reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Jeśli mogę zapytać Paulaa87 jakie miałaś ryzyko???? Pewnie czytałam ale już nie pamiętam. Jestem totalnie rozbita. Dzisiaj mam wizytę u innego lekarza i chyba on będzie prowadził ciążę. Do obecnej lekarki straciłam zupełne zaufanie.
Jak najbardziej zmień lekarza, bo w ciąży ważne jest żeby mieć do niego zaufanie. A u mnie to sprawa bardziej złożona, bo ja mam rzadką translokacje pomiędzy chromosomami i u mnie jeśli już byłoby dzieciątko chore to na tyle że albo nie żyłoby zbyt długo z wadami fizycznymi albo mogłoby żyć dlugo i być warzywkiem. Przy tym co mam to ciężko było stwierdzić co może być, bo to zależy jaki zestaw chromosomów dostanie i dlatego amniopunkcja to jedyne rozwiązanie. A co do szacowania ryzyka to tylko prawdopodobieństwo i to zwykle niemiarodajne. Będzie dobrze!

robiłam prenatalne usg i badanie krwi tzw. test pappa. usg wyszło ok,
12+5 tc
crl 63mm
bpd 21mm
nt 0,8mm
fhr 159

ale krew fatalnie, dajac ryzyko trisomii 21 1:43
Tez nie mam z usg informacji o przepływach i sercu. Tylko te wymiary co podałam.
Ja jestem 26.09 na Polnej, więc się miniemy ale będziemy na wynik czekać razem..

Wczoraj byłam na usg u innego lekarza. Trochę czuje się podbudowana :D Usg ok, lekarz nie miał żadnych zastrzeżeń, też nie widział jakichkolwiek nieprawidłowości, wg niego dziecko rozwija się dobrze. (aktualnie 16tc). Zdziwiła go tak zła biochemia w teście pappa. Twierdzi, że jakby dziecko miało ZD to widać byłoby to na usg... Troche mnie uspokoił
Ale amnio i tak mam robić bo papier to papier a ryzyko wysokie 1:43.....

Dziewczyny trzymam kciuki za dobre wynikich amnio. Ja jaki usłyszałam diagnozę Zd 1:29 to po prostu nie wierzyłam. Tym bardziej ze na usg widziałam śliczna dzidzie. Trafiłam na ten wątek i przeczytałam go od samego początku. Czarne scenariusze zdarzają sie niezwykle rzadko wiec trzeba byc dobrej myśli.

Dziewczyny trzymam kciuki za wyniki.

Sama jestem w 21 tc. maluch kipie już wyraźnie i systematycznie :) Teraz oczekuje na 2 usg prenatalne, zobaczymy co los przyniesie. Jak znam życie znowu jakieś parametry nie wyjdą ... żebym się miała czym martwić :)

Jak najbardziej zmień lekarza, bo w ciąży ważne jest żeby mieć do niego zaufanie. A u mnie to sprawa bardziej złożona, bo ja mam rzadką translokacje pomiędzy chromosomami i u mnie jeśli już byłoby dzieciątko chore to na tyle że albo nie żyłoby zbyt długo z wadami fizycznymi albo mogłoby żyć dlugo i być warzywkiem. Przy tym co mam to ciężko było stwierdzić co może być, bo to zależy jaki zestaw chromosomów dostanie i dlatego amniopunkcja to jedyne rozwiązanie. A co do szacowania ryzyka to tylko prawdopodobieństwo i to zwykle niemiarodajne. Będzie dobrze!
Czy zwykły kariotyp pozwoli ustalić translokacje? bo to już badanie mikromacierzy ale może się mylę.

reklama
Paula nikt nie proponował Ci aCGH i wyliczenia ryzyka dziedziczenia ? Bo w takich przypadkach warto to ustalić. Nie wiem czy aCGH da się wykonać inaczej niż z krwi, gdzieś czytałam ze jest to możliwe, poszukaj może znajdziesz klinikę która to robi.

Do góry