No wlasnie amnio niesie ze soba ryzyko, a tez sama w sobie nie wykrywa wszystkich mozliwych wad. Dlatego mi sie to nie spinanie miałam takiego przypadku, ale jeżeli chcesz mieć 100% pewności to tylko amnio Ci ja da. Ja się zdecydowałam na amniopunkcję i nie żałuje. Nie miałam również żadnych komplikacji po.
reklama
Aewea
Fanka BB :)
ryzyko w amnio w tych czasach jest praktycznie znikome. Nadal decyzja jest Twoja. Jeżeli lekarz mimo wszystko zaleca amnio to ja bym je zrobiłaNo wlasnie amnio niesie ze soba ryzyko, a tez sama w sobie nie wykrywa wszystkich mozliwych wad. Dlatego mi sie to nie spina
Mom2B
0,11% ryzyko według najnowszych badan dla zdrowego płoduNo wlasnie genetyl mowi, ze to jest do rozwazenia. Konsultacje z ginem bede miec za pare dni, ale mimo wszystko jakos nie jestem przekonana…
Aewea
przy tak dużym ryzyku (w ryzykach większych od 1:300) zalecana jest praktycznie tylko amniopunkcja. Wszystkie inne nieinwazyjne badania to w dalszym ciągu tylko statystyka. U mnie ryzyko t 21 było 1;147 i oczywiście były wachania, ale zdecydowałam się na amnio i nie żałuje. Wyniki czarno na białym. Co w sytuacji kiedy zrobisz test nieinwazyjny i znowu wskaże zwiększone ryzyka, albo odpukać będzie fałszywie pozytywny i tak trzeba będzie robić amnio. Są placówki, które oczywiście wykonują samo amnio, ale i tez takie, które oferują mikromacierze również za darmo (wtedy czeka się jakoś tydzień na wynik) w każdym razie ja bym wybrała amnio, ale ważne żeby była to dobra klinika i bardzo doświadczony lekarzZobacz załącznik 1561828pomocy dziewczyny muszę się zdecydować na badania albo aminopunkcja bezpłatna albo płatne badanie wolne płodowe DNA albo NIFTY
Mom2B
Tylko amnioZobacz załącznik 1561828pomocy dziewczyny muszę się zdecydować na badania albo aminopunkcja bezpłatna albo płatne badanie wolne płodowe DNA albo NIFTY
Lekarka powiedziała że aminopunkcja jest ryzykownaTylko amnio
Aewea
owszem, zawsze istnieje jakieś ryzyko, dlatego lekarze o tym informują. Aktualnie jest to 0.11%… dlatego ważne jest udać się do dobrego miejsca i do lekarza, dla którego amniopunkcja to zwykła codzienność i ma w tym ogromne doświadczenieLekarka powiedziała że aminopunkcja jest ryzykowna
reklama
Mom2B
Według najnowszych badań u zdrowego płodu ryzyko wynosi 0,11 % , ryzyko zawsze jestLekarka powiedziała że aminopunkcja jest ryzykowna