reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Aniu, wskaż mi proszę miejsce gdzie napisałam, że popierasz czyn niezgodny z prawem? Napisałam, że gratuluję, że na forum publicznym popiera się coś takiego. Bo mydlenie oczu o wyborze (pytam się jakim? skoro ZD nie jest podstawą do aborcji) mija się z celem. Wiesz, też usłyszałam, że dziecku grozi zamartwica, że ma tylko 30% szans na żywe urodzenie. Lekarze z reguły zakładają czarne scenariusze. Niestety jeśli urodzi się dziecko z wadą genetyczną, to później rodzice pocztą pantoflową sobie przekazują informacje kto prowadził ciążę i lekarzom nie jest na rękę, że ich pacjentka urodziła dziecko niepełnosprawne, więc będą robić wszystko, żeby nakłonić pacjentkę do aborcji.
W ogóle posty Anki wydają mi się nieźle naściemniane, najpierw pisze, że synek ma ZD, a później pisze, że jeszcze wyników amniopunkcji nie ma. Więc co? Sama sobie diagnozę o kariotypie postawiła?

reklama
kacha tutaj nikt nie propguje aborcji ani tym bardziej nie namawia.
Ale każdy może wyrazić swoje zdanie nawet jeżeli nie jest zgodne z polskim prawem.
Poza tym jeżeli ktoś będzie chciał usunąć ciążę legalnie to wyjedzie np do Angli zrobi to i wróci a to już nie jest przestępstwo.

Ale jednak jest to polskie forum publiczne. I skoro ktoś chce dokonać czynu niezgodnego z prawem to chyba ktoś powinien to zgłosić do odpowiednich organów. Zdanie wyrazić można, ale nie można tego tolerować i dopuścić do czegoś takiego. Czy jakby ktoś tu się chwalił, że katuje swoje dziecko to też wszyscy siedzieliby cicho i uważali, że ma do tego pełne prawo? Że to forum i niech wyraża swoje zdanie :sorry:

Jeżeli czujesz potrzebe to zgłoś sprawę do odpowiednich organów.
Dla mnie jest różnicą katowaniem dziecka a usuwaniem ciąży.

Gdybym miała adres IP Anki nie omieszkałabym tego zrobić, a doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że ten adres mogą mieć tylko moderatorzy i admini. Dla mnie różnicy nie ma, jeśli coś jest niezgodne z prawem to nie należy tego tolerować. Bez znaczenia co to jest. I skoro ktoś o tym publicznie piszę to niezwłocznie powinno być zgłoszone do organów ścigania.

Przepraszam, że się wtrące, ale Kacha piszesz takie bzdury, że nie mogę tego czytać. Wiesz Ty chyba słabo znasz polskie realia, dla Twojej informacji aborcja plodów z zd w Polsce jest legalna i to do rodziców niech nalezy wybór. Odpowiedzi na ten temat udzieli ci np. genetyk Lech Dudarewicz z Łodzi. Nie dotyczy Ciebie temat amniopunkcji to prosze nie wypowiadaj się na tym wątku, bo Twoje jazdy nie są na miejscu. Tu kobiety mają się wspierać a Ty tylko jeździsz po kimś. Powiedz mi co ciebie obchodzi czyjas decyzja?? To czyjś wybór - czyjeś sumienie. I napewno to sa dramatyczne decyzje tych rodzin a Ty zamiast wspierać dołujesz i podajesz jakieś nieprawdziwe informacje. Jak to niby w Polsce jest różowo i jak to państwo pomaga takim rodzinom a to g... prawda. Rodziny zostają same sobie z kilkusetzłotowa rentą . Wiem o czym pisze, bo mój mąż ma niepełnosprawnego brata i widze jak jego rodzicom ciężko i jakos nie ma tej pomocy plynącej szerokimi strumieniami.
Powiedz czemu tu się udzielasz jak nie dotyczy Cię problem amniopunkcji?? Bo nie pomagasz, wręcz odwrotnie.
http://www.we-dwoje.pl/aborcja;-;kiedy;jest;w;zgodzie;z;polskim;prawem,artykul,481.html

Ostatnia edycja:
Mikusia nie ma obowiązku czytania moich postów (masz taki magiczny przycisk ignoruj posty użytkownika). I owszem, wiem co piszę, aborcja płodów z ZD jest w Polsce jak najbardziej nielegalna i Lech Dudarewicz nie jest w tym przypadku alfą i omegą. Mnie też jeden z najbardziej znanych w Polsce genetyków namawiał na amnio i aborcję, więc wiem o czym piszę. Znam polskie realia bardzo dobrze, bo mam stały kontakt z innymi rodzicami z ZD w Polsce.
Zespół Downa nie jest chorobą, jest formą egzystencji. Nie wiem na pewno wszystkiego najlepiej, ale wiem więcej niż Ci się wydaje, bo troszkę już w życiu przeszłam i troszkę tych przepisów wszystkich już przewertowałam.

Edit: To co wkleiłaś jest tylko artykułem, a nie wyznacznią prawa polskiego.

reklama
kacha nie znalazłam żadnych przepisów prawnych...nawet nie wiem gdzie ich szuać ale poczytałam kilkanaście artykułów w necie i wg nich jest tak jak pisze Mikusia.

Do góry