reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Dostałam telefon z Genomu, ze wynik FISHa jest do odbioru na recepcji. Umowa była taka, ze jak wynik będzie prawidlowy, to będzie właśnie tam czekał. Jeśli nie to wizyta u genetyka. Także... Kamień z serca, choć jeszcze jest dreszczyk niepewności, czy coś nie wyjdzie w klasycznej hodowli.

Dziewczyny ja amnio robię w środę , wczoraj odebrałam wyniki papa z krwi ryzyko zd 1:11,lekarz mówi że powikłania zdarzają się niezmiernie rzadko ,sam w wczoraj wykonał kilka takich zabiegów ,po godzinie idzie się do domu ,przez tydzień się oszczędzać ,jestem przerażona tym wynikiem ale chcę wiedzieć i mam nadzieję spać spokojnie ,fisch w Tychach kosztuje 1000zl i tak myślę że chyba zapłacę żeby nie oszaleć przez te min 4 tyg oczekiwania na wynik
Jeśli masz podejrzenie ZD to myślę, ze warto FISHa zrobić. Czytałam pracę naukowa, ze w przypadku tych abberacji chromosomowych badanych przez FISH wynik jest 100% pewny, aczkolwiek na wizażu pisała dziewczyna, u której FISH wskazał ZD, a pełna amnio nie.

Dziewczyny pisały że nie boli bardziej niż zastrzyk więc do przeżycia , wszystko pod kontrolą USG ,mnie zalecono magnez i nospe 1,5h przed i godzinę po idzie się do domu ,tzn tam gdzie ja robię ,innych wytycznych brak ,nie trzeba być na czczo .
@Marzymieta tak myślę że fisha zrobię ,bo czekać w niepewności 4-5 tyg to można oszaleć

Dziewczyny pisały że nie boli bardziej niż zastrzyk więc do przeżycia , wszystko pod kontrolą USG ,mnie zalecono magnez i nospe 1,5h przed i godzinę po idzie się do domu ,tzn tam gdzie ja robię ,innych wytycznych brak ,nie trzeba być na czczo .
@Marzymieta tak myślę że fisha zrobię ,bo czekać w niepewności 4-5 tyg to można oszaleć
ja po amnio dostalam tez antybiotyk i progesteron w zastrzykach na 5 dni, po 5 czy 7 dniach usg kontrolne, przez ten czas tryb oszczedzajacy. na amnio jezdzilam 2 razy bo maly ulozyl sie twarza do miejsca w ktorym mozna bylo kluc , pani dr nie chciala ryzykowac , probowalam jesc slodkie by sie obrocil , krecil sie jak szalony a i tak ulozyl sie z ta buzka .... ale lepiej jechac 2 razy niz robic na sile i ryzykowac ewentualne komplikacje. zdecydowanie oczekiwanie na wynik jest ciezsze niz sama amniopunkcja.
W trakcie pani dr pokazala mi plyn , powiedziala , ze ladny przejrzysty i to pierwszy dobry znak , potem jeszcze raz usg , bicie serduszka itp by mi pokazac , ze malenstwo cale i zdrowe , nie uszkodzone :)
ja zrobilam i nie zaluje.

Mnie amnio nie bolała nic. Miałam jeść no-spe 3x1 i 250 mg magnezu 3 dni przed i 3 dni po. 3 dni odpoczynku i do 10 dni się nie forsować sie

reklama
Potwierdzam, samo pobranie nie boli bardziej niż pobranie krwi, najgorsze sa nerwy i potem jak się wróci do domu i każde napięcie lub ukłucie w brzuchu stresuje.
Tydzień trzeba się oszczędzać, nie dźwigać, dużo odpoczywać. Przy grupie rh- dostaje się jeszcze zastrzyk immunoglobuliny na wypadek konfliktu.
Kontrola usg podobno najlepiej 3 dni po ale ja o tym się dowiedziałam dużo pózniej.... i miałam po tygodniu.
No i oczywiście czas do wyniku, który trzeba jakoś wypełnić żeby nie zwariować.

Do góry