reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Tak, no niestesty mówił, ze to sie zdarza. Bardzo rzadko, ale sie zdarza. Tak ze to tyle w temacie, ze amnio daje 100% pewnosci, jak widac przy dziewczynkach nie do konca.
Dlatego pytam, myslalam, ze moze ktoras z Was zna podobna historie.
przy takim niepewnym wyniku , nie raz zalecają ponowne badanie . Bo nie raz może być fałszywie dobry bo tak jak pisze w opisie że mogą pobrać od matki a nie od dziecka i nadal jest ryzyko że dziecko może mieć jakąś wadę. Musisz skonsultować to z genetykiem

przy takim niepewnym wyniku , nie raz zalecają ponowne badanie . Bo nie raz może być fałszywie dobry bo tak jak pisze w opisie że mogą pobrać od matki a nie od dziecka i nadal jest ryzyko że dziecko może mieć jakąś wadę. Musisz skonsultować to z genetykiem
Tylko w przypadku dziewczynek? Pierwszy raz słyszę ze aminopunkcja może dać fałszywie dodatni wynik

Tylko w przypadku dziewczynek? Pierwszy raz słyszę ze aminopunkcja może dać fałszywie dodatni wynik
mi mówiono że tylko w przypadku dziewczynek . Mówili tez ze u mnie jakby wyszła biopsja wporzadku to by powtórzyli bo mogłaby być fałszywie dobra a ze względu na cechy w usg to oni raczej kierowali się w kierunku wady genetycznej. Więc na ile wiem to może wyjść tylko czasami fałszywie dobra bo mogą pobrać próbkę od matki a nie od dziecka . Ale jeśli wynik jest nieprawidłowy to niestety to już jest pewne , w takich przypadkach pomyłek nie ma

Jakis czas Temù byla tu podobna historia, dziewczynie wyszedl na amnio kariotyp zenski prawidlowy a jej lekarz na sto procent pewny , ze to chlopiec ... Faktycznie okazalo sie, ze badali material matki. Tylko przy dziewczynce moze cos takiego sie zdazyc ale to naprawde Nie tak czesto...

reklama
Ja miałam 1:134 tris21, wzorowe USG i ginekolog prowadząca zaproponowała mi biopsje właśnie teraz w 13 tyg. lub amnio po 15tyg. ale nie chciałam czekać bo by mi wyszły wszystkie włosy do tego czasu. Teraz jako kłębek nerwów będę oczekiwała na wynik, najdłuższy chyba tydzień w życiu.
U mnie podobnie tylko 1:194 :/ jaki masz wiek? Pappe i betę? Nt? Co ci popsuło wynik ?

Do góry