reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Ja widzialam dziewczyny ktore mialy ryzyko 1:4 i po amnio okazywalo sie ze kariotyp pdawidlowy i po porodzie dzieci zdrowe. Wiec to wszystko to statystyki. Trzeba oczywiscie dalej sie badac i wykluczyć chorobe. A genetycy to rozni są niektorzy lekcewaza ryzyko (u mnie np lekcewazyli odradzali amnio, a wyszlo ZD tylko dlatego że sie uparlam na to badanie) wiec dobrze ze trafilas na lekarza ktory popiera dalsze badania

reklama
Ja widzialam dziewczyny ktore mialy ryzyko 1:4 i po amnio okazywalo sie ze kariotyp pdawidlowy i po porodzie dzieci zdrowe. Wiec to wszystko to statystyki. Trzeba oczywiscie dalej sie badac i wykluczyć chorobe. A genetycy to rozni są niektorzy lekcewaza ryzyko (u mnie np lekcewazyli odradzali amnio, a wyszlo ZD tylko dlatego że sie uparlam na to badanie) wiec dobrze ze trafilas na lekarza ktory popiera dalsze badania
Napisalam do ciebie priv

Wlasnie przeczytalam na wypisie z USG jednym i drugim bo mialam dwa ze ryzyko trisomii21:wynosi 1:900 tylko po papaa mi wyszlo tak nisko ;( Dziekuje naprawde takie cieple slowa dodaja mi otuchy i bardzo ich potzrebuje. USG nie nie dalo zadnych wskazan do pappa i gdybym ich nie zrobila to ryzyko byloby bradzo niskie ale jednak wyszlo ;( JAk myslicie co jest teraz wazniejsze to pappa czy USG?

Wlasnie przeczytalam na wypisie z USG jednym i drugim bo mialam dwa ze ryzyko trisomii21:wynosi 1:900 tylko po papaa mi wyszlo tak nisko ;( Dziekuje naprawde takie cieple slowa dodaja mi otuchy i bardzo ich potzrebuje. USG nie nie dalo zadnych wskazan do pappa i gdybym ich nie zrobila to ryzyko byloby bradzo niskie ale jednak wyszlo ;( JAk myslicie co jest teraz wazniejsze to pappa czy USG?
USG zawsze jest bardzo ważne, ale zdarza się że dziecko z trisomią 21 rodzi się mimo, że na USG prenatalnych nic nie wzbudziło niepokoju. Dlatego też tak ważne jest żeby pogłębiać diagnostykę jeżeli w biochemii wyjdzie coś niepokojącego. Ja miałam dwa markery biochemii nieprawidłowe. Wysoka beta 2.5 mom i niskie białko Pappa 0.44 mom- najlepiej jak te dwie wartości są blisko 1.
Przeczytałam wszystko jak leci. Fora, artykuły itd i chyba nigdy nie spotkałam się z nieprawidłowym wynikiem kariotypu jeżeli tylko jeden marker biochemii jest zły. Tak jak w Twoim przypadku. Głowa do góry. Wiem co przeżywasz, bo niedawno byłam na Twoim miejscu. Spokojnie podejmij z partnerem decyzję o dalszej diagnostyczne inwazyjnej bądź innej jaka wybierzcie. Porozmawiaj z genetykiem. Mocno trzymam kciuki

Czesc dziewczyny. Prosze pomozcie mi jakos - dziisaj dostalam wyniki z Pappa przez genetyka przez tel. W pn jade po skierowanie po amniopunkcje. Niestety wuszlo ryzyko T21 - 1:50 !!!!!!!!!! Mialam robione dwa razy USG i wyszly bardzo dobrze - obecna kosc nosowa, Przeziorność karku 1,4, wszystkie narzade zewnetrzne widoczne, przeplywy rowniez, FHR164. Mam 36 lat i to jest moja pierwsza ciaza - bardzo mocno wystarana - in vitro. W rodzinie nie ma u nikogo takich wad. Genetyk powiedzial ze jest podzwyzzszona beta hscg - na dzien dziesjeszy nie wiem ile bo szczerze powiem ze wczesniej sie tym nie interesowalam jak tylko usg wyszlo tak ladnie. Wszystkie inne trosomie bardzo niskie ryzyko. Przez tel nie bylam w stanie przyswoic az tylu informacji. W pn jade jeszcze zrobic sanco, genetyczne mialam robione w Salve w Łodzi obecniejestem w 15 tygodniu. Nie radze sobie ;( Czy te wyniki naprawde tak strasznie wygladaja ? Prosze o pomoc? Jak wyglada zabieg terminacji?
Wiek 36 lat sam w sobie juz zwiększa ryzyko. Przewertuj cały wątek i nie martw sie na zapas. To jest statystyka, trzeba wykonać dalszą diagnostykę. Jeśli usg wyszło dobrze to pewnie będzie ok, ale szansa na wadę jest zawsze, nawet gdy wyniki dobre.

Popieram dziewczyny w 100%. Mimo, że jestem przerażona bo też USG miałam dobre a biochemię złą i prawdopodobnie w nadchodzącym tygodniu dostanę wynik amnio to wierzę tym wszystkim historią i liczę że wszystko będzie dobrze. Ja akurat mam 31 lat. Gdzie ryzyko podstawowe dla mnie było 1:754. Każda osoba w wieku 40 lat ma z góry 1:50 i jest to wyniki prawidłowy bez odchyleń. Nie martw się na zapas. Spójrz na to z innej strony. Masz aż 98% szans że Twój dzidziuś będzie zdrowy. To dużo.
Nikt z nas Cię nie uspokoi. Wiem to po sobie. Bo choć przed snem od 2 tyg wrzucam w google "wysokie beta hcg" i czytam na dobranoc kilka pozytywnych historii żeby zupełnie nie oszaleć to zachodze w głowę co będzie jeśli mój wymarzony syn okaże się chory. Zrób sanco jeśli Cię stać. Szybko dostaniesz wynik albo doplac do Fish w amnio żeby też mieć ten wynik ekspresowo. Wtedy (czego szczerze Ci życzę) napewno się uspokoisz ❤️

Popieram dziewczyny w 100%. Mimo, że jestem przerażona bo też USG miałam dobre a biochemię złą i prawdopodobnie w nadchodzącym tygodniu dostanę wynik amnio to wierzę tym wszystkim historią i liczę że wszystko będzie dobrze. Ja akurat mam 31 lat. Gdzie ryzyko podstawowe dla mnie było 1:754. Każda osoba w wieku 40 lat ma z góry 1:50 i jest to wyniki prawidłowy bez odchyleń. Nie martw się na zapas. Spójrz na to z innej strony. Masz aż 98% szans że Twój dzidziuś będzie zdrowy. To dużo.
Nikt z nas Cię nie uspokoi. Wiem to po sobie. Bo choć przed snem od 2 tyg wrzucam w google "wysokie beta hcg" i czytam na dobranoc kilka pozytywnych historii żeby zupełnie nie oszaleć to zachodze w głowę co będzie jeśli mój wymarzony syn okaże się chory. Zrób sanco jeśli Cię stać. Szybko dostaniesz wynik albo doplac do Fish w amnio żeby też mieć ten wynik ekspresowo. Wtedy (czego szczerze Ci życzę) napewno się uspokoisz ❤
tak robie jutro sanco i jeszcze dodatkowo usg, a jak to jest liczone bo ja mam skonczone 36 lat nie 40 - genetyk mowil cos ze norma na podstawie wiekuj to 1:300 to nie wiem skad on mi wyliczyl to 1:50 beta bardzo podwyzszona ale i ole dopwiem sie jutro bo przez telefon tego nie doslyszalam przez stres teraz juz nawet nie wiem cy mowil tez ze bialko obnizone - no nie wyglada to najlpeiej ale staram sie naprawde za calych sil myslec pozytywnie.

USG zawsze jest bardzo ważne, ale zdarza się że dziecko z trisomią 21 rodzi się mimo, że na USG prenatalnych nic nie wzbudziło niepokoju. Dlatego też tak ważne jest żeby pogłębiać diagnostykę jeżeli w biochemii wyjdzie coś niepokojącego. Ja miałam dwa markery biochemii nieprawidłowe. Wysoka beta 2.5 mom i niskie białko Pappa 0.44 mom- najlepiej jak te dwie wartości są blisko 1.
Przeczytałam wszystko jak leci. Fora, artykuły itd i chyba nigdy nie spotkałam się z nieprawidłowym wynikiem kariotypu jeżeli tylko jeden marker biochemii jest zły. Tak jak w Twoim przypadku. Głowa do góry. Wiem co przeżywasz, bo niedawno byłam na Twoim miejscu. Spokojnie podejmij z partnerem decyzję o dalszej diagnostyczne inwazyjnej bądź innej jaka wybierzcie. Porozmawiaj z genetykiem. Mocno trzymam kciuki
Z partnerem mamy juz wszystko ustalone. Tak bardzo sie boje, ta ciaza byla tak wyczekana - kolejnej nie bedzie jak sie teraz nie uda ;( Ja naprawde docenialam kazdy dzien ciazy.

reklama
tak robie jutro sanco i jeszcze dodatkowo usg, a jak to jest liczone bo ja mam skonczone 36 lat nie 40 - genetyk mowil cos ze norma na podstawie wiekuj to 1:300 to nie wiem skad on mi wyliczyl to 1:50 beta bardzo podwyzszona ale i ole dopwiem sie jutro bo przez telefon tego nie doslyszalam przez stres teraz juz nawet nie wiem cy mowil tez ze bialko obnizone - no nie wyglada to najlpeiej ale staram sie naprawde za calych sil myslec pozytywnie.

Załączniki

• stat-wiek.png
    stat-wiek.png
    29,9 KB · Wyświetleń: 157
Do góry