reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
A kiedy wyniki?
Yhym, jeszcze się nie stresuję, zacznę jak zobaczę na wyświetlaczu nr że szpitala...
Z pierwszą ciąża wyniki były okej. Miałam jednak nadciśnienie, obrzęki i ostatnie 1,5 miesiąca w szpitalu spędziłam.
Musimy wierzyć, że wszystko jest ok, a dzieciaczki zdrowe 😍
Ja caly czas wierze wlasnie trudno mi uwierzyc ze mala jest chora. Wyniki niby do 6 dni roboczych a dzis jest 3 dzien. A ty kiedy masz wyniki?

Wszystko blisko jak najbliżej 1 jest ok. I dalej od 1 to gorzej
A mnie Pani genetyk powiedziała że białko jest w normie między 0.5-1.5MoM. beta hcg od 1-2.5MoM choć na 100% jest to uzależnione od czegoś. Może od wieku kobiety, może od wieku ciąży.
W poprzedniej ciąży miałam 1 prenatalne razem z testem robione w 11t4d i betę miałam 3,65 MoM,a białko 1,09MoM i przy tym ryzyko skorygowane miałam T21 1:19tys.

Ja dziś kupiłam sobie meliske w rossmanie 🤪 uznałam że nie będę nigdzie dzownic, ani w piątek ani w poniedziałek. Niech se w spokoju to badają. I tak nie mam wpływu na to kiedy te wyniki będą. Tam gdzie oddawali moje próbki mieli kwarantannę. Znając szczęście wszystko się odsunęło w czasie przez to. Dość stresu. Będzie co będzie.
Drinka bym się napila! Pewnie pomogłoby. Ale co zrobić.... Jedynie skronie mogę natrzeć 🥶😞😂

A mnie Pani genetyk powiedziała że białko jest w normie między 0.5-1.5MoM. beta hcg od 1-2.5MoM choć na 100% jest to uzależnione od czegoś. Może od wieku kobiety, może od wieku ciąży.
W poprzedniej ciąży miałam 1 prenatalne razem z testem robione w 11t4d i betę miałam 3,65 MoM,a białko 1,09MoM i przy tym ryzyko skorygowane miałam T21 1:19tys.
No to mi pani genetyk powiedziała całkowicie inaczej. Biorąc pod uwagę wartości które podałaś to moje byly w normie, więc dlaczego mi wzrosło prawdopodobieństwo z kilku tysięcy (idealne USG) do 1:156 jeżeli te wartości są w normie.

Może dla każdego wieku ciąży są inne? Mnie powiedziała że moja pappa 0.79MoM jest w normie. Beta max powinna być 2.5 MoM a ja mam 4.35 MoM i to już jest za dużo. Dwóch lekarzy gin u których byłam też mówili że białko ok, beta dupa.
Gdyby było jak mówisz w pierwszej ciąży miałabym też wysokie ryzyko bo betę miałam 3.65MoM. a mialam mega małe ryzyko skorygowane po teście.

reklama
No bete masz trocje tylko ponad norme a ja az 3,80 ;(
To nie jest jeszcze tak dużo. Miałam ponad 8mom, wiec żaden wynik mnie juz nie szokuje 😂 byla też też tym wątku historia o becie ponad 7mom i ponad 9mom i kariotypy prawidłowe.
Pamietajcie dziewczyny, że większości przypadków i tak nie dowiemy się skąd nieprawidłowe wyniki. Jeśli kariotyp prawidłowy to trzeba później monitorować ciśnienie, cukier i wzrost malucha w kolejnych miesiacach. Ale może się okazać, że żadne komplikacje nie nastąpią. I nikt Wam nie odpowie na pytanie skąd taki wynik 😓

Do góry