reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

W 12 tc jeszcze nie widać wiele i sporo markerów może umknąć, ale jak lekarz wie czego szukać i w 22 tc, a potem w 30 tc nadal nic nie znajduje to szanse na zdrowe dziecko są ogromne.
Nie ma co porównywać USg w 12 do USG w 30 tc gdzie dziecko jest już duże, rozwinięte, w 22 tc doskonale widać serce, dopiero wtedy można ocenić jego budowę, na etapie 25-30 tc u dzieci zespołowych często pojawia się hypotrofia symetryczna lub asymetryczna...itp...
No właśnie. Na patologii ciąży 4 lata temu poznalam 23-letnią dziewczynę. W 28 tygodniu lekarz zauwazyl wadę serca i zalecil kordocentezę. Badanie potwierdzilo ZD. Tak że rzeczywiście czasem długo nie widać na usg że coś jest nie tak. ..

Napisane na GT-I9506 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A dziś odebrałam swoj wynik Pappa i jestem w szoku bo wyszedł duzo lepszy niz 4 lata temu z córeczka. Jedynie ryzyko zd mam 1:53, resztę powyzej ryzyka podstawowego. No i dostałam skierowanie na amnio. W związku z tym, że miałam powikłania po amnio (odplyniecie wod plodowych ), wyrazilam zgode ale jedynie w warunkach szpitalnych, teraz czekam do 2 lutego. Mam dzwonić i powinni mnie przyjąć na oddział. No i się zaczęło myślenie...

A dziś odebrałam swoj wynik Pappa i jestem w szoku bo wyszedł duzo lepszy niz 4 lata temu z córeczka. Jedynie ryzyko zd mam 1:53, resztę powyzej ryzyka podstawowego. No i dostałam skierowanie na amnio. W związku z tym, że miałam powikłania po amnio (odplyniecie wod plodowych ), wyrazilam zgode ale jedynie w warunkach szpitalnych, teraz czekam do 2 lutego. Mam dzwonić i powinni mnie przyjąć na oddział. No i się zaczęło myślenie...

A jakie miałaś NT i w którym tyg po amnio odpływaly ci wody

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

Hej
Ja nie jestem absolutnie z osób przeciwnych amnio na zasadzie że nie bo nie.
Ale jesli miałaś takie kłopoty, jeśli jesteś we wczesnej ciazy zaraz po PAPPA no i jesli markery nie były bardzo duże to naprawdę nie chcesz pomysleć o Nifty?
Koszt do 2,5 tysiąca, wynik będzie w dwa tygodnie a jak by co spokojnie jest czas na wykonanie amniopunkcji w razie negatywnego wyniku. Teraz są tez inne metody badawcze poza tradycyjnym kariotypem (amniopunkcja to sposób pobrania materiału, mam na myśli genetyczne badanie tego materiału) dające jednoznaczny wiarygodny i w razie czego będący podstawa do decydowania o losach ciazy w 10 dni. Np. w Warszawie w Instytucie Neurologii robią to na 100%
Bo tak logicznie na to patrząc to ryzyko choroby masz 1% a ryzyko powikłań po amnio dokładnie takie samo...

A jakie wyszło ci NT na badaniu, jakie MoM z PAPPA i z bety?

Ostatnia edycja:
Hej
Ale jesli miałaś takie kłopoty, jeśli jesteś we wczesnej ciazy zaraz po PAPPA no i jesli markery nie były bardzo duże to naprawdę nie chcesz pomysleć o Nifty?
Koszt do 2,5 tysiąca, wynik będzie w dwa tygodnie a jak by co spokojnie jest czas na wykonanie amniopunkcji w razie negatywnego wyniku. Teraz są tez inne metody badawcze poza tradycyjnym kariotypem (amniopunkcja to sposób pobrania materiału, mam na myśli genetyczne badanie tego materiału) dające jednoznaczny wiarygodny i w razie czego będący podstawa do decydowania o losach ciazy w 10 dni. Np. w Warszawie w Instytucie Neurologii robią to na 100%
Bo tak logicznie na to patrząc to ryzyko choroby masz 1% a ryzyko powikłań po amnio dokładnie takie samo...

No właśnie. Koszt 2.5 tysiąca. ..

Hej

Właśnie sprawdzam... nt 1.5, bhcg 34.4, pappa 0.711.
Tris. 21 ryz. Podstawowe 1:92, skorygowane 1:56...

przecież to NT jest w normie, a jakie dziecko urodziłaś zdrowe?
Tak wiem że jest w normie. Wczoraj profesor orzekł, że ryzyko trisomii ponizej 1:100 jest powodem skierowania na amnio. Do tego wiek.
Moja coreczka urodzila sie z hipotrofią w 31 tygodniu. Ale ogolnie, oprocz wady serca, jest już zdrowa. Miała wylew dokomorowy. Ale po 1.5 roku rehabilitacji zaczela chodzic. Teraz jest cudowną choć drobniutka 4-latką

reklama
Właśnie sprawdzam... nt 1.5, bhcg 34.4, pappa 0.711.
Tris. 21 ryz. Podstawowe 1:92, skorygowane 1:56...

NT jest jak najbardziej w samym środku normy
U mnie było 2,4 i to było na granicy normy, w Anglii norma jest nawet do 3

Natomiast te wartości napisałaś bez jednostek. One są na pewno podane w medialnie (MoM)?

.......................................................................
PGS 5 blastek, 4 zdrowe, pierwszy przytulony

Do góry