reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Już jestem po zabiegu. Nic nie bolało jedynie nie komfortowe uczucie jak wbijla się do macicy.... Stres narazie opadł. Narazie się cieszę bo czuje ruchy malutkiej za tydzień kontrola u mojego ginekologa oby wszystko było ok

Fajnie ze już po, teraz trochę odpocznij , trzymam kciuki za wyniki
Wzięłaś fisha?

reklama
Hej, chcialam do Was dołączyć.
Wiem, że nikt nie podejmie za mnie decyzji, ale proszę o rady osób, które to przeżyły.
1,5 tygodnia temu miałam robione usg prenatalne i wszystko idealne. We wtorek dostałam telefon, że mam się zgłosić na spotkanie z lekarzem i odbiór wyników pappy. Już wiedziałam, że coś jest nie tak. No i potwierdziło się to następnego dnia. Trisomia 18 1:68. Lekarz od usg i moja gin zalecaja amniopunkcje. Ja się bije z myślami, ze moze lepiej nipty? Naprawdę nie wiem co zrobić...

Wiem, że nikt nie podejmie za mnie decyzji, ale proszę o rady osób, które to przeżyły.
1,5 tygodnia temu miałam robione usg prenatalne i wszystko idealne. We wtorek dostałam telefon, że mam się zgłosić na spotkanie z lekarzem i odbiór wyników pappy. Już wiedziałam, że coś jest nie tak. No i potwierdziło się to następnego dnia. Trisomia 18 1:68. Lekarz od usg i moja gin zalecaja amniopunkcje. Ja się bije z myślami, ze moze lepiej nipty? Naprawdę nie wiem co zrobić...

Cześć.
U mnie tak wyszło, że jednak na amnio nie dostałam skierowana, ale gdyby lekarz mi je zalecił, zrobiłabym. Nipty, nifty, panorama, harmony, to są mimo wszystko testy przesiewowe, jedynym diagnostycznym jest amniopunkcja. Ja myślę, że lepiej jest wiedzieć, nie żyć w stresie do końca ciąży, ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. Dla pocieszenia i po obserwacji tego co piszą dziewczyny, raczej jak usg wychodziło ładnie, a pappa źle, to amniopunkcja potwierdzała, że wszystko jest dobrze i można cieszyć się ciążą :)

Cześć.
U mnie tak wyszło, że jednak na amnio nie dostałam skierowana, ale gdyby lekarz mi je zalecił, zrobiłabym. Nipty, nifty, panorama, harmony, to są mimo wszystko testy przesiewowe, jedynym diagnostycznym jest amniopunkcja. Ja myślę, że lepiej jest wiedzieć, nie żyć w stresie do końca ciąży, ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. Dla pocieszenia i po obserwacji tego co piszą dziewczyny, raczej jak usg wychodziło ładnie, a pappa źle, to amniopunkcja potwierdzała, że wszystko jest dobrze i można cieszyć się ciążą :)
My zdecydowaliśmy się z mężem na amniopunkcje dopiero po polowkowym badaniu bo Pani doktor nie uchwycila kości nosowej i miałam ryzyko 1:6. I powiem Ci ze warto się zdecydować ponieważ ja już jestem spokojniejsza pomimo że nie mam jeszcze wyników. Dostanę wyniki to jeżeli były by złe mam jeszcze 5 miesięcy żeby się na to wszystko psychicznie przygotować i ewentualnie zapoznać z chorobą. Ale jesteśmy dobrej myśli że nasza mala jest cała i zdrowa

Cześć.
Fizycznie jeszcze nie mam skierowana, bo to dopiero 14 tydzień, ale na wizycwi dostane je od mojej gin. Lekarz, który mi przekazywał wyniki też mi powiedział, że wg. niego też będzie ok, ale zaleca sprawdzić.
Boję się ryzyka amnio, ale wiem, że badania nieinwazyjne w moim przypadku to tylko 90% pewności.

Współczuję sytuacji.. wszystkie tutaj wiemy przez co przychodzisz. Ja miałam dobre usg a po pappa 1:23 t21 jak powtórzyłam 1:11.
Mąż chciał nifty ja najpierw nic nie chciałam bo wiedzieliśmy że i tak urodze, a potem czytając fora zdecydowałam się na aminopunkcje. Zaważyło jak przeczytałam że nifty to znów prawdopodobieństwo i pisały dziewczyny że wychodzi 1:1,01lub 1:4,01 I dalej nie wiedzą. Potrzebowałam wiedzieć na pewno. Zrobiliśmy aminopunkcje. Wyszła zdrowa dziewczynka.
Drugim argumentem u mnie były dziewczyny już po 20 czy 30 tygodniu żyjące w stresie i często załujące że nie zrobiły A późno teraz.
Zdrowego dzidziusia i tobie życzę.. trzymaj się kochana, czas szybko mija i za chwilę i Ty będziesz się cieszyć dobrym wynikiem.

Amniopunkcja minimalnie boli, a
My zdecydowaliśmy się z mężem na amniopunkcje dopiero po polowkowym badaniu bo Pani doktor nie uchwycila kości nosowej i miałam ryzyko 1:6. I powiem Ci ze warto się zdecydować ponieważ ja już jestem spokojniejsza pomimo że nie mam jeszcze wyników. Dostanę wyniki to jeżeli były by złe mam jeszcze 5 miesięcy żeby się na to wszystko psychicznie przygotować i ewentualnie zapoznać z chorobą. Ale jesteśmy dobrej myśli że nasza mala jest cała i zdrowa
Ja też byłam spokojniejsza po.. zwłaszcza zaraz po.. jeszcze mi lekarz płeć podał to już w ogóle. Potem przyszedł stres za 2 tyg jak spodziewałam się tel.. wolałam wiedziec

reklama
Cześć:)
Oj tak, tutaj każda z nas przez to przechodzi lub przechodziła . Wiem jak ciężko Ci podjąć decyzję ale zapewniam że jak będziesz miała wynik amnio to odetchniesz z ulgą i będziesz naprawdę spokojna o ciążę .
Oczywiście decyzja należy do Ciebie ale z mojej strony mogę powiedzieć że ja nie żałuję ze zrobiłam amnio . Wiem że mój synek jest zdrowy i bez niepokoju mogę się cieszyć ciąża .
Ja też się bardzo bałam ryzyka ale lekarze robią to naprawdę sprawnie , u mnie samo pobranie trwało z 5 minut. Jeśli po amnio będziesz się oszczędzała to nic nie powinno się złego dziać .
Ja amnio robiłam na początku 15 tyg.
Daj znać jaką podjęłaś decyzję :)

Do góry