reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Kochane, apeluje do was wszystkich o rozsądek. Wiem że każda z nas szuka odpowiedzi, wsparcia w trudnych sytuacjach w jakich się znalazłyśmy ale na litość boską interpretację wyników zostawmy lekarzom specjalistom z różnych obszarów medycyny. Nie jesteśmy lekarzami i nie mamy medycznej wiedzy a stawiamy diagnozy jakbyśmy byli specjalistami. Niepotrzebnie przez to wiele osób wpada w panikę, stresuje się itd. Nie jest to potrzebne nikomu. Dr Google nie zastąpi lekarza. Jeśli robimy badania to zostawmy ostateczną interpretację lekarzami bo zwariujemy, nasze maleństwa to odczują i nasi bliscy.
Akurat tutaj nie ma żadnej wiedzy tajemnej. W ciąży norma po 120 minutach. ma nie przekroczyć 153. To jest test przesiewowy i jeżeli którykolwiek wynik przekracza choć o 1 podaną normę to jest stwierdzana cukrzyca ciążowa. Wiem, bo w tym aktualnie siedzę i też się łudziłam, że przekroczenie o 4 to nie taka duża cukrzyca; a lekarz mnie z błędu wyprowadził. Test przesiewowy oznacza, że wyłapał, że jednak nie do końca trzustka sobie radzi i im dalej w ciąży tym gorzej. Także lepiej, że to wykryto i kobieta, może wprowadzić zmianyw diecie i kontrolę cukrów, aby nie zaszkodzić dziecku.
Jedyne co to, że autorka dopisała, że krew została zbadana po 1h 45 od wypicia a nie po pełnych 2h - za co uważam pielęgniarka powinna dostać jakąś karę dyscyplinarną.... W takim przypadku autorko porozmawiaj z lekarzem, co dalej - czy powtarzać ogtt, czy po prostu profilaktycznie wdrożyć postępowanie jak w cukrzycy, czyli dieta i pomiary glukometrem.

reklama
Do góry