reklama
A ja jutro mam amniopunkcje,wiec trzymajcie kciuki zdecydowałam się i wcale się nie boje .(No,może trochę ).Ale będzie ze mną mój kochany mąż.Mam w nim ogromne wsparcie.I może nie spodoba Wam się mój wybór-ale,albo zdrowe dziecko,albo ....... .
Gosia36 - dziękuję za ciepłe słowa... w środę mijają 2 tygodnie, mnie już się śniło że dostałam telefon i że dziecko jest zdrowe ale boje się bardzo...że coś jest nie tak... szkoda, że nie powtórzyłam badań USG od razu - może inny lekarz znalazłby kość nosową... ale to był naprawdę dobry lekarz z certyfikatem FMF i miał super sprzęt...masakra jakaś
AnnaJ007
Fanka BB :)
Jeśli chodzi o brak kości nosowej to u mnie w 11 lub 12 tyg.ciąży też nie było widać-a byłam u najlepszego specjalisty w PL od wad.Kazał mi przyjśc za jakiś czas(w prawie ostatnim możliwym terminie do zrobienia) i już było widać.
Kabola trzymam kciuki
Kabola trzymam kciuki
Kabola będzie ok naprawdę większość amnio wychodzi ok tym info mnie moja gin pocieszała
nusiakalisz myślę że większość kobiet, które decydują się na amnio myśli tak jak i Ty, przynajmniej ja nie znam takiej która zrobiłaby by sobie to badanie dla zabawy trzymam kciuki&&
nusiakalisz myślę że większość kobiet, które decydują się na amnio myśli tak jak i Ty, przynajmniej ja nie znam takiej która zrobiłaby by sobie to badanie dla zabawy trzymam kciuki&&
Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o brak kości nosowej to u mnie w 11 lub 12 tyg.ciąży też nie było widać-a byłam u najlepszego specjalisty w PL od wad.Kazał mi przyjśc za jakiś czas(w prawie ostatnim możliwym terminie do zrobienia) i już było widać.
Kabola trzymam kciuki
Bardzo Ci dziękuję za tą informację, a czy robiłaś amnio? Czy po tym jak się pokazała kość nosowa to już odpuściłaś?
Kabola najważniejsze przy pierwszym badaniu USG jest pomiar NT. Za górną granicę normy wyznacza się 2,8, równie istotne są przepływy - ujemne wskazują na wadę. Kośc nosowa może nie być widoczna podczas pierwszego badania w 12 tygodniu. Dużo zalezy od ułożenia się dziecka i mozna mieć najlepszej jakości sprzęt a być miernym lekarzem. Na razie póki co nie myśl o tym (wiem że to łatwo się mówi, ale przeszłam przez to) i bądź pozytywnie nastawiona.
Sama amniopunkcja nie jest przyjemna, ale daje niemal 100% pewności wykrycia wad genetycznych - nie tylko ZD.
Sama amniopunkcja nie jest przyjemna, ale daje niemal 100% pewności wykrycia wad genetycznych - nie tylko ZD.
Ostatnia edycja:
malamii06
Fanka BB :)
kabola - u nas lekarz nie wykrył kości nosowej podczas usg, byliśmy wcześnie na badaniu zaraz na samym początku. Po dwóch tygodniach lekarka dalej nie widziała kości nosowej i zalecała amnio. NT było 1,6. Poszliśmy do innego lekarza, który kość widział. Ale mieliśmy już taki mętlik w głowach, że na amnio się zdecydowaliśmy. Wyszło dobrze Teraz cieszymy się już 3miesięcznym zdrowym synkiem )
Dziękuję dziewczyny za pocieszanie - trochę nabrałam wiary
U mnie NT było 2,3 mm - lekarz nazwał to "w górnej granicy normy", tylko ta kość... no nic czekam na wyniki amnio wtedy wszystko się okaże. Tymczasem pobędę tu z Wami na forum bo to naprawdę pomaga.
U mnie NT było 2,3 mm - lekarz nazwał to "w górnej granicy normy", tylko ta kość... no nic czekam na wyniki amnio wtedy wszystko się okaże. Tymczasem pobędę tu z Wami na forum bo to naprawdę pomaga.
reklama
malamii06 - wielkie dzięki, że napisałaś. Jak ja żałuję że nie zrobiłam drugi raz USG... Ale ta wiadomość spadła na mnie jak grom z jasnego nieba. Mam dwójkę zdrowych dzieci i wady genetyczne były zupełnie poza mną (Mam 32 lata).
anka_d - dziękuję za informację.
anka_d - dziękuję za informację.