Jestem z Tobą, tulę,jeszcze zaświeci kiedyś słonko...zobaczysz.Daj znać po wszystkimHej dziewczyny właśnie dostałam wyniki amniopunkcji i niestety jestem tą 1 z 4 z ZD. Do tego dochodzi bardzo poważna wada serca. Jest bardzo ciężko się z tym pogodzić ale wierze, że w przyszłym roku uda mi się znów być w ciąży i mieć zdrową dzidzię. Jutro odbieram dokumenty a potem wiecie.. Dam Wam znać po wszystkim, oby nie było takiej potrzeby ale może którejś przydadzą się informacje. Trzymajcie się!
reklama
nie, potrzebny był tylko akt urodzenia martwego dziecka.. nie ma w nim informacji o tygodniach ciąży.A czy tydzień ciąży miał tu znaczenie? Mi powiedziano, że za dziecko martwo urodzone uważa się takie, które urodziło się po 22 tyg. ciąży i wtedy przysługuje odszkodowanie...
Margaret84
Początkująca w BB
Ku pocieszeniu mogę Ci przytoczyć mój przypadek, gdzie u mnie poniżej normy było białko Pappa, przy prawidłowym usg. Przy moim wieku (37) lat ryzyko ZD wynosiło 1:66, ryzyko pozostałych trisomii było znikome. Jedynym zaleceniem było badanie daignostyczne jakim jest amnio. Przy czym po rozmowie z mężem nie zdecydowaliśmy sie na to. Po prostu nie mogłam znieść myśli że przy ewentualnym powikłaniu mogłabym stracić również zdrowe dziecko. Mam dwóch synów a nieplanowana córeczka była dla mnie ogromnym prezentem od losu. W połowie ciąży poza połowkowym usg zrobiłam jeszcze echo serca u naprawdę wybitnego specjalisty w tej dziedzinie i nie było żadnych nieprawidłowości. Trzymając w ramionach swoją tygodniową córeczkę, dziękuje że zaufałam wtedy swojej intuicji. Trzymam kciuki podjęcie właścieej decyzjiHej. W badaniu prenatalnym 1 trymestru po teście z krwi wyszło mi zwiększone ryzyko ZD 1:220. Wolne bhcg 6 (norma do 2.5). W pierwszej ciąży też miałam podwyższone ale nie aż tak. Z USG wszystko wychodzi super. Nie wiem co mam zrobić. Genetyk doradza jakieś badanie nieinwazyjne. Co doradzacie? Na jakie badanie się zdecydować? Zupełnie się na tym nie znam... I czy mam się bardzo denerwować? Czy to jest bardzo wysokie ryzyko? Sama już nie wiem
Podjęliśmy decyzję, że nie robimy żadnych dodatkowych badań. Wszystkie USG do tej pory idealne, w pierwszej ciąży miałam ten sam problem z wysokim bhcg. Wierzę że dzidzia jest zdrowa odsunęliśmy od siebie złe myśli.Ku pocieszeniu mogę Ci przytoczyć mój przypadek, gdzie u mnie poniżej normy było białko Pappa, przy prawidłowym usg. Przy moim wieku (37) lat ryzyko ZD wynosiło 1:66, ryzyko pozostałych trisomii było znikome. Jedynym zaleceniem było badanie daignostyczne jakim jest amnio. Przy czym po rozmowie z mężem nie zdecydowaliśmy sie na to. Po prostu nie mogłam znieść myśli że przy ewentualnym powikłaniu mogłabym stracić również zdrowe dziecko. Mam dwóch synów a nieplanowana córeczka była dla mnie ogromnym prezentem od losu. W połowie ciąży poza połowkowym usg zrobiłam jeszcze echo serca u naprawdę wybitnego specjalisty w tej dziedzinie i nie było żadnych nieprawidłowości. Trzymając w ramionach swoją tygodniową córeczkę, dziękuje że zaufałam wtedy swojej intuicji. Trzymam kciuki podjęcie właścieej decyzji
Ja również miałam ryzyko podobne, ogólnie bardzo podobny przypadek 1:69, poprawne usg.Ku pocieszeniu mogę Ci przytoczyć mój przypadek, gdzie u mnie poniżej normy było białko Pappa, przy prawidłowym usg. Przy moim wieku (37) lat ryzyko ZD wynosiło 1:66, ryzyko pozostałych trisomii było znikome. Jedynym zaleceniem było badanie daignostyczne jakim jest amnio. Przy czym po rozmowie z mężem nie zdecydowaliśmy sie na to. Po prostu nie mogłam znieść myśli że przy ewentualnym powikłaniu mogłabym stracić również zdrowe dziecko. Mam dwóch synów a nieplanowana córeczka była dla mnie ogromnym prezentem od losu. W połowie ciąży poza połowkowym usg zrobiłam jeszcze echo serca u naprawdę wybitnego specjalisty w tej dziedzinie i nie było żadnych nieprawidłowości. Trzymając w ramionach swoją tygodniową córeczkę, dziękuje że zaufałam wtedy swojej intuicji. Trzymam kciuki podjęcie właścieej decyzji
Wiek 35 lat. Ja jednak zdecydowałam się na amnio pomimo mętliku w głowie ogromnego. Ogólnie ten czas był pełen emocji nerwów i wolę o tym już zapomnieć. Do tego mąż który ze stresu się pochorował. Amnio prawidłowe. Córka Zdrowa echo serca też robiliśmy.
koralek293
Zaciekawiona BB
Hej napisze Wam tylko, że jestem załamana w prawdzie nie dostałam jeszcze odpowiedzi ze szpitala w cz. ale z innego forum wiem, że termin teraz to za 5 tyg. dopiero. Jak ja mam to wytrzymać przecież to psychicznie już mnie wykańcza a mam czekać ponad miesiąc.. Za to h. to dla mnie strasznie daleko noi koszty ogromne.. nie wiem chyba odezwę się w pon. do jakiejś innej organizacji może znają jeszcze jakiś inny ośrodek w cz., może do ab. dream team..
Napisałam priv do CiebieHej napisze Wam tylko, że jestem załamana w prawdzie nie dostałam jeszcze odpowiedzi ze szpitala w cz. ale z innego forum wiem, że termin teraz to za 5 tyg. dopiero. Jak ja mam to wytrzymać przecież to psychicznie już mnie wykańcza a mam czekać ponad miesiąc.. Za to h. to dla mnie strasznie daleko noi koszty ogromne.. nie wiem chyba odezwę się w pon. do jakiejś innej organizacji może znają jeszcze jakiś inny ośrodek w cz., może do ab. dream team..
B
BBP
Gość
Zamilcz, czy weszłaś na forum tylko po to, żeby gnębić ciężarne?Nie jestem w Twojej skórze, wiec moze nie powinnam się wypowiadac, ale nie rozumiem jak można myslec o kolejnej ciazy i o kolejnym dziecku w takiej sytuacji... Bardzo wspolczuję Tobie, ale i tej malej istocie, która niedlugo zapewne stanie sie tylko "odpadem medycznym".
reklama
nie powinnaś się wypowiadać.. to okropne słowa skierowane do dziewczyny która przechodzi właśnie przez piekłoNie jestem w Twojej skórze, wiec moze nie powinnam się wypowiadac, ale nie rozumiem jak można myslec o kolejnej ciazy i o kolejnym dziecku w takiej sytuacji... Bardzo wspolczuję Tobie, ale i tej malej istocie, która niedlugo zapewne stanie sie tylko "odpadem medycznym".