reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

No i wszystko jasne, masz podwyższona beta hcg. Powinna być poniżej 2,5MoM. Ale bialko pappa w normie. Przy ZD jest wysoka bhcg >2,5 i niskie białko <0,5MoM. Przy pozostałych trisomiach 13 i 18 zarówno bhcg jak i pappa są poniżej 0,5MoM.
Moja bhcg wynosiła 5 MoM a białko 0,2 MoM, więc wyniki fatalne a mam zdrowe dziecko. U Ciebie sytuacja wygląda o niebo lepiej bo masz jedynie podwyższona bhcg a białko ok. Czy znasz już płeć dziecka? Wysoka beta często bywa przy dziewczynkach ;) Trzymam kciuki za Ciebie i twoje maleństwo. Daj znać co powiedział twój i gin i w ogóle co dalej.

reklama
Jestem po wizycie i moja dr powiedziała, że jak najbardziej nifty jest super wyjściem i sama na moim miejscu by tak postąpiła. Tak więc zrobię.

Hej... czytam Wasze historie juz od tygodnia. Sama jestem w podobnej sytuacji i tak jak większość z Was przeczytałam już chyba wszystkie fora. Sama nie wiem co mam myśleć o moim "przypadku"... jak przestać wymyślać te najgorsze scenariusze?
Moja historia...
Mam 34 lata, mieszkamy w UK, 2 zdrowych chłopców (10 i 7 lat), obecnie jestem w trzeciej ciąży... Długo zastanawialiśmy sie z mężem nad trzecim dzieckiem, ale to uczucie, że jeszcze kogoś:) w naszej gromadce brakuje WYGRAŁO ;)
W 9 tc dostałam infecji dolnych dróg moczowych i przez nastepne 20 pare dni brałam antybiotyki ( cafalexin, duomox i amoxycyline ) po takiej kuracji byłam wykończona, infekcja sie zatrzymała...
W 13 tygodniu ciąży badanie USG... badanie krwi. Moja położna kazała czekać na wyniki 3 dni... jeśli bedzie ok to nie będą dzwonić.
Zadzwonili...
W gabinecie moja położna przekazała mi wiadomość, że jestem w bardzo wysokiej grupie ryzyka ZD 1:6 !!!!!!!!!!!!
Na pytanie o szczegółowe wyniki krwi itd odpowiedziała, że oni otrzymuja gotowy wynik określający ryzyko, że moje ryzyko zostało obliczone na podstawie wieku 34+ ...wagi 99kg (sporo:eek:) ...wyników krwi ,których nie znam i NT=1,9 przy CRL=69,2 . Skierowali na amnio...
Zaczęłam czytać ...wszystko i wszędzie. Mój opis USG wygląda tak: "serce płodu widoczne" (sama widziałam, żę serduszko bije)
"CRL=69,2" (13t+1 dzień ciąży idealnie), NT=1,9 mm. ... to wszystko. Badanie trwało może 5 minut...Pani bardzo się denerwowała ponieważ mój łobuz leżał brodą blisko klatki piersiowej, ale w końcu zmierzyła. Nie mam pojęcia jak wstawić fotkę z Usg :no:
Amnio mam jutro... Boję sie jak cholera...Wynik 22 grudnia. Szukam sobie miejsca... szukam sensu... nie potrafIę odpowiadać na pytania dzieci o dzidzie...Zamknęłam sie w domu....
Powiedzcie mi czy ten mój maraton antybiotykowy mógł mieć wpływ na moje wyniki krwi ? choć ich nie znam i nie wiem czy to one są złe...

Załączniki

• 20151130_175757-1[1].jpg
    20151130_175757-1[1].jpg
    16,4 KB · Wyświetleń: 249
Ostatnia edycja:
Zuzaczek specjalista nie jestem a tym bardziej lekarzem, ale mój ginekolog mówił, że wszelkie zmiany w organizmie: u mnie był to krwiak i karmienie piersią ma wpływ, więc jeśli takie rzeczy mają wpływ to infekcja i antybiotyki wg mnie też mają. Czy Twoje wyniki są tylko na podstawie badań krwi czy również usg? U mnie był brak kości nosowej plus niezbyt ciekawe wyniki krwi. Miałam amniopunkcje i dziecko jest zdrowe. W szpitalu podczas amniopunkcji mówili, że wg nich dziecko raczej jest zdrowe, gdyż przez tych zespołach występuję jeszcze jakiś inny marker. Ale prawda jest taka, że to jest życie i na to nie mamy wpływu. Musisz myśleć pozytywnie (wiem łatwo się mówi!) ale jest to 1:6, nie masz jeszcze wyniku. Dziecko będzie chore dopiero jeśli to potwierdzą a tak to jak na razie masz zdrowe dziecko i czekasz tylko na formalności. Z dziećmi porozmawiaj i powiedz im, że nie wiecie czy dzidziuś jest zdrowy i czekanie na wyniki. Muszą wiedzieć co się dzieje, bo nawet maluszki czują, gdy coś jest nie tak. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze!!!!! Wierzę w to, że 1:6 to nie wyrok i będzie dobrze. Zwłaszcza, że jeśli określają to po krwi to często to są statystyki.

...udało mi się wstawić zdjęcie z USG :-D
iza_marta ...położna powiedziała, że na podstawie USG , wieku, wagi i wyników krwi... nikt nie sprawdzał niczego innego. Na usg określono tylko CRL i NT, które są w normie jak słyszałam.

Ostatnia edycja:
Zuzaczek, wiem jak się teraz czujesz, ale naprawdę nie wszystko jeszcze przesądzone. Ryzyko jest duże, ale popatrz na to procentowo: masz 83,3% na zdrowe dziecko. To moim zdaniem całkiem dużo. Usg masz bez zarzutów, a to najważniejsze, tego się trzymaj. Czekaj spokojnie na amnio i staraj się nie denerwować, bo to bardzo szkodzi dziecku. Ja myślę, że te antybiotyki, które brałaś mogły mieć wpływ na takie wyniki. Trzymam kciuki, daj znać jak się czujecie i jak wyniki. Mam nadzieję, że otrzymasz piękny prezent na święta, prawidłowy kariotyp twojego maleństwa. Pozdrawiam

...NIESTETY nie udało sie pobrać płynu owodniowego w środę...pani nie potrafiła się przebić, miałam wrażenie że robi to pierwszy raz. We wtorek 22/12 następna próba ale już z innym lekarzem, który prawdopodobnie jest o niebo lepszy od tej poprzedniej. tzrymajcie kciuki za mojego bobaska... zaczyna być coraz ciężej bo pojawiły sie pierwsze kopniaczki :) a ja strasznie boje sie wyniku ... na szczescie udało mi sie ukradkiem podpatrzec moje wyniki krwi
hCGb 125ng/mL po skorygowaniu MoM 5,28
NT 1,900 mm po skorygowaniu MoM 1,06
PAPP-A 502mU/L po skorygowaniu MoM 0,29
jest napisane przy kazdym wyniku weight corrected ...czy to oznacza ze wynik jet korygowany z moja waga?
:( :( :( wiec chyba nie jest dobrze
przypomne ze mam 34 lata, waga 99kg, NT 1,9 CRL 69,2 innych markerów nie ma...

Zuzaczek ja miałam prawie identyczne wyniki: bhcg 5MoM, Pappa 0,2MoM, NT 1,7mm. Moje ryzyko było 1:58 a to tylko dlatego, że byłam od Ciebie młodsza, w ciąży miałam 28l. Wiem jak bardzo się boisz, mnie tez po takich wynikach świat się zawalił, ale udało się, mam zdrową, najcudowniejszą na świecie córeczkę, która zaraz skończy roczek :). Musisz wierzyć, że będzie dobrze. Trzymam kciuki i czekam na dalsze wieści.

reklama
Do góry