brzuszek32
Zaciekawiona BB
Jak znajdziesz, napisz proszę bo jestem bardzo ciekawa.Nie pamietam. Poszukam bo juz trochę czasu minęło.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Jak znajdziesz, napisz proszę bo jestem bardzo ciekawa.Nie pamietam. Poszukam bo juz trochę czasu minęło.
Jak najbardziej zmień lekarza, bo w ciąży ważne jest żeby mieć do niego zaufanie. A u mnie to sprawa bardziej złożona, bo ja mam rzadką translokacje pomiędzy chromosomami i u mnie jeśli już byłoby dzieciątko chore to na tyle że albo nie żyłoby zbyt długo z wadami fizycznymi albo mogłoby żyć dlugo i być warzywkiem. Przy tym co mam to ciężko było stwierdzić co może być, bo to zależy jaki zestaw chromosomów dostanie i dlatego amniopunkcja to jedyne rozwiązanie. A co do szacowania ryzyka to tylko prawdopodobieństwo i to zwykle niemiarodajne. Będzie dobrze!Jeśli mogę zapytać Paulaa87 jakie miałaś ryzyko???? Pewnie czytałam ale już nie pamiętam. Jestem totalnie rozbita. Dzisiaj mam wizytę u innego lekarza i chyba on będzie prowadził ciążę. Do obecnej lekarki straciłam zupełne zaufanie.
Ja jestem 26.09 na Polnej, więc się miniemy ale będziemy na wynik czekać razem..robiłam prenatalne usg i badanie krwi tzw. test pappa. usg wyszło ok,
12+5 tc
crl 63mm
bpd 21mm
nt 0,8mm
fhr 159
ale krew fatalnie, dajac ryzyko trisomii 21 1:43
Tez nie mam z usg informacji o przepływach i sercu. Tylko te wymiary co podałam.
Czy zwykły kariotyp pozwoli ustalić translokacje? bo to już badanie mikromacierzy ale może się mylę.Jak najbardziej zmień lekarza, bo w ciąży ważne jest żeby mieć do niego zaufanie. A u mnie to sprawa bardziej złożona, bo ja mam rzadką translokacje pomiędzy chromosomami i u mnie jeśli już byłoby dzieciątko chore to na tyle że albo nie żyłoby zbyt długo z wadami fizycznymi albo mogłoby żyć dlugo i być warzywkiem. Przy tym co mam to ciężko było stwierdzić co może być, bo to zależy jaki zestaw chromosomów dostanie i dlatego amniopunkcja to jedyne rozwiązanie. A co do szacowania ryzyka to tylko prawdopodobieństwo i to zwykle niemiarodajne. Będzie dobrze!
Tak, u mnie tylko było klasyczne badanie kariotypu metodami GTG i FISH. Z tego co wiem badanie mikromacierzy jest o wiele dokładniejszeCzy zwykły kariotyp pozwoli ustalić translokacje? bo to już badanie mikromacierzy ale może się mylę.