reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
One bardziej sprawdzają się w przypadku uszkodzonych genów typu mikrodelencje. W moim przypadku standardowe amnio by wystarczylo
Wiesz co ja też zrobiłam mikromacierze bo nie chciałam czekać aż 3 tygodnie. Ja akurat dostałam wynik prawidłowy. Jednak myślałam, że gdyby coś było nie tak to bym dostała jasna informacje a nie tylko podejrzenie 🤔

Hej.
Pisałam tu jakiś czas temu, podzielę się z wami moją historia. Miałam dobre USG w 13 tc i źle wyniki pappa i beta po 0,2 mom. Robiłam sanko, które nie dało wyniku - niemożliwy do oznaczenia. Później pojawiły się pierwsze nieprawidłowości na USG. Zrobiłam amniopunkcje i mikromacierze. Podejrzenie triploidia. Teraz z mojej ciąży pozostało mi oczekiwanie na to kiedy serduszko przestanie bić
:( przykro mi, trzymaj się kochana! Ja właśnie wracam od lekarza, który powiedział mi, że triploidię widać już na 1 usg, jakie to wszystko jest względe :( Może zależy od aparatu usg.

(...) na grupie na fb badania prenatalne trafił się i gość, któremu zafałszowało Nifty i dziewczyny, które poroniły zdrowe kariotypy po amnio..Ratuunku.. chyba zwariuję
Takie rzeczy jak te o nifty traktuj trochę z rezerwą
Nie twierdzę, że takie rzeczy się nie zdarzają, ale sama przeszukałam internet w poszukiwaniu tego typu informacji i zawsze było "ktoś tam, gdzieś tam tak powiedział, slyszał itd" a jak szukasz głębiej to konkretów brak. A ja szukam danych typu jakie były wyniki badań, czy w usg były jakieś nieprawidłowości itd. ale nigdzie tego nie ma. Ktoś wali tekst na ślepo bez żadnych szczegółów, a to sieje tylko zamęt. Poza tym niektórym się wydaje, że testy typu nifty wykrywają wszystkie wady genetyczne, a tak przecież nie jest.

Ostatnia edycja:
:( przykro mi, trzymaj się kochana! Ja właśnie wracam od lekarza, który powiedział mi, że triploidię widać już na 1 usg, jakie to wszystko jest względe :( Może zależy od aparatu usg.

Przyjaciółka miała maluszka z triplodią, usg w 13 tyg idealne, sanco prawidłowe (sanco triplodii nie wyłapie)... od 16 tygodnia pokazywały się wady dopiero.

Hej.
Pisałam tu jakiś czas temu, podzielę się z wami moją historia. Miałam dobre USG w 13 tc i źle wyniki pappa i beta po 0,2 mom. Robiłam sanko, które nie dało wyniku - niemożliwy do oznaczenia. Później pojawiły się pierwsze nieprawidłowości na USG. Zrobiłam amniopunkcje i mikromacierze. Podejrzenie triploidia. Teraz z mojej ciąży pozostało mi oczekiwanie na to kiedy serduszko przestanie bić
Bardzo Ci współczuję! Ja miałam 0,056 i 0,049 MoM i bez badań już wiedziałam, że takie wyniki na pewno nie świadczą o zdrowym dziecku.. Skończyło się na T18.. A tez mieliśmy podejrzenie triploidii, więc odradzono nam wszystkie testy nifty. Życze Ci ogromu siły i wsparcia od bliskich [emoji3531]

reklama
Do góry