reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Stał się cud! Dzisiaj dzwonił genetyk katiotyp prawidłowy! Dziewczynka! Trzeba mieć nadzieję a tą pappe niech ktoś wreszcie wsadzi sobie....! ☺️☺️☺️
Gratuluję dobrych wyników.
Rozumiem, że się cieszysz, ale ten fragment o wsadzaniu sobie testu PAPPA mogłaś sobie darować. To naprawdę jest ważne badanie a pisanie takich rzeczy jest szkodliwe.

reklama
Stał się cud! Dzisiaj dzwonił genetyk katiotyp prawidłowy! Dziewczynka! Trzeba mieć nadzieję a tą pappe niech ktoś wreszcie wsadzi sobie....! ☺️☺️☺️
Super, że kariotyp prawidłowy, niemniej jednak lepiej nie wkładać sobie pappy. Naprawdę te wyniki mogą pokazać w którym kierunku szczegółowo się badać, nie tylko jaka jest statystyka.

Oczywiście, ja to rozumiem. Niemniej jednak taka jest moja subiektywna opinia w tym momencie. Jak wierzyć testowi który z samego wieku (34l) i poprzedniej ciąży z trisomią (bez krwi) wylicza mi ryzyko na 1:100? Z samego założenia? Jeżeli tak, to ja jednak podziękuję.

Uważam, że pappa jest przestarzała i powinno się z niej zrezygnować na rzecz Sanco, Nifty itp
To dlaczego zrobiłaś test podwójny zamiast NIPT? Nikt nie broni robić testów NIPT ani nikt nie zmusza do wykonywania testu podwójnego.
Test PAPPA jest badaniem przesiewowym, które służy między innymi weryfikacji wskazań do amniopunkcji. Więc chyba okazał się skuteczny w Twoim przypadku?

Pappe robiłam, gdyż ze względu na poprzednia trisomie kierował mnie na nią szpital w którym miałam badania prenatalne. W poprzedniej ciąży miałam robione Sanco, lecz i tak musiałam podejść do amniopunkcji z uwagi na moją decyzję o terminacji. Wydawanie po raz kolejny 2500zł na badanie przesiewowe wydawało mi się bezsensowne.

Pappa to tylko statystyka. Jeśli jest 1:100 to znaczy, że statystycznie przy takich wynikach urodzi się tylko 1 dziecko chore i 99 zdrowych. A łatwiej trafić w 99 niż w 1. :)
Tak tylko że ja mam 1:44 ☹️
Wczoraj przeczytałam chyba cały Internet. W ciąży wyszła mi niedoczynność tarczycy, dopiero dzień po pappa zaczęłam brać hormon. Wyczytałam i dzisiaj położna mi powiedziała że to też mogło mieć wpływ na wysoką wolna betę

Cześć! Pisałam tu jakiś czas temu. Miałam pappe około 0.5 mom i bhcg 1.65 mom. Ryzyko zd 1:293 Harmony wykluczyło zespół downa jednak dzisiaj 33+5 w usg wyszło że dzidzia jest o wiele za mała na ten tydzień ciąży i jest położona miednicowo. Czy to inna wada niż zespół downa czy problemy z łożyskiem okaże się...

reklama
Do góry