reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Alexast, aaparatka - gratuluje Wam z całego serca :-):tak:

Dziewczyny, u mnie wygląda sytuacja tak że we wtorek idę na amniopunkcję :unsure: nie mogę powiedzieć niestety że jestem pewna co do słuszności tej decyzji - zostałam niestety trochę podstawiona pod ścianą przez wszystkich lekarzy ... Ryzyko ZD wyszło 1:545 a więc nie aż tak wysokie ale podobno skrajnie niski poziom bialka PAPPA jest bardzo niepokojący a ponieważ podwyższył mi on 2x wszystkie ryzyka (również dwa pozostałe) i sam w sobie wskazuje również na inne nieprawidłowości (poza tymi 3 wadami) - wskazana jest amnio.
Tak więc proszę o kciuki - godzina zero w najbliższy wtorek 7.00. A później 3 długie tygodnie czekania ...

reklama
Witam się wieczornie..
Pomożecie przy interpretacji wyników Pappa?
Beta - 24,83 IU/I ODPOWIADA 0,652 MoM
PaPPa - 0,492 IU/I ODPOWIADA 0,441 MoM

HCGB - FREE HCG 24,83 IU/L
PAPPA - 0,4925 IU/L
RYZYKO:

21 - 1:284
18 - 1:300
13 - 1:337

Dla przypomnienia dodam, że jest obecna kość nosowa i przepływy są prawidłowe.
Dziękuje :tak:

Taka_ja na pewno bardziej doświadczone dziewczyny Ci szczegółowo odpowiedzą, a z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że białko PAPP-A jest niskie. Na pewno ten czynnik podwyższył Ci ryzyko wyjściowe (zapewne ryzyko z wieku masz zdecydowanie mniejsze niż to które podajesz po uwzględnieniu krwi? ...).
U mnie też PAPP-A również była <0,5 MoM co jest wartością niestety nieprawidłową i głównie na tej podstawie otrzymałam skierowanie na amnio które mam jutro ... wszytskie pozostała parametry (wolna beta, NT, kość nosowa itd. miałam ok) ...

Taka Ja, Infinity - wasze ryzyko rzeczywiście jest niewielkie więc nie stresujcie się.
Szczególnie że usg też dużo mówi o dziecku. U mnie ryzyko ZD było 1:29 a usg wzorowe i lekarz powiedział że dla niego córka jest w 99% zdrowa. Amniopunkcja tylko potwierdziła jego słowa.

Iwo dzięki za wsparcie :tak:
Ja powiem szczerze że w zły wynik nie wierzę, boje się natomiast ew. komplikacji po zabiegu (mam paranoje że ten 0,5% dosięgnie właśnie mnie :baffled:) - a utraty zdrowego dziecka bym sobie do końca życia nie wybaczyła :no:...
Domyślam się że miałaś szczęście trafić na lekarza patrzącego realnie i podchodzącego do kobiety z empatią - ja niestety napotkałam mur i nie miałam siły dalej szukać kogoś kto mnie zrozumie i wesprze w decyzji o nie wykonywaniu inwazyjnych badań ...
Jeżeli nie będzie komplikacji a wynik będzie prawidłowy to nie ukrywam że odetchnę w pełni i może w końcu zacznę cieszyć się ciążą - szczególnie że czekałam na nią 4 długie lata, a tak gdzieś tam zawsze ziarenko niepewności by się tliło i pewnie uspokoiłabym się dopiero po porodzie.
Ciesze się że zabieg już jutro bo to oczekiwanie i niepewność jest najgorsze.

Dziękuję za odpowiedzi ;-)

Infinity kompletnie się na tym nie znam.. Osobiście mnie ten problem nie dotyczy - pisze w imieniu mojej koleżanki, tak więc nie znam wszystkich szczegółów.. Wiek jej to 34 lata..
Amino ma za tydzień,tak więc jeszcze przynajmniej miesiąc niepewności:baffled:

Trzymam ogromniaste kciuki za Ciebie i za wszystkie, które tego potrzebują:happy: Będzie dobrze! Musi być!;-)

reklama
Dziewczyny, żyję i chyba już jest ok (odpukać, tfu, tfu) ale przez chwilę myślałam już że będzie krucho - po zabiegu spadło mi ciśnienie i dostałam jakiegoś skurczu - nie chciał odpuścić przez ponad godzinę - myślałam że to znak że coś poszło nie tak. Dwa dni nie najlepiej się czułam ale dzisiaj już jest lepiej, mam nadzieję że najgorsze za mną. Wyniki za jakieś 3 tygodnie więc za kciuki na razie nie dziękuję bo jeszcze się przydadzą :tak:

Do góry