reklama
MamaM123
Fanka BB :)
Że co?cześć mój pierwszy post tutaj ale muszę z kimś pogadać kto mial podobnie bo oszaleje. Mam 36 lat i jestem w 2 ciąży. Pappa wyszła srednio bo ryzyko 21 z 1:202 skorygowane zostało na 1:78... w usg wszystko ok - jedyne co odbiega od normy to beta powyżej 4... dzisiaj miałam amnio i niestety, ale muszę ja powtórzyć bo najpierw pani doktor wbiła za krótka igle a później jak już wbiła dobra to powiedziała ze jednak za małe dziecko jeszcze bo według okresu wychodzi 14 tydzień to ona nie ma jak pobrać... nie powiem ze to przyjemne badanie... ja studiuje medycynę i od lat pracuje w służbie zdrowia i generalnie dużo rzeczy widziałam ale nie lubie jak mi ktoś igły wbija... teraz leżę bo mnie boli brzuch trochę... i wcale nie chce tam za tydzień wracać
Bierzesz nospe i magnez? Odpoczywasz?
Biorę... No masakra... ja po pierwszym wkluciu spanikowałam i zaczęłam płakać i mówić ze maja mnie nie dotykać i niepotrzebnie się zgodziłam na ta druga próbę... ja mam dość dużo tłuszczu na brzuchu, ale to nie jest jakaś tajemna wiedza i raczej od początku powinna wziąć dłuższa igłę. Ja studiuje na 3 roku medycyny na anglojezycznym programie i widać było ze pani doktor nie ogarnia jak już pacjentka jest trochę trudniejsza... położna dawała radę ale lekarka kompletnie nie...Że co?
Bierzesz nospe i magnez? Odpoczywasz?
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
W jakim sensie? Pisałam Ci na innym wątku, że najlepiej jeśli wynik jest blisko 1, bo to jest mediana (jednostka MoM). Beta HCG to hormon ciążowy.Jakie są normy i co to jest ta beta HCG
Paulina 1980
To pappa mam 1,5W jakim sensie? Pisałam Ci na innym wątku, że najlepiej jeśli wynik jest blisko 1, bo to jest mediana (jednostka MoM). Beta HCG to hormon ciążowy.
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
PAPPA to białko nie bHCG. A pisałaś że bHCG miałaś powyżej 2, nie pamiętam dokładnie. To nie są złe wyniki, ważne że ryzyko skorygowane jest niższe niż podstawowe. Niemniej jednak przy takim ryzyku robiłam amniopunkcję.To pappa mam 1,5
Paulina 1980
Beta HCG 2,190PAPPA to białko nie bHCG. A pisałaś że bHCG miałaś powyżej 2, nie pamiętam dokładnie. To nie są złe wyniki, ważne że ryzyko skorygowane jest niższe niż podstawowe. Niemniej jednak przy takim ryzyku robiłam amniopunkcję.
Pappa 1,602
Masz rację ryzyko po badaniu i USG jest sporo niższe 1do 292
MamaM123
Naprawdę dziwne. Ja też mam nadwagę ale wbicie igły i pobranie płynu to była dosłownie chwila. Lekarz bardzo skupiony na usg i wbiciu igły a pielęgniarka wszystko mi mówiła i współpracowała z lekarzem i pobrała płyn owodniowy bardzo szybko.Biorę... No masakra... ja po pierwszym wkluciu spanikowałam i zaczęłam płakać i mówić ze maja mnie nie dotykać i niepotrzebnie się zgodziłam na ta druga próbę... ja mam dość dużo tłuszczu na brzuchu, ale to nie jest jakaś tajemna wiedza i raczej od początku powinna wziąć dłuższa igłę. Ja studiuje na 3 roku medycyny na anglojezycznym programie i widać było ze pani doktor nie ogarnia jak już pacjentka jest trochę trudniejsza... położna dawała radę ale lekarka kompletnie nie...
Po godzinie lekarz zrobił mi kolejne usg czy wszystko ok. i puścili mnie do domu.
A ta lekarka przebiła się do worka owodniowego?
Powinnaś zadzwonić do swojego ginekologa, po tygodniu niech zrobi kontrolne usg i zobaczy czy wszystko ok.
No dziwne. Ja nie wiem czy ona miała mało doświadczenia czy co sie stało, ale nie czułam się tam za pewnie. Pierwszy raz się nie przebiła a drugi to nawet mi nie powiedziała. Od razu mnie wypuściły i zero kontroli po godzinie. Ja mam powtórkę za tydzień a ze swoim lekarzem jestem w kontakcie wiec spoko. Może jutro do niego podjade to zobaczy czy ok wszystko.Naprawdę dziwne. Ja też mam nadwagę ale wbicie igły i pobranie płynu to była dosłownie chwila. Lekarz bardzo skupiony na usg i wbiciu igły a pielęgniarka wszystko mi mówiła i współpracowała z lekarzem i pobrała płyn owodniowy bardzo szybko.
Po godzinie lekarz zrobił mi kolejne usg czy wszystko ok. i puścili mnie do domu.
A ta lekarka przebiła się do worka owodniowego?
Powinnaś zadzwonić do swojego ginekologa, po tygodniu niech zrobi kontrolne usg i zobaczy czy wszystko ok.
reklama
Ja mam podobnie ,ryzyko skorygowane do 1:87 . Przeziernos karkowa wyszła dość spora nt4,5mmcześć mój pierwszy post tutaj ale muszę z kimś pogadać kto mial podobnie bo oszaleje. Mam 36 lat i jestem w 2 ciąży. Pappa wyszła srednio bo ryzyko 21 z 1:202 skorygowane zostało na 1:78... w usg wszystko ok - jedyne co odbiega od normy to beta powyżej 4... dzisiaj miałam amnio i niestety, ale muszę ja powtórzyć bo najpierw pani doktor wbiła za krótka igle a później jak już wbiła dobra to powiedziała ze jednak za małe dziecko jeszcze bo według okresu wychodzi 14 tydzień to ona nie ma jak pobrać... nie powiem ze to przyjemne badanie... ja studiuje medycynę i od lat pracuje w służbie zdrowia i generalnie dużo rzeczy widziałam ale nie lubie jak mi ktoś igły wbija... teraz leżę bo mnie boli brzuch trochę... i wcale nie chce tam za tydzień wracać
Mam 30 lat i zlecili mi wlasnie tą amniopunkcje