reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Ja miałam robioną w Instytucie Matki i Dziecka i tam faktycznie robią na NFZ
Położna mojego lekarza chciała mnie tam zapisać, ale nie mogła się dodzwonić. Czytam, że bardzo dużo kobiet tam właśnie wykonuje amniopunkcję, mają bardzo dobrych lekarzy ☺️ a u Ciebie jak po badaniu? Masz już wyniki?

reklama
Położna mojego lekarza chciała mnie tam zapisać, ale nie mogła się dodzwonić. Czytam, że bardzo dużo kobiet tam właśnie wykonuje amniopunkcję, mają bardzo dobrych lekarzy ☺️ a u Ciebie jak po badaniu? Masz już wyniki?
Tak, ja miałam aminopunkcje w listopadzie poprzedniego roku. Kariotyp prawidłowy w maju ma już być z nami maluszek :)

Mnie zapisywał lekarz do którego chodziłam prywatnie, a on tam tez pracował…

Jejku super ☺️ a jakie miałaś wskazania do amniopunkcji?
Wolna beta HCG - 13,40 IU/l
Białko Pappa 0,66 IU/l
29 lat
USG - bez zarzutów

Z testu Pappa Trisomia 18 1:206

Po ponownym USG lekarz zauważył dodatkowo u synka prawostronny luk aorty i niedomykalność zastawki 3 dzielnej oraz mikrognacje. Stwierdził, ze przy tak wysokich wynikach testu Pappa i tych anomaliach prawdopodobnie u naszego dziecka występuje jakaś wada genetyczna .

Kariotyp prawidłowy, synek zdowy będzie z nami w maju ❤️

Jeśli chodzi o te anomalie :
- Niedomykalność zastawki 3 dzielnej cofnęła się i już jest prawidłowa
- mikrognacji nie ma, lekarz trochę to podciągnął bo był przekonany ze jest wada i akurat dziecko się niefortunnie ułożyło na USG
- prawostronny luk aorty jest :) jesteśmy po Echo serca. Prawostronny luk aorty jeśli nie naciska na tchawicę jest porównywalny do leworęczności :) a u nas nie naciska wiec maleństwu nic nie szkodzi :)

Wolna beta HCG - 13,40 IU/l
Białko Pappa 0,66 IU/l
29 lat
USG - bez zarzutów

Z testu Pappa Trisomia 18 1:206

Po ponownym USG lekarz zauważył dodatkowo u synka prawostronny luk aorty i niedomykalność zastawki 3 dzielnej oraz mikrognacje. Stwierdził, ze przy tak wysokich wynikach testu Pappa i tych anomaliach prawdopodobnie u naszego dziecka występuje jakaś wada genetyczna .

Kariotyp prawidłowy, synek zdowy będzie z nami w maju ❤️

Jeśli chodzi o te anomalie :
- Niedomykalność zastawki 3 dzielnej cofnęła się i już jest prawidłowa
- mikrognacji nie ma, lekarz trochę to podciągnął bo był przekonany ze jest wada i akurat dziecko się niefortunnie ułożyło na USG
- prawostronny luk aorty jest :) jesteśmy po Echo serca. Prawostronny luk aorty jeśli nie naciska na tchawicę jest porównywalny do leworęczności :) a u nas nie naciska wiec maleństwu nic nie szkodzi :)
Super, że wszystko jest w porządku ☺️
U mnie jutro amniopunkcja, mam nadzieje ze wynik macierzy będzie przed świętami.

Dzisiaj byłam na wizycie u swojego lekarza, bobas ma się chyba dobrze bo fikał znowu w brzuchu 😅 Pani doktor nie widzi żadnych niepokojących rzeczy.

Trzymajcie za mnie jutro kciuki 🫣

U mnie jutro amniopunkcja, mam nadzieje ze wynik macierzy będzie przed świętami.

Dzisiaj byłam na wizycie u swojego lekarza, bobas ma się chyba dobrze bo fikał znowu w brzuchu 😅 Pani doktor nie widzi żadnych niepokojących rzeczy.

Trzymamy kciuki kochana ❤️

Pytanie do mam dziewczynek: czy któraś z Was spotkała się z wynikiem amniopunkcji, na którym napisane jest, że kariotyp co prawda prawidłowy, ale zastrzegają sobie prawo błędu, że być może badali kariotyp matki, a nie dziecka?

Jak się czujesz?

reklama
Do góry