reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Tylko del 15q to nie to.
Tu chodzi o długie ramię i zupełnie inne kosekwencje.
Na polskich stronach jest o 15q11.13
A u nas 15q11.2
Na zagranicznych stronach trochę znaleźliśmy ale to już dostaliśmy z wynikami amnio.
W klinice genetycznej (trochę czekaliśmy na nfz) potwierdzili to co już wiedzieliśmy. Teraz czekamy na nasze wyniki genetyczne.
W tym przypadku jeśli któreś z nas ma tą wadę dla małej będzie dużo lepsze niż jak powstała przy rozwoju.
Dużo jest też wad u dzieci związanych z q21. Dość popularne wady najczęściej się na nie natykam. Ciekawe czy u nas się potwierdzi szóstka. A Ty robiłaś nifty?

reklama
Tylko del 15q to nie to.
Tu chodzi o długie ramię i zupełnie inne kosekwencje.
Na polskich stronach jest o 15q11.13
A u nas 15q11.2
Na zagranicznych stronach trochę znaleźliśmy ale to już dostaliśmy z wynikami amnio.
W klinice genetycznej (trochę czekaliśmy na nfz) potwierdzili to co już wiedzieliśmy. Teraz czekamy na nasze wyniki genetyczne.
W tym przypadku jeśli któreś z nas ma tą wadę dla małej będzie dużo lepsze niż jak powstała przy rozwoju.
Napisałam ogólnie del q15 bo nie wiem przecież na jakim odcinku macie ubytek :)

Dużo jest też wad u dzieci związanych z q21. Dość popularne wady najczęściej się na nie natykam. Ciekawe czy u nas się potwierdzi szóstka. A Ty robiłaś nifty?
Nie robiłam nifty tylko amnio.
Po rozmowie z dr stwierdziliśmy, że nifty nie daje 100% pewności. A amnio w tym co chcieliśmy daje 100%
Napisałam ogólnie del q15 bo nie wiem przecież na jakim odcinku macie ubytek :)
Tak del 15q by się zgadzało a u nas jest to mikro w długim ramieniu. Dlatego później rozwinęłam z tym dalszym ☺️

robiłam nifty tylko amnio.
Po rozmowie z dr stwierdziliśmy, że nifty nie daje 100% pewności. A amnio w tym co chcieliśmy daje 100%

Tak del 15q by się zgadzało a u nas jest to mikro w długim ramieniu. Dlatego później rozwinęłam z tym dalszym ☺️
Kurcze szkoda że nie wszyscy robią test dna,bylaby dobra baza porównawcza.
Nie wiem ile dni wcześniej odstawić heparynę. Ktoś się orientuje?

J
A to nie powinien genetyk szukać w ich profesjonalnych bazach i Tobie przedstawić?

Jeden nawet nie zajrzał do nifty a drugi powiedział że to jakiś dziki wynik i nie ma co się. Nim zajmować.trzeba amnio....

Może warto umówić się do genetyka z kliniki leczenia niepłodności. Oni powinni mieć większe doświadczenie, prawie każda para która bierze się za in vitro ma robione kariotypy, a nifty to przecież taki kariotyp tylko, że dziecka.

Może warto umówić się do genetyka z kliniki leczenia niepłodności. Oni powinni mieć większe doświadczenie, prawie każda para która bierze się za in vitro ma robione kariotypy, a nifty to przecież taki kariotyp tylko, że dziecka.
Aj już sama nie wiem co robić. U mnie klinice chyba nie ma genetyka bo by mnie już do niego skierowali. Napisałam maila do Dudarewicza ale nie odpisał.

reklama
Dziewczyny gdzie robiliscie amnio + acgh?
Dostałam wynik nifty ze zmiana w przypadkowych odkryciach... Genetyk z kliniki niepłodności - bardzo duża zmiana, genetyk Nifty - robić amnio + mikromacierz bo często się nie potwierdzają.
Czy macie jakieś potwierdzone przypadki ze dzieci rodziły się zdrowe? Oprócz historii sprzed kilku stron ;)

Do góry