reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

W 12 tc jeszcze nie widać wiele i sporo markerów może umknąć, ale jak lekarz wie czego szukać i w 22 tc, a potem w 30 tc nadal nic nie znajduje to szanse na zdrowe dziecko są ogromne.
Nie ma co porównywać USg w 12 do USG w 30 tc gdzie dziecko jest już duże, rozwinięte, w 22 tc doskonale widać serce, dopiero wtedy można ocenić jego budowę, na etapie 25-30 tc u dzieci zespołowych często pojawia się hypotrofia symetryczna lub asymetryczna...itp...
No właśnie. Na patologii ciąży 4 lata temu poznalam 23-letnią dziewczynę. W 28 tygodniu lekarz zauwazyl wadę serca i zalecil kordocentezę. Badanie potwierdzilo ZD. Tak że rzeczywiście czasem długo nie widać na usg że coś jest nie tak. ..

Napisane na GT-I9506 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A dziś odebrałam swoj wynik Pappa i jestem w szoku bo wyszedł duzo lepszy niz 4 lata temu z córeczka. Jedynie ryzyko zd mam 1:53, resztę powyzej ryzyka podstawowego. No i dostałam skierowanie na amnio. W związku z tym, że miałam powikłania po amnio (odplyniecie wod plodowych ), wyrazilam zgode ale jedynie w warunkach szpitalnych, teraz czekam do 2 lutego. Mam dzwonić i powinni mnie przyjąć na oddział. No i się zaczęło myślenie...

A dziś odebrałam swoj wynik Pappa i jestem w szoku bo wyszedł duzo lepszy niz 4 lata temu z córeczka. Jedynie ryzyko zd mam 1:53, resztę powyzej ryzyka podstawowego. No i dostałam skierowanie na amnio. W związku z tym, że miałam powikłania po amnio (odplyniecie wod plodowych ), wyrazilam zgode ale jedynie w warunkach szpitalnych, teraz czekam do 2 lutego. Mam dzwonić i powinni mnie przyjąć na oddział. No i się zaczęło myślenie...

A jakie miałaś NT i w którym tyg po amnio odpływaly ci wody

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

Hej
Ja nie jestem absolutnie z osób przeciwnych amnio na zasadzie że nie bo nie.
Ale jesli miałaś takie kłopoty, jeśli jesteś we wczesnej ciazy zaraz po PAPPA no i jesli markery nie były bardzo duże to naprawdę nie chcesz pomysleć o Nifty?
Koszt do 2,5 tysiąca, wynik będzie w dwa tygodnie a jak by co spokojnie jest czas na wykonanie amniopunkcji w razie negatywnego wyniku. Teraz są tez inne metody badawcze poza tradycyjnym kariotypem (amniopunkcja to sposób pobrania materiału, mam na myśli genetyczne badanie tego materiału) dające jednoznaczny wiarygodny i w razie czego będący podstawa do decydowania o losach ciazy w 10 dni. Np. w Warszawie w Instytucie Neurologii robią to na 100%
Bo tak logicznie na to patrząc to ryzyko choroby masz 1% a ryzyko powikłań po amnio dokładnie takie samo...

A jakie wyszło ci NT na badaniu, jakie MoM z PAPPA i z bety?

Ostatnia edycja:
Hej
Ale jesli miałaś takie kłopoty, jeśli jesteś we wczesnej ciazy zaraz po PAPPA no i jesli markery nie były bardzo duże to naprawdę nie chcesz pomysleć o Nifty?
Koszt do 2,5 tysiąca, wynik będzie w dwa tygodnie a jak by co spokojnie jest czas na wykonanie amniopunkcji w razie negatywnego wyniku. Teraz są tez inne metody badawcze poza tradycyjnym kariotypem (amniopunkcja to sposób pobrania materiału, mam na myśli genetyczne badanie tego materiału) dające jednoznaczny wiarygodny i w razie czego będący podstawa do decydowania o losach ciazy w 10 dni. Np. w Warszawie w Instytucie Neurologii robią to na 100%
Bo tak logicznie na to patrząc to ryzyko choroby masz 1% a ryzyko powikłań po amnio dokładnie takie samo...

No właśnie. Koszt 2.5 tysiąca. ..

Hej

Właśnie sprawdzam... nt 1.5, bhcg 34.4, pappa 0.711.
Tris. 21 ryz. Podstawowe 1:92, skorygowane 1:56...

przecież to NT jest w normie, a jakie dziecko urodziłaś zdrowe?
Tak wiem że jest w normie. Wczoraj profesor orzekł, że ryzyko trisomii ponizej 1:100 jest powodem skierowania na amnio. Do tego wiek.
Moja coreczka urodzila sie z hipotrofią w 31 tygodniu. Ale ogolnie, oprocz wady serca, jest już zdrowa. Miała wylew dokomorowy. Ale po 1.5 roku rehabilitacji zaczela chodzic. Teraz jest cudowną choć drobniutka 4-latką

reklama
Właśnie sprawdzam... nt 1.5, bhcg 34.4, pappa 0.711.
Tris. 21 ryz. Podstawowe 1:92, skorygowane 1:56...

NT jest jak najbardziej w samym środku normy
U mnie było 2,4 i to było na granicy normy, w Anglii norma jest nawet do 3

Natomiast te wartości napisałaś bez jednostek. One są na pewno podane w medialnie (MoM)?

.......................................................................
PGS 5 blastek, 4 zdrowe, pierwszy przytulony

Do góry