reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Sss16, dziewczyny jak nie macie pewnych wskaźników to czemu robicie amnio - lekarze Was informują ze to zabieg obciążony ryzykiem i bez faktycznych wskazań lepiej go nie wykonywać , brak kości nosowej to słaby marker , w przypadku pierwszej ciazy miałam mała kość nosowa i lekarz uznał ze to marker i mam robic amnio... A i zaciśnięte piąstki ktore nu wskazywały na zespół edwardsa czyli 2 rożne choroby i wiecie pierwsza ciaza panika , ale ja osobiście boje sie ryzyka związanego z amnio , wiec zrobiłam nifty, niepotrzebnie bo syn oczywiście zdrowy był i ma śliczny nosek. A teraz mam wskanazania z pappy poniżej 300 , ale jesli jedno dziecko na 300 ma sie urodzić chore a ryzyko poronienia jest 1:100 to sorry sle jak
Dla mnie jest większe ryzyko.
Pamiętajcie tez ze skoro my nie płacimy za amnio nie znaczy ze lekarze nie dostają za to kasy z NFZ dlatego myślmy racjonalnie - sorry ale to tylko ludzie a praca dla
Nich to biznes ...

Dziewczyny a Wy kiedy macie mieć wyniki ?

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

ja mam mieć drugie wyniki dziś popołudniu, ale jakie by nie wyszły i tak zrobię amnio na swój koszt gdyż teraz już nie uwierzę, ze wszsytko jest ok i do konca ciazy nie bede w stanie funkconowac a ryzyko po amnio jest tak malutkie, ze wole te ryzyko niz niepewnosc choroby genetycznej chodzę do bardzo dobrego lekarza diagnoze stawiało dwóch i ten jeden mówił, ze przy amnio naprawde ryzyko poronienia jest malutkie. Do poniedziałku nie myslalam ze bede miala taki probelm takie mysli i ze jedne slowa moga tyle zmienic w moim zyciu... ale one padły i teraz musze się upewnić na 1000% a amniopunkcja da mi tą pewność....

EM ka a twój synek potem miał juz widoczna tą kość normalnie? ma normalny nosek teraz?

ja mam mieć drugie wyniki dziś popołudniu, ale jakie by nie wyszły i tak zrobię amnio na swój koszt gdyż teraz już nie uwierzę, ze wszsytko jest ok i do konca ciazy nie bede w stanie funkconowac a ryzyko po amnio jest tak malutkie, ze wole te ryzyko niz niepewnosc choroby genetycznej chodzę do bardzo dobrego lekarza diagnoze stawiało dwóch i ten jeden mówił, ze przy amnio naprawde ryzyko poronienia jest malutkie. Do poniedziałku nie myslalam ze bede miala taki probelm takie mysli i ze jedne slowa moga tyle zmienic w moim zyciu... ale one padły i teraz musze się upewnić na 1000% a amniopunkcja da mi tą pewność....

EM ka a twój synek potem miał juz widoczna tą kość normalnie? ma normalny nosek teraz?

A rozważałaś nieinwazyjną metodę? Oczywiście ja Cię do niczego nie namawiam..ale jednak amniopunkcja jest wskazana tylko w wyjątkowych sytuacjach...ja miałam z usg wszystko ok poza kością udową a z krwi tragiczne wyniki..nie zrobiłam amnio bo bałam się,że jeśli małe jest zdrowe to je narażę na powikłania-małe bo małe...ale jednak... Zrobiłam test nifty i po tygodniu wiedziałam,że będzie zdrowy chłopiec :) Skoro chcesz płacić za amnio to może rozważysz też inne sposoby? :)

Sss16 z tego co pamietam od początku była widoczna sle krótka a nosek ma śliczny normalny :) to zdj co mam w awatarze to on kilka dni po porodzie .

Uwielbiam lekarzy którzy mowia bardzo malutkie ... Ryzyko statystycznie 1:100 wiec skoro ryzyko urodzenia chorego dziecka jest mniejsze bo 1:150 np yo po co narażają je skoro duża szansa ze dziecko bedzie zdrowe ? Faktycznej testy nifty śluza po to ny sie upewnić ze jest ok jesli jest ok :) sss a jak Twoje druhie wyniki?

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Wlasnie dlatego nie robiłam teraz nifty bo bałam sie takiej sytuacji ze wtedy wyrzucone pieniądze w błoto ... Co innego jesli ktos rozważa usunięcie to mozna sobie ryzykowac ale jesli tak czy siak chce urodzić to biorę co bóg da :) a wierze ze da zdrowe :)
Czego życze i Wam.

Ala kiedy planowo masz mieć wynik ?

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png
30 czerwca

dzisiaj byłąm u lakarza podjać decyzję i namówił mnie na test NIFTY w środę idę na pobranie krwi a jeśli nie daj boże wyszłoby coś źle to wtedy zostanie amioponkcja.. kości nadal brak :(

EM ka- a synek do końca ciąży miał tą kość krótką? ale miał a u mnie póki co nie ma wcale :(

Sss ktory masz tc ? Jesli to marker wskazujący i tak masz zamiar robic amnio i konsultowałas to z kilkoma lekarzami to zrobiłabym od razu pewnie.. A co do kości mojego syna to była problemem tylko dla lekarza ktory
Namówił mnie wtedy na nifty a teraz tez próbuje - dla innych kość była ok.

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

reklama
Do góry