reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
T
zyli w sumie jeśli na usg nie ma podejrzeń to bez sensu trochę wydawać pieniądze?
To też ciężko wyrokować ,bo np 20% dziecko z zd wygląda na usg całkiem dobrze.
Ciąża jest dla ludzi o mocnych nerwach lub dla tych co się nie badają i olewają 😁

T
zyli w sumie jeśli na usg nie ma podejrzeń to bez sensu trochę wydawać pieniądze?
To też ciężko wyrokować ,bo np 20% dziecko z zd wygląda na usg całkiem dobrze.
Ciąża jest dla ludzi o mocnych nerwach lub dla tych co się nie badają i olewają 😁
Haha racja, od początku ciąży cały czas jestem w stresie czy nie poronie, czy dziecko będzie zdrowe itp dodatkowo jeszcze większość czasu mam nudności i wymioty także tylko na samym początku się bardzo cieszyłam

acja, od początku ciąży cały czas jestem w stresie czy nie poronie, czy dziecko będzie zdrowe itp dodatkowo jeszcze większość czasu mam nudności i wymioty także tylko na samym początku się bardzo cieszyłam
Moja radość trwała do 12 tygodnia tylko. Od tamtej pory wiem,że coś nie gra. Gdybym nie zaznaczyła w nifty że chce żeby zbadali dodatkowe odkrycia to pewnie już spalabnym spokojnie. A tak trzech lekarzy póki co wysyła mnie na amnio. Nie wiem tylko co zrobię z wynikiem jeśli będzie nieprawidłowy.

Dzień dobry to ja trochę w innej sprawie
Jestem w 13tyg ciąży, pierwsze usg prenatalne wyszło dobrze, jednak zastanawiam się czy iść robić test nifty
Boję się, że test wyjdzie okey a po urodzeniu okaże się, że dziecko jest chore
Co sądzicie? Czy ktoś miał taką sytuację, że testy wyszły spoko a jednak było inaczej?
Boję się ponieważ odkąd jestem w ciąży bardzo dużo czytam o rozwijaniu się dziecka, komplikacjach itp. A dodatkowo sama mam astme, niedoczynność tarczycy i problemy kardiologiczne

Moja radość trwała do 12 tygodnia tylko. Od tamtej pory wiem,że coś nie gra. Gdybym nie zaznaczyła w nifty że chce żeby zbadali dodatkowe odkrycia to pewnie już spalabnym spokojnie. A tak trzech lekarzy póki co wysyła mnie na amnio. Nie wiem tylko co zrobię z wynikiem jeśli będzie nieprawidłowy.
Mi pierwsze prenatalne wyszły dobrze a drugie nie.
Zrobiłam amnio i wiem jaką ma wadę genetyczną - wiem co mam robić i na co zwracać uwagę jak się mała urodzi.

i pierwsze prenatalne wyszły dobrze a drugie nie.
Zrobiłam amnio i wiem jaką ma wadę genetyczną - wiem co mam robić i na co zwracać uwagę jak się mała urodzi.
Ja się boje tego że wada będzie znacząca. O ile jakiś genetyk mi wogole zinterpretuje ja. Bo póki co żaden nie potrafił wyjaśnić duplikacji 6p

i pierwsze prenatalne wyszły dobrze a drugie nie.

Ja się boje tego że wada będzie znacząca. O ile jakiś genetyk mi wogole zinterpretuje ja. Bo póki co żaden nie potrafił wyjaśnić duplikacji 6p
U nas microdelacja w długim ramieniu chromosomy 15.
Mi prowadzący od razu dał cay opis ze wszystkim (on robił mi amnio).
Jest bardzo rzadką wadą.

U nas microdelacja w długim ramieniu chromosomy 15.
Mi prowadzący od razu dał cay opis ze wszystkim (on robił mi amnio).
Jest bardzo rzadką wadą.
Jak szukałam info o swojej wadzie to wiele razy natknęłam się na del 15q. Za to dup 6p ze świecą szukać. Znalazłam jedno dziecko w usa z tą wada. Także masakra

reklama
Jak szukałam info o swojej wadzie to wiele razy natknęłam się na del 15q. Za to dup 6p ze świecą szukać. Znalazłam jedno dziecko w usa z tą wada. Także masakra
Tylko del 15q to nie to.
Tu chodzi o długie ramię i zupełnie inne kosekwencje.
Na polskich stronach jest o 15q11.13
A u nas 15q11.2
Na zagranicznych stronach trochę znaleźliśmy ale to już dostaliśmy z wynikami amnio.
W klinice genetycznej (trochę czekaliśmy na nfz) potwierdzili to co już wiedzieliśmy. Teraz czekamy na nasze wyniki genetyczne.
W tym przypadku jeśli któreś z nas ma tą wadę dla małej będzie dużo lepsze niż jak powstała przy rozwoju.

Do góry