reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Cześć Dziewczyny,
Starałam się przeczytać cały ten wątek i jest tu wiele tak pięknych i historii ze mogę tylko się modlić oby moja miała podobne zakończenie.
Zacznę od początku - to moja pierwsza ciąża i na usg w 6tc okazało sie ze to ciąża bliźniacza jednokosmówkowa. Nie było tylko wiadomo czy będą dwie owodnie (zazwyczaj błonka pokazuje się koło 8tc) nerwówka straszna ale nie poddaliśmy się - byłam przygotowana na leżenie w szpitalu.
Usg tydzień później wykluczyło ciąże bliźniaczą - zarodek prawdopodobnie obumarł i gdzieś się wchłonął - na obrazie widać pozostałości ( zlepek komórek którego żaden lekarz nie rozumie)
Radość przeplatana ze smutkiem bo już cieszyliśmy się bardzo na dwójkę dzieci mimo potencjalnych zagrożeń.
nadszedł dzień prenatalnego - usg idealne - mimo mojego wieku ryzyko wynosiło 1:6599. Biochemia niestety popsuła wszystko - białko super, wolna beta 3,6Mom 🥴 w dalszym ciągu ryzyko było 1:700 z racji idealnego usg i białka. Moja lekarka spytała czy możemy zrobić Sanco/nifty jak to określiła DLA ŚWIETEGO SPOKOJU. Zrobiliśmy zaraz po Wielkanocy (13tc) w piątek zadzwoniła o 20 mówiąc ze wynik jest nieprawidłowy T21. Wiem ze wiele tu było ciężkich historii wiec wszystkie znamy te koszmarne chwile. Mamy szczęście ze naszym znajomym jest profesor ze Śląska który od razu polecił poczekać do 15tc i amnio... nikt nie daje nam dużych nadziei natomiast wczoraj byliśmy odebrać wynik i okazało się ze jest on dziwny i niezrozumiały dla lekarzy i laboratorium. Normalne nifty/Sanco wskazują procent ryzyka od 90% do 99,9. Mój to 69%. Lekarze określają go jako niejednoznaczny. Nie chcemy robić sobi nadziei ale może któras z was kojarzy takie sytuacje? Jak się potoczyły? Amnio robię za tydzień a do tego czasu oszaleje...

Nifty pokazuje wyniki niższe procentowo jeśli % wolnego DNA płodowego był dość niski. Jaki miałaś %?

reklama
Nifty pokazuje wyniki niższe procentowo jeśli % wolnego DNA płodowego był dość niski. Jaki miałaś %?
Kasiaa91, szczerze mówiąc to nie mam pojęcia - usłyszałam tylko diagnozę ze wynik jest nieprawidłowy choć niejednoznaczny bo 69% i moja lekarka powiedziała że raczej nigdy nie dostali wyniku w takim przedziale.
teraz znalazłam informacje ze Sanco/Nifty daje zafałszowany pozytywny wynik ZD w przypadku 1/200.
To bardzo mało ale myśle ze nadal są tutaj dziewczyny którym taka informacja da nadzieje :)

No właśnie, amniopunkcje tu potwierdzi lub wykluczy. Z takim wynikiem ani się nie pogodzisz z myślą, że chore ani nie przygotujesz na taką opcję bo zostaje nadzieja. A może amnio pokaże, że dzidziuś zdrowy i resztę ciąży będziesz się cieszyć? Ja bym robiła ale wiadomo, każdy musi zdecydować sam. W każdym razie trzymam kciuki byś miała bardzo mila niespodziankę i zdrowiutkie maleństwo.

No właśnie, amniopunkcje tu potwierdzi lub wykluczy. Z takim wynikiem ani się nie pogodzisz z myślą, że chore ani nie przygotujesz na taką opcję bo zostaje nadzieja. A może amnio pokaże, że dzidziuś zdrowy i resztę ciąży będziesz się cieszyć? Ja bym robiła ale wiadomo, każdy musi zdecydować sam. W każdym razie trzymam kciuki byś miała bardzo mila niespodziankę i zdrowiutkie maleństwo.
Arona, i dlatego właśnie robię. A gdy drugi lekarz z kliniki ktora robiła mi prenatalne i Sanco chciał żebym zrobiła amnio w 14tc (koleś to typ naukowca któremu jak coś nie zgadza to od razu chce sprawdzać dalej) to uparłam się ze nie. W głębi duszy chce dać jemu/jej szanse.
w ogóle to nawet nie spytaliśmy o płeć mimo ze na wyniku Sanco na pewno jest 😬

Kasiaa91, szczerze mówiąc to nie mam pojęcia - usłyszałam tylko diagnozę ze wynik jest nieprawidłowy choć niejednoznaczny bo 69% i moja lekarka powiedziała że raczej nigdy nie dostali wyniku w takim przedziale.
teraz znalazłam informacje ze Sanco/Nifty daje zafałszowany pozytywny wynik ZD w przypadku 1/200.
To bardzo mało ale myśle ze nadal są tutaj dziewczyny którym taka informacja da nadzieje :)
Lekarka nie wysłała Ci wyniku?

reklama
Hej Malwi89, mimo wszystko dobrze jest wiedzieć że nie jestem sama,samiutka w takiej sytuacji chociaż obie wiemy ze nie jest ona najprostsza.. :(
mogę spytać jakie miałaś wyniki Papp? Czy w ogóle nie robiłaś przy takim NT? Powiem Ci że przeczytałam sporo artykułów amerykańskich lekarzy które dają nadzieje - a o NT wysokim to już w ogóle można znaleźć bardzo dużo ;) dużo kobiet w US mimo takich wyników nie robiło amnio i rodziło zdrowe dzieci, naprawdę zdrowiutkie ❤️
zakładam że mało jest przypadków z PL bo skala wykonywania tych testów jest zdecydowanie mniejsza ..
moje NT to 1,9 i ta wysoka beta. Gdy konsultowałam je z dwoma ordynatorami krakowskich szpitali to każdy powiedział żebym odpuściła Sanco/nifty bo to super wynik i tylko strace pieniążki. No i proszę 😢
Ja mam amnio w środę i szczerze mam skurcz żołądka już teraz :(
Hej, cieszę się, że odpisałaś.
Moja PAAPA przy takim NT była kiepska. I od razu mi to powiedzieli przed wynikiem. Nie napisałam wcześniej, że to ciąża pojedyncza. Co za los, przy tak różnych wynikach mamy podobne wyniki stwierdzonej T21. Moja amnio też w środę w szpitalu. I również będę miała Fisha. Doskonale wiem co czujesz, mi świat się zatrzymał. Jak wyjdę z domu to jest sukces.

Do góry