reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
hej, w usg w 12 tc miałam dobre wyniki, NT 1,4 przy CRL 59 mm, FHR 169, kość nosowa obecna (ale z tego co widzę na wyniku PAPPy biorą pod uwagę tylko NT i tętno).
Biochemia kiepsko, beta 2,172 wiec chyba ok ale pappa 0.373. Przez to białko ryzyko ZD 1:92.
Do tego podwyższone ryzyko preeklampsji i ginekolog zapisał mi acard. Biorę też euthyrox - w ciąży wariuje mi tarczyca, TSH podwyższone, w pierwszej miałam to samo.
Mam 33 lata (w marcu kończe 34), to moja druga ciąża, w pierwszej nie miałam podwyższonego ryzyka a też super młoda nie byłam (31 lat).
Gin dał mi skierowanie na amnio ale wspominał też o testach z krwii, to w sumie ja od razu poprosiłam o skierowanie. W domu po rozmowie z mężem naszły mnie wątpliwości, w końcu ryzyko ZD wynosi jakieś 1% więc może zacząć od badań nieinwazyjnych. Na drugi dzień umówiłam się na NIFTy. Mam już wynik - prawidłowy.
Czy w tej sytuację robiłybyście jeszcze amnio?

hej, w usg w 12 tc miałam dobre wyniki, NT 1,4 przy CRL 59 mm, FHR 169, kość nosowa obecna (ale z tego co widzę na wyniku PAPPy biorą pod uwagę tylko NT i tętno).
Biochemia kiepsko, beta 2,172 wiec chyba ok ale pappa 0.373. Przez to białko ryzyko ZD 1:92.
Do tego podwyższone ryzyko preeklampsji i ginekolog zapisał mi acard. Biorę też euthyrox - w ciąży wariuje mi tarczyca, TSH podwyższone, w pierwszej miałam to samo.
Mam 33 lata (w marcu kończe 34), to moja druga ciąża, w pierwszej nie miałam podwyższonego ryzyka a też super młoda nie byłam (31 lat).
Gin dał mi skierowanie na amnio ale wspominał też o testach z krwii, to w sumie ja od razu poprosiłam o skierowanie. W domu po rozmowie z mężem naszły mnie wątpliwości, w końcu ryzyko ZD wynosi jakieś 1% więc może zacząć od badań nieinwazyjnych. Na drugi dzień umówiłam się na NIFTy. Mam już wynik - prawidłowy.
Czy w tej sytuację robiłybyście jeszcze amnio?
Hej, ja miałam ryzyko ZD 1:135, USG prawidłowe. Zrobiłam nifty - wyszło ryzyko niskie. Nie robiłam już amniopunkcji. Gin zasugerowała po USG że jeśli nifty wyjdzie ok to amniopunkcja nie będzie konieczna.

Hej, ja miałam ryzyko ZD 1:135, USG prawidłowe. Zrobiłam nifty - wyszło ryzyko niskie. Nie robiłam już amniopunkcji. Gin zasugerowała po USG że jeśli nifty wyjdzie ok to amniopunkcja nie będzie konieczna.
a co u Ciebie wpłynęło na ryzyko? jeśli już to wcześniej pisałaś to sorki, nie przeglądałam wcześniejszych wpisów

czy któraś z Was miała w kalkulacji ryzyka uwzględnione dodatkowe parametry z usg (obecność kości nosowej, przepływ w zastawce trójdzielnej)?
wczoraj na grupie FB Badania w ciąży:USG Prenatalne, Genetyczne, Amniopunkcja, Pappa, Terminacja natknęłam się na wyniki z biochemii nico gorsze od moich ale widzę, że do kalkulacji ryzyka zostały uwzględnione dodatkowe markery z USG - u mnie tylko tętno i NT. wpływ na wyliczone ryzyko ma to OGROMNY
1705048821266.png

czy któraś z Was miała w kalkulacji ryzyka uwzględnione dodatkowe parametry z usg (obecność kości nosowej, przepływ w zastawce trójdzielnej)?
wczoraj na grupie FB Badania w ciąży:USG Prenatalne, Genetyczne, Amniopunkcja, Pappa, Terminacja natknęłam się na wyniki z biochemii nico gorsze od moich ale widzę, że do kalkulacji ryzyka zostały uwzględnione dodatkowe markery z USG - u mnie tylko tętno i NT. wpływ na wyliczone ryzyko ma to OGROMNY
Zobacz załącznik 1602228
Tak, ja miałam uwzględnione podane parametry.

reklama
Do góry