reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Tak, na skierowaniu mi pisze "proszę o wykonanie amniopunkcji". Moja ginekolog mi wypisala na skierowaniu. Przy rejestracji pytano mnie co mi pisze na skierowaniu więc się tak zastanawiam czy można od razu bo sam zabieg trwa krótko i chyba nie trzeba do niego większych przygotowań.

Tak, na skierowaniu mi pisze "proszę o wykonanie amniopunkcji". Moja ginekolog mi wypisala na skierowaniu. Przy rejestracji pytano mnie co mi pisze na skierowaniu więc się tak zastanawiam czy można od razu bo sam zabieg trwa krótko i chyba nie trzeba do niego większych przygotowań.
prawda ale u nas amnipunkcjie wykonuje ginekolog wiec nie wiem ...

A wskazania masz po prenatalnych? Omawialas już wyniki z genetykiem ? Być może pójdziesz od razu na zabieg ,zadzwoń i zapytaj żeby się przygotować jak coś ,ja miałam wziąć magnez i nospe przed zabiegiem

A wskazania masz po prenatalnych? Omawialas już wyniki z genetykiem ? Być może pójdziesz od razu na zabieg ,zadzwoń i zapytaj żeby się przygotować jak coś ,ja miałam wziąć magnez i nospe przed zabiegiem
Tak, z racji wieku i po wynikach krwi wyszło mi ryzyko trisomii 21 1:79. Na usg niby wszystko ok. No nic, w środę wszystkiego się dowiem... Przy rejestracji kazano mi tylko powiedzieć co mam na skierowaniu A na skierowaniu mam napisane aby wykonać amniopunkcje.

Tak, z racji wieku i po wynikach krwi wyszło mi ryzyko trisomii 21 1:79. Na usg niby wszystko ok. No nic, w środę wszystkiego się dowiem... Przy rejestracji kazano mi tylko powiedzieć co mam na skierowaniu A na skierowaniu mam napisane aby wykonać amniopunkcje.
Czyli może faktycznie prosto na zabieg ,u mnie wyszło 1:11 ,wzięłam fisha i po kilku dniach już był wynik ,jest na szczęście prawidłowy ,powodzenia ,sam zabieg to pikuś ;)

Dziewczyny, mamy wynik klasycznej hodowli. Niby ok, ale nie rozumiem zapisu, ze wzrost amniocytow uzyskano w jednym naczyniu hodowlanym na minimum dwa potrzebne do przeprowadzenia pelnego badania cytogenetycznego. Coś nie wyszło?

Dziewczyny, mamy wynik klasycznej hodowli. Niby ok, ale nie rozumiem zapisu, ze wzrost amniocytow uzyskano w jednym naczyniu hodowlanym na minimum dwa potrzebne do przeprowadzenia pelnego badania cytogenetycznego. Coś nie wyszło?
Myślę że najlepiej zadzwonić do laboratorium i zapytać. W moim bez problemu udzielali mi różnych informacji.

reklama
Ja już po wizycie u genetyka. Bardzo fajny lekarz, powiedział że to tylko liczby i żeby się nimi za bardzo nie przejmować bo każdy z nas jest inny, a tutaj w tych badaniach wszyscy są wrzuceni do jednego worka, a na wyniki na wpływ dużo czynników (mówię tutaj o papp-a) waga, wzrost, tryb życia i dużo więcej. Tak samo z USG - drżenie ręki, ruchy dziecka i też wyniki mogą być inne. U mnie w pierwszym mierzeniu NT 1,7, a w drugim 2,74. Mówił też że stres w ciąży nie wskazany, ale jak tu się mimo wszystko nie stresować... Nie naciskał abym szła a amniopunkcję bo zawsze jest ryzyko, ale dla mnie ten stres jest jeszcze gorszy. W czwartek za tydzień badanie, oby wszystko dobrze poszło :)

Do góry