wada kariotypu męża.

Wielkie dzieki za pomoc, moja sprawa została przedyskutowana z moim ginekologiem i dwoma genetykami i podjęliśmy decyzje wykonania amnipunkcji, bardzo się boję ale może jakoś dam rade.
Pozdrawiam

reklama
Wielkie dzieki za pomoc, moja sprawa została przedyskutowana z moim ginekologiem i dwoma genetykami i podjęliśmy decyzje wykonania amnipunkcji, bardzo się boję ale może jakoś dam rade.
Pozdrawiam

Dasz.Trzymamy kciuki mocno.Jak masz możliwość to weź Fisha.Oszczedzisz nerwy.

Tak sie zastanawiam.....
dlczego przy złym wyniku pappa ( u mnie 1:121) rekomendują amniopunkcję a odradzają test nifty. Skoro na podstawie statystyki testu pappa (95%) mowia czy jest dobrze czy zle a test nifty ( 99% ) jest juz niewystarczający ? Chodzi mi o to dlaczego pappa jest wystarczający a nifty jako wtórne badanie juz nie ?
Mam nadzieje, ze napisałam to z sensem ...
Jak myślicie?

Tak sie zastanawiam.....
dlczego przy złym wyniku pappa ( u mnie 1:121) rekomendują amniopunkcję a odradzają test nifty. Skoro na podstawie statystyki testu pappa (95%) mowia czy jest dobrze czy zle a test nifty ( 99% ) jest juz niewystarczający ? Chodzi mi o to dlaczego pappa jest wystarczający a nifty jako wtórne badanie juz nie ?
Mam nadzieje, ze napisałam to z sensem ...
Jak myślicie?

Wydaje mi się że przy dużym ryzyku większym niż 1:300 Amino bo jeśli wyjdzie źle to na tej podstawie można zrobić terminację. Przy mniejszym ryzyku nie trzeba ryzykować powiklaniami związanymi z Amino i po prostu zrobić nifty.
To są testy przesiewowe do wykrycia ewentualnych chorób i prawnie tylko Amino pozwala na usunięcie ciąży.

Tak wiem, że podstawa do aborcji jest amniopunkcja . Bede rozmawiać w poniedziałek z genetykiem mam nadzieje, że coś doradzi. Robiłam badania u dr Brzoski w ivikcie w Gdańsku usg wyszło super natomiast test pappa złe niestety mój wiek jest przeciwko mnie 36 lat ciąża z Invitro. Mam nadzieje, ze będzie dobrze, wierze w to głęboko tak jak mój mąż. Ja nie boje sie amniopunkcji czytałam wasze komentarze i naprawdę podniosły mnie na duchu, natomiast mój mąż boi sie o nas i nie chce żebyśmy sie narażali zwłaszcza, że amniopunkcję robiłabym w Gdańsku a po zabiegu czekać mnie będzie 7 godzin jazdy do domu do Lublina. Wolalabym znalesc dobra klinikę w Lublinie .... ale szukam i nic

Tak wiem, że podstawa do aborcji jest amniopunkcja . Bede rozmawiać w poniedziałek z genetykiem mam nadzieje, że coś doradzi. Robiłam badania u dr Brzoski w ivikcie w Gdańsku usg wyszło super natomiast test pappa złe niestety mój wiek jest przeciwko mnie 36 lat ciąża z Invitro. Mam nadzieje, ze będzie dobrze, wierze w to głęboko tak jak mój mąż. Ja nie boje sie amniopunkcji czytałam wasze komentarze i naprawdę podniosły mnie na duchu, natomiast mój mąż boi sie o nas i nie chce żebyśmy sie narażali zwłaszcza, że amniopunkcję robiłabym w Gdańsku a po zabiegu czekać mnie będzie 7 godzin jazdy do domu do Lublina. Wolalabym znalesc dobra klinikę w Lublinie .... ale szukam i nic

A czemu amniopunkcji nie możesz zrobić w Łodzi lub w Warszawie

A czemu amniopunkcji nie możesz zrobić w Łodzi lub w Warszawie
Mieszkam w Norwegi tu badania prenatalne robią od 38roku życia wiec zdecydowałam sie poleciec do Polski jedynie Gdańsk wchodził
W grę bo miałam loty w każdy dzień ( do wawy 2x w tyg, a nie mogłam wziąć wolnego o Lublinie nie wspominam połączenie tragiczne) teraz w lipcu przyjeżdżam na wakacje autem bede przejeżdżać przez Gdańsk i tak sobie myśle ze skoro u nich zaczęłam a nie mam kliniki w Lublinie to zostanę przy Gdańsku, chociaż czytałam ze oni to tylko kasa sie liczy! U mnie wynik nic nie zmieni nie zrobię aborcji ale nie mogę żyć w nie wiedzy... o wynikach dowiedziałam sie wczoraj i tak jeszcze nie mogę dojść do siebie jest ryzyko ZD

Mieszkam w Norwegi tu badania prenatalne robią od 38roku życia wiec zdecydowałam sie poleciec do Polski jedynie Gdańsk wchodził
W grę bo miałam loty w każdy dzień ( do wawy 2x w tyg, a nie mogłam wziąć wolnego o Lublinie nie wspominam połączenie tragiczne) teraz w lipcu przyjeżdżam na wakacje autem bede przejeżdżać przez Gdańsk i tak sobie myśle ze skoro u nich zaczęłam a nie mam kliniki w Lublinie to zostanę przy Gdańsku, chociaż czytałam ze oni to tylko kasa sie liczy! U mnie wynik nic nie zmieni nie zrobię aborcji ale nie mogę żyć w nie wiedzy... o wynikach dowiedziałam sie wczoraj i tak jeszcze nie mogę dojść do siebie jest ryzyko ZD

A w którym jesteś tygodniu ?? Ja tez się bardzo boję tej amniopunkcji ale jakoś musimy dać radę

reklama
Do góry