reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Tylko del 15q to nie to.
Tu chodzi o długie ramię i zupełnie inne kosekwencje.
Na polskich stronach jest o 15q11.13
A u nas 15q11.2
Na zagranicznych stronach trochę znaleźliśmy ale to już dostaliśmy z wynikami amnio.
W klinice genetycznej (trochę czekaliśmy na nfz) potwierdzili to co już wiedzieliśmy. Teraz czekamy na nasze wyniki genetyczne.
W tym przypadku jeśli któreś z nas ma tą wadę dla małej będzie dużo lepsze niż jak powstała przy rozwoju.
Dużo jest też wad u dzieci związanych z q21. Dość popularne wady najczęściej się na nie natykam. Ciekawe czy u nas się potwierdzi szóstka. A Ty robiłaś nifty?

reklama
Tylko del 15q to nie to.
Tu chodzi o długie ramię i zupełnie inne kosekwencje.
Na polskich stronach jest o 15q11.13
A u nas 15q11.2
Na zagranicznych stronach trochę znaleźliśmy ale to już dostaliśmy z wynikami amnio.
W klinice genetycznej (trochę czekaliśmy na nfz) potwierdzili to co już wiedzieliśmy. Teraz czekamy na nasze wyniki genetyczne.
W tym przypadku jeśli któreś z nas ma tą wadę dla małej będzie dużo lepsze niż jak powstała przy rozwoju.
Napisałam ogólnie del q15 bo nie wiem przecież na jakim odcinku macie ubytek :)

Dużo jest też wad u dzieci związanych z q21. Dość popularne wady najczęściej się na nie natykam. Ciekawe czy u nas się potwierdzi szóstka. A Ty robiłaś nifty?
Nie robiłam nifty tylko amnio.
Po rozmowie z dr stwierdziliśmy, że nifty nie daje 100% pewności. A amnio w tym co chcieliśmy daje 100%
Napisałam ogólnie del q15 bo nie wiem przecież na jakim odcinku macie ubytek :)
Tak del 15q by się zgadzało a u nas jest to mikro w długim ramieniu. Dlatego później rozwinęłam z tym dalszym ☺️

robiłam nifty tylko amnio.
Po rozmowie z dr stwierdziliśmy, że nifty nie daje 100% pewności. A amnio w tym co chcieliśmy daje 100%

Tak del 15q by się zgadzało a u nas jest to mikro w długim ramieniu. Dlatego później rozwinęłam z tym dalszym ☺️
Kurcze szkoda że nie wszyscy robią test dna,bylaby dobra baza porównawcza.
Nie wiem ile dni wcześniej odstawić heparynę. Ktoś się orientuje?

J
A to nie powinien genetyk szukać w ich profesjonalnych bazach i Tobie przedstawić?

Jeden nawet nie zajrzał do nifty a drugi powiedział że to jakiś dziki wynik i nie ma co się. Nim zajmować.trzeba amnio....

Może warto umówić się do genetyka z kliniki leczenia niepłodności. Oni powinni mieć większe doświadczenie, prawie każda para która bierze się za in vitro ma robione kariotypy, a nifty to przecież taki kariotyp tylko, że dziecka.

Może warto umówić się do genetyka z kliniki leczenia niepłodności. Oni powinni mieć większe doświadczenie, prawie każda para która bierze się za in vitro ma robione kariotypy, a nifty to przecież taki kariotyp tylko, że dziecka.
Aj już sama nie wiem co robić. U mnie klinice chyba nie ma genetyka bo by mnie już do niego skierowali. Napisałam maila do Dudarewicza ale nie odpisał.

reklama
Dziewczyny gdzie robiliscie amnio + acgh?
Dostałam wynik nifty ze zmiana w przypadkowych odkryciach... Genetyk z kliniki niepłodności - bardzo duża zmiana, genetyk Nifty - robić amnio + mikromacierz bo często się nie potwierdzają.
Czy macie jakieś potwierdzone przypadki ze dzieci rodziły się zdrowe? Oprócz historii sprzed kilku stron ;)

Do góry