Witajcie.
Moje Drogie, w ciągu dwóch dni przeczytałam większość tego forum. Pełna jestem podziwu dla Waszej postawy, dla chęci udzielania pomocy i wspierania- jesteście niepowtarzalne
Trzymam mocno kciuki za mamusie oczekujące na wyniki badań.
Jak nietrudno się domyślić i u mnie pojawiły się wątpliwości związane z badaniami prenatalnymi i liczę bardzo na Waszą pomoc.
Zacznę od tego, że wstępne wyniki badań papp-a podawano nam już telefonicznie i były bardzo niepokojące.Sugerowano, że trzeba będzie wykonać amniopunkcję.
Teraz kiedy trzymam wynik w ręku zupełnie nie wiem co myśleć. Pielęgniarka wydająca go mężowi powiedziała, że nie ma powodów do niepokoju,że poprzednio podany wynik był źle wyliczony i, ze jak się okazuje ryzyko jest dużo mniejsze. Jednak niepewność pozostaje, tym bardziej, że nie do końca łopatologicznie mi w tych wynikach napisali, a jak wiadomo, w tym temacie nie chciałoby się mieć wątpliwości. Wizytę u swojej ginekolog mam dopiero za tydzień, a do tego czasu postawię sobie 100 diagnoz.
Podam poniżej wyniki badań i serdecznie proszę - pomóżcie w interpretacji.
mój wiek- 36 lat.
wyniki badania USG w 11tyg. i 3 dniu ciąży:
- FHR -173 ud/min
- CRL -46,3 mm
- NT -1,35 mm
- BPD -16,3 mm
- przezierność wewnątrzczaszkowa -obecna
- kość nosowa -obecna
- przepływ na zastawce trójdzielnej -prawidłowy
Anatomia plodu:
- czaszka/mózg -obraz prawidłowy
- kręgosłup -obraz prawidłowy
- brzuch -obraz prawidłowy
- ręce -obie widoczne
- stopy -obie widoczne
OSZACOWANE RYZYKO DLA TRISOMII
- TRISOMIA 21
* ryzyko podstawowe: 1:189
* nowe wylicz.ryzyko : 1:3770
- TRISOMIA 18
* ryzyko podstawowe: 1:420
* nowe wylicz.ryzyko : 1:3648
- TRISOMIA 13
* ryzyko podstawowe: 1:1328
* nowe wylicz.ryzyko : 1:21671
Wczoraj otrzymałam nowe wyniki badań. Jedna z kartek jest prawie identyczna , jak ta , którą dostałam po usg- czyli podano wszystko na temat anatomii płodu, poniżej zaś dodano:
- biochemiczne surowicy krwi matki
* wolne B-hCG -58,41 IU/I odpowiada 1,239 MoM
* PAPP-A -2,620 IU/I odpowiada 1,612 MoM
poniżej znów : oszacowane ryzyko dla trisomii (i tu nie wiem, czy to jest już szacunek z uwzględnieniem badań krwi-wyniki dla trisomii 18 i 13 są inne, więc mogę się domyślać, że to nowe ryzyko).
- TRISOMIA 21
* ryzyko podstawowe: 1:189
* nowe wylicz.ryzyko : 1:3770
- TRISOMIA 18
* ryzyko podstawowe: 1:420
* nowe wylicz.ryzyko : 1:8398
- TRISOMIA 13
* ryzyko podstawowe: 1:1328
* nowe wylicz.ryzyko : 1:26551
W zasadzie na tym etapie nie miałabym pytań,ale otrzymałam jeszcze jedną kartkę i tej nie umiem już czytać ze zrozumieniem .
INTERPRETACJA:
- wynik : wynik badania ujemny
- ryzyko ZD: 1:5800 (w terminie)
- komentarz: podstawowe ryzyko ZD wynikające wyłącznie z wieku matki jest podwyższone 1:230 (
wcześniej podano 1:189), jednak po łącznej ocenie NT, PAPP-A i FB-hCG oraz wieku całkowite ryzyko okazuje się niższe.
ZALECANA KONSULTACJA GENETYCZNA.
Wstępnie zrozumiałam to tak, że z USG ryzyko ZD wyszło 1:3770, z testu PAPP-A 1:5800, a po zsumowaniu danych wyszło ponownie 1:3770. Wyglądałoby to bardzo dobrze , jak na mój wiek, ale ta sugestia konsultacji genetycznej mnie zupełnie ogłupiła.
Proszę o Wasze opinie.
Dodam, że telefonicznie podawano mi nowe wyliczane ryzyko ,jako 1:190 (to miało być to pomyłkowe wyliczenie) , dlatego chyba teraz już nie wierzę swojej interpretacji tych wyników.
Pozdrawiam Was gorąco