reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

U mnie nic nie wyszło. Kariotyp prawidłowy żeński. Chromosomy ok.

Jutro idę do szpitala na badania, mąż pójdzie do genetyka z wynikami amnio.

trochę poczytałam o chorobie twojej małej. Jest to coś niewyobrażalnego co was spotkało. Mam nadzieje, że dobrze się wami zajmą bo w takiej sytuacji nie może być inaczej. To jest tak delikaty temat powinniście mieć szybką i pełną informację o możliwościach pomocy i tego co was czeka !

reklama
Dziękuję Moniko.
Wirtualnie przytulam Ciebie.
Również znalazłam opis choroby Twojego maleństwa. Naprawdę brakuje słów. Takie rzeczy nie powinny się nikomu przydarzyć. Także wyrażam nadzieję,ze lekarze się ogarnę i staną w końcu na wysokości zadania i pomogą Wam, Waszej rodzinie, przez to wszystko przejść.

Witam wszystkich :) Jestem nowa na tym forum ponieważ temat aminopunkcji dotknoł również mnie. 2 tygodnie temu robiłam badania prenatralne w gymycentrum w Katowicach . Po tygodniu od zrobienia badń dostałam telefon z wiadomością że jest duże ryzyko 18 trysomi. Nie wyjasniając sytuacji Pani zapytała sie mnie czy wyraźam zgodę na aminopunkcję nie informując mnie o skutkach ubocznych ani po co to badanie. Poprostu rozmowa jak o katarze :frown:. Nie miałam nawet konsultacji z genetykiem dlatego postanowiłam na drugi dzień pojechac po te wyniki. Nie bedę pisac jak przebiegało samo badanie ale czułam sie w tej przychodni jak piąte koło :frown: . Obraz usg bez zarzutów opróczpulsu 176 , gdy pytałam lekarza czy mieści się w normie usłyszałam że jest dobrze. Wracając do wyników qyliczono mi nastepujace ryzyko : trysomia 21 : 6812 , trysomia 18 : 837 , trysomia 13 : 1793. jak zobaczyłam wyniki postanowiłam umówić się na badania prenatralne w innym osrodku i wczoraj byłam w Feminie i według usg wszystko ok , puls wynosi 153 .( podobno wysoki puls płodu jest to marker 18 trysomi ale lekarz mnie o tym nie poinformował ) . Na wyniki testu pappa jeszcze czekam ale powinny być jutro. Zobaczę co wyjdzie ale chyba i tak czeka mnie aminopunkcja bo nie wyobrazam sobie urodzic dzieciaczka z 18 trysomia :frown: . Kobitki poradzcie gdzie najlepiej wykonać aminopunkcję na Śląsku ? Genetyk u którego wczoraj byłam poleca ośrodek Genom w Rudzie Śląskiej. Jestem zapisana na 04.10 na amino do Gymycentrum ale juz nie chcę tam wracać po potraktowaniu po badaniach prenatralnych które tez odbyły się w pośpiechu i w mojim stresie. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczna. A czy bakterie w moczu są przeciwskazaniem do wykonania amino ??

Witam wszystkich :) Jestem nowa na tym forum ponieważ temat aminopunkcji dotknoł również mnie. 2 tygodnie temu robiłam badania prenatralne w gymycentrum w Katowicach . Po tygodniu od zrobienia badń dostałam telefon z wiadomością że jest duże ryzyko 18 trysomi. Nie wyjasniając sytuacji Pani zapytała sie mnie czy wyraźam zgodę na aminopunkcję nie informując mnie o skutkach ubocznych ani po co to badanie. Poprostu rozmowa jak o katarze :frown:. Nie miałam nawet konsultacji z genetykiem dlatego postanowiłam na drugi dzień pojechac po te wyniki. Nie bedę pisac jak przebiegało samo badanie ale czułam sie w tej przychodni jak piąte koło :frown: . Obraz usg bez zarzutów opróczpulsu 176 , gdy pytałam lekarza czy mieści się w normie usłyszałam że jest dobrze. Wracając do wyników qyliczono mi nastepujace ryzyko : trysomia 21 : 6812 , trysomia 18 : 837 , trysomia 13 : 1793. jak zobaczyłam wyniki postanowiłam umówić się na badania prenatralne w innym osrodku i wczoraj byłam w Feminie i według usg wszystko ok , puls wynosi 153 .( podobno wysoki puls płodu jest to marker 18 trysomi ale lekarz mnie o tym nie poinformował ) . Na wyniki testu pappa jeszcze czekam ale powinny być jutro. Zobaczę co wyjdzie ale chyba i tak czeka mnie aminopunkcja bo nie wyobrazam sobie urodzic dzieciaczka z 18 trysomia :frown: . Kobitki poradzcie gdzie najlepiej wykonać aminopunkcję na Śląsku ? Genetyk u którego wczoraj byłam poleca ośrodek Genom w Rudzie Śląskiej. Jestem zapisana na 04.10 na amino do Gymycentrum ale juz nie chcę tam wracać po potraktowaniu po badaniach prenatralnych które tez odbyły się w pośpiechu i w mojim stresie. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczna. A czy bakterie w moczu są przeciwskazaniem do wykonania amino ??
Czy ryzyko wyliczone jest na podstawie usg tylko? Warto jednak brać pappa. Jeśli usg, to co było brane pod uwagę? Chodzi np. o to, że nieprawidłowe przepływy czy tętno zwiększają ryzyko. Powinnaś mieć to w opisie wyników. Czy lekarz miał certyfikat FMF?

Bo może okaże się, że ryzyko spadnie po pappa i usg.

Powodzenia :)

Witaj,
I zarazem wybacz, musiałam dwa razy przeczytać Twój post. Bo się pogubilam.
Mam parę pytan:
-Ile masz lat?
-Dlaczego dopiero po 2 tygodniach zadzwonili do Ciebie? Kompletnie nie rozumiem tego, bo testy Pappa miałaś robione dopiero po tych 2 tygodniach?
-i dlaczego nie mając wyników testów Pappa masz już termin na amniopunkcje?
-czy w tym drugim ośrodku cokolwiek wzbudziło podejrzenia lekarza podczas badania? Czy to był dr Jackiewicz?
- rozumiem,ze ta amniopunkcja odplatnie?

Żaden lekarz raczej nie podejmie się amniopunkcji, jeżeli jest tak niskie ryzyko i w trakcie badań USG nic nie zaniepokoilo lekarza! Wyjątkiem są sytuacje,gdy rodzice są obciążenie genetycznie i wtedy na własne życzenie mogą zrobić amniopunkcje-wynik i ona wtedy jest płatna.
Amniopunckja na NFZ jest przy ryzyko 1:300, Ty masz 1:800 więc ja nie wiem o czym Ci ci lekarze gadają...a genetyk w drugim ośrodku co powiedział?

Więc tak mam 34 lata, w rodzinie nie ma wad genetycznych.Dwa tygodnie temu robiłam komplet badań prenatralnych czyli USG + test Pappa. Wynik był po tygodniu i zadzwoniła pielęgniarka że mam zwiększone ryzyko wystapienia 18 trysomi. Dwa tygodnie od tamtego badania robiłam znowu badania prenatralne w innym osrodku w Feminie Usg wyszło prawidłowo jak i w pierwszy taki i w drugim badaniu jest obecna kość nosowa, przeziorność karkowa ok , przepływ przez zastawke trójdzielną jest i wszystkie narządy zanjdują sie w jamie brzusznej czyli zołądek, pecherz. Raczki ( wczoraj było widać otwarta dłoń z paluszkami ) i nóźki. Jeśli chodzi o pierwszy test Pappa to miałam nastepujące wyniki : wolnw B-hCG 0,280 MoM a PAPP-A 0,330 MoM . na wyniki z wczorajszych badań czekam i mam dzwonić w piątek czy już są bo lekarz podpowiedział żeby powiedzieć w rejestracji żeby inny lekarz wyliczył ryzyko bo zależy mi na szybkim wyniku. Pierwsze badanie robił Dr Szwaczka a drugi Dr Łukasik obaj maja certyfikat FMF. Jeśli chodzi o genetyka to byłam w szpitalu dzieciecym na Ligocie na konsultacji ale on za bardzo nie zajmuje się genetyka prenatralną i jedynie to tylko tyle że powiediał że ryzyko jest stosunkowe niskie na urodzenie chorego dziecka . Poleci nam nawet hospicja dla takiich dzieci z tak cięzkimi chorobami genetycznymi , poinformował o przerwaniu ciąży do 24 tygodnia i że dobrze by było zrobić tę aminopunkcję i mieć pewność że dziecko jest wolne od wad.

Ostatnia edycja:
i jakto w żadnym ośrodku z takim ryzykiem nie wykonają mi aminopunkcji jak od razu mi ją zaproponowali i kazali przynieść skierowanie na NFZ. Dodam Ze jest to Gymycentrum w Katowicach

Załączniki

• 42122732_483964032071595_3856475380168785920_n.jpg
    42122732_483964032071595_3856475380168785920_n.jpg
    138 KB · Wyświetleń: 194
@basaii rozumiem, że mieścisz się cały czas w terminie do badań? Pamiętaj, że każda wartość ma znaczenie. Biochemia wyszła Ci raczej słaba, ale nadal nie bardzo rozumiem parcie na amnio. Poczekaj na spokojnie na drugie wyniki i poszukaj sensownego genetyka. Jestem z innego rejonu, ale dziewczyny polecają Warszawę.

Jak to kazali Ci przynieść skierowanie? Czyli robiłaś prywatnie? A kto ma Ci je wypisać?

reklama
@basaii rozumiem, że mieścisz się cały czas w terminie do badań? Pamiętaj, że każda wartość ma znaczenie. Biochemia wyszła Ci raczej słaba, ale nadal nie bardzo rozumiem parcie na amnio. Poczekaj na spokojnie na drugie wyniki i poszukaj sensownego genetyka. Jestem z innego rejonu, ale dziewczyny polecają Warszawę.
Czekam na ten wynik i chcę zobaczyć gdzie mogę jak cos to jeszcze skonsultować . Jestem obecnie w 13 tygodniu ciąży dlatego zrobiłamdrugi raz prenatralne bo był na to czas. Do Warszawy bez samochodu ze Śląska to trochę ryzykowna podróź . Dlatego szukam czegoś blisko .

Do góry