reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Brzuszek 32 lepiej skonultuj to z innym lekarzem, masz do tego prawo. Po 2 amniopunkcja jedno a na wynik tez się czeka ...

Dzisiaj na 15:30 ide na wizytę do innego lekarza. Dam Wam znać co i jak. Spytam też o terminację.. własnie nurtuje mnie jak się liczy wtedy ten tydzień. wg @ czy wg usg..? bo u mnie to ok 1 tydzień różnicy

reklama
Byłam na wizycie , w sumie to wizyta się nie odbyła. Lekarz wyjaśnił mi ze usg 3d/4d niestety nic nie wniesie jeśli chodzi o ZD i pokierował mnie do innego lekarza który specjalizuje się w badaniach prenatalnych m.in. ocenie serca i przepływów. Wcisnęli mnie na jutro.
Podpytałam go za to o terminację, niezbyt był chętny do rozmowy ale potwierdził ze jest taka możliwość ale tylko w przypadku wady letalnej.. jesli wiadomo ze po porodzie dziecko i tak nie przezyje ... Dal mi do zrozumienia, że raczej ZD nie kwalifikuje się do takich wad.
Z niecierpliwością czekam na jutrzejszą wizytę.

Byłam na wizycie , w sumie to wizyta się nie odbyła. Lekarz wyjaśnił mi ze usg 3d/4d niestety nic nie wniesie jeśli chodzi o ZD i pokierował mnie do innego lekarza który specjalizuje się w badaniach prenatalnych m.in. ocenie serca i przepływów. Wcisnęli mnie na jutro.
Podpytałam go za to o terminację, niezbyt był chętny do rozmowy ale potwierdził ze jest taka możliwość ale tylko w przypadku wady letalnej.. jesli wiadomo ze po porodzie dziecko i tak nie przezyje ... Dal mi do zrozumienia, że raczej ZD nie kwalifikuje się do takich wad.
Z niecierpliwością czekam na jutrzejszą wizytę.
Czy ty miałaś typowe usg prenatalne między 11-14 tc wykonane przez lekarza, który się w tym specjalizuje?bo test pappa plus usg daje pełen obraz sytuacji i to powinno sporo wyjaśnić. Co do twojego wyniku, czytała wiele sytuacji gdzie test pappa wskazywał na zd, a okazywało się, że dzieci rodziły się zdrowe.

Co do terminacji, to wiadomo, że lekarze teraz mogą się to bać. Jednak dr Romuald Dębski w Warszawie dalej wykonuje takie zabiegi, gdy dziecko ma zd czy inne poważne zespoły czy też wady. Wszystko robi w granicach naszego prawa. Możesz się skontaktować z jego szpitalem i tam Ci pomogą znaleźć placówkę jeśli będzie taka konieczność.

Ostatnia edycja:
robiłam prenatalne usg i badanie krwi tzw. test pappa. usg wyszło ok,
12+5 tc
crl 63mm
bpd 21mm
nt 0,8mm
fhr 159

ale krew fatalnie, dajac ryzyko trisomii 21 1:43
Tez nie mam z usg informacji o przepływach i sercu. Tylko te wymiary co podałam.

ja miałam jeszcze właśnie ocenioną kość nosową (nb), przepływy w zastawce trójdzielnej, pępowina powinna być trój naczyniowa i podstawowa anatomia płodu (czaszka, rączki, nóżki,żołądek, pęcherz moczowy, ściana brzucha i kręgosłup).

Aha zapomniałam o kości nosowej - obecna. Niby lekarz anatomie sprawdzał ale nie mam tego na papierze. Po badaniu powiedział ze wszystko ok. co do przepływu w zastawce trójdzielnej, i pępowinie trójnaczyniowej nic nie kojarzę żeby coś o tym mówił. :( a ja głupia bo nie wiedziałam wtedy, że musi to sprawdzić wiec też nie pytałam. Skupiłam się na nt.

Hej dziewczyny . Wynik amniopunkcji przez telefon podany prawidłowy do końca :) pisze do końca bo po Fishu już odetchnęłam ale chciałam wiedzieć ostatecznie.
Brzuszek32 dziewczyny mają rację z amniopunkcją, mi jutro minie dokładnie 4 tygodnie - 28 dni od badania a dziś był wynik. robioną miałam w 17+3 (sprawdzają to wg ostatniej miesiączki usg ich nie interesuje). a wynik teraz jestem w 21 tyg. .Czasami jest wcześniej ok 2 tyg ale te 3 musisz liczyć . Na terminacje byłoby za późno gdyby nie Fish i w ogóle to temat ciężki był ... generalnie w Poznaniu nie było problemu w razie co ze znalezieniem szpitala tylko o czas chodzi bo to trwa .. od wyniku do terminacji daleka droga procedury papieru papiery papiery tak mi mówiła moja ginekolog.

reklama
Do góry