reklama
Pati12345
Początkująca w BB
Super ! kolejna dobra wiadomośćDziewczyny, u mnie wynik amniopunkcji prawidłowy
Madriga
Fanka BB :)
Wspaniale! Gratulacje, piękna wiadomość. Wszystkiego dobrego, rośnijcie zdrowoDziewczyny, u mnie wynik amniopunkcji prawidłowy
hej, w usg w 12 tc miałam dobre wyniki, NT 1,4 przy CRL 59 mm, FHR 169, kość nosowa obecna (ale z tego co widzę na wyniku PAPPy biorą pod uwagę tylko NT i tętno).
Biochemia kiepsko, beta 2,172 wiec chyba ok ale pappa 0.373. Przez to białko ryzyko ZD 1:92.
Do tego podwyższone ryzyko preeklampsji i ginekolog zapisał mi acard. Biorę też euthyrox - w ciąży wariuje mi tarczyca, TSH podwyższone, w pierwszej miałam to samo.
Mam 33 lata (w marcu kończe 34), to moja druga ciąża, w pierwszej nie miałam podwyższonego ryzyka a też super młoda nie byłam (31 lat).
Gin dał mi skierowanie na amnio ale wspominał też o testach z krwii, to w sumie ja od razu poprosiłam o skierowanie. W domu po rozmowie z mężem naszły mnie wątpliwości, w końcu ryzyko ZD wynosi jakieś 1% więc może zacząć od badań nieinwazyjnych. Na drugi dzień umówiłam się na NIFTy. Mam już wynik - prawidłowy.
Czy w tej sytuację robiłybyście jeszcze amnio?
Biochemia kiepsko, beta 2,172 wiec chyba ok ale pappa 0.373. Przez to białko ryzyko ZD 1:92.
Do tego podwyższone ryzyko preeklampsji i ginekolog zapisał mi acard. Biorę też euthyrox - w ciąży wariuje mi tarczyca, TSH podwyższone, w pierwszej miałam to samo.
Mam 33 lata (w marcu kończe 34), to moja druga ciąża, w pierwszej nie miałam podwyższonego ryzyka a też super młoda nie byłam (31 lat).
Gin dał mi skierowanie na amnio ale wspominał też o testach z krwii, to w sumie ja od razu poprosiłam o skierowanie. W domu po rozmowie z mężem naszły mnie wątpliwości, w końcu ryzyko ZD wynosi jakieś 1% więc może zacząć od badań nieinwazyjnych. Na drugi dzień umówiłam się na NIFTy. Mam już wynik - prawidłowy.
Pati12345
Początkująca w BB
Hej, ja miałam ryzyko ZD 1:135, USG prawidłowe. Zrobiłam nifty - wyszło ryzyko niskie. Nie robiłam już amniopunkcji. Gin zasugerowała po USG że jeśli nifty wyjdzie ok to amniopunkcja nie będzie konieczna.hej, w usg w 12 tc miałam dobre wyniki, NT 1,4 przy CRL 59 mm, FHR 169, kość nosowa obecna (ale z tego co widzę na wyniku PAPPy biorą pod uwagę tylko NT i tętno).
a co u Ciebie wpłynęło na ryzyko? jeśli już to wcześniej pisałaś to sorki, nie przeglądałam wcześniejszych wpisówHej, ja miałam ryzyko ZD 1:135, USG prawidłowe. Zrobiłam nifty - wyszło ryzyko niskie. Nie robiłam już amniopunkcji. Gin zasugerowała po USG że jeśli nifty wyjdzie ok to amniopunkcja nie będzie konieczna.
Pati12345
Początkująca w BB
Ja miałam wysokie beta hcg bo 3.8MOM, ale z czego się wzięło to nie wiem. Mam Hashimoto, ale nie biorę obecnie leków.a co u Ciebie wpłynęło na ryzyko? jeśli już to wcześniej pisałaś to sorki, nie przeglądałam wcześniejszych wpisów
czy któraś z Was miała w kalkulacji ryzyka uwzględnione dodatkowe parametry z usg (obecność kości nosowej, przepływ w zastawce trójdzielnej)?
wczoraj na grupie FB Badania w ciąży:USG Prenatalne, Genetyczne, Amniopunkcja, Pappa, Terminacja natknęłam się na wyniki z biochemii nico gorsze od moich ale widzę, że do kalkulacji ryzyka zostały uwzględnione dodatkowe markery z USG - u mnie tylko tętno i NT. wpływ na wyliczone ryzyko ma to OGROMNY
wczoraj na grupie FB Badania w ciąży:USG Prenatalne, Genetyczne, Amniopunkcja, Pappa, Terminacja natknęłam się na wyniki z biochemii nico gorsze od moich ale widzę, że do kalkulacji ryzyka zostały uwzględnione dodatkowe markery z USG - u mnie tylko tętno i NT. wpływ na wyliczone ryzyko ma to OGROMNY
Tak, ja miałam uwzględnione podane parametry.czy któraś z Was miała w kalkulacji ryzyka uwzględnione dodatkowe parametry z usg (obecność kości nosowej, przepływ w zastawce trójdzielnej)?
Zobacz załącznik 1602228
reklama
i jakie wyszły ryzyka? jaką miałaś biochemie?Tak, ja miałam uwzględnione podane parametry.