Witam wszystkich
Jestem nowa na tym forum ponieważ temat aminopunkcji dotknoł również mnie. 2 tygodnie temu robiłam badania prenatralne w gymycentrum w Katowicach . Po tygodniu od zrobienia badń dostałam telefon z wiadomością że jest duże ryzyko 18 trysomi. Nie wyjasniając sytuacji Pani zapytała sie mnie czy wyraźam zgodę na aminopunkcję nie informując mnie o skutkach ubocznych ani po co to badanie. Poprostu rozmowa jak o katarze
. Nie miałam nawet konsultacji z genetykiem dlatego postanowiłam na drugi dzień pojechac po te wyniki. Nie bedę pisac jak przebiegało samo badanie ale czułam sie w tej przychodni jak piąte koło
. Obraz usg bez zarzutów opróczpulsu 176 , gdy pytałam lekarza czy mieści się w normie usłyszałam że jest dobrze. Wracając do wyników qyliczono mi nastepujace ryzyko : trysomia 21 : 6812 ,
trysomia 18 : 837 , trysomia 13 : 1793. jak zobaczyłam wyniki postanowiłam umówić się na badania prenatralne w innym osrodku i wczoraj byłam w Feminie i według usg wszystko ok , puls wynosi 153 .( podobno wysoki puls płodu jest to marker 18 trysomi ale lekarz mnie o tym nie poinformował ) . Na wyniki testu pappa jeszcze czekam ale powinny być jutro. Zobaczę co wyjdzie ale chyba i tak czeka mnie aminopunkcja bo nie wyobrazam sobie urodzic dzieciaczka z 18 trysomia . Kobitki poradzcie gdzie najlepiej wykonać aminopunkcję na Śląsku ? Genetyk u którego wczoraj byłam poleca ośrodek Genom w Rudzie Śląskiej. Jestem zapisana na 04.10 na amino do Gymycentrum ale juz nie chcę tam wracać po potraktowaniu po badaniach prenatralnych które tez odbyły się w pośpiechu i w mojim stresie. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczna. A czy bakterie w moczu są przeciwskazaniem do wykonania amino ??