reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Alergie dzieciaków

OOO Oliwka wysusza..no co wy ;-) hehehe

wiecie dziewczyny no nie dam sobie reki uciac - moja kuzyna mi to powiedziala jak Suri miala poczatki AZS w 3 miesiacu. Hmm...no to nie chce wam zle radzic. Ja stosowalam Oliwe z Oliwek - serio:-D i jakos wydawalo mi sie ze skora byla lepsza po tym... No, ale stosowalam kilka rzeczy na raz - bo bralysmy homeopaty.
Grzesiek ma AZS i wiem czym to pachnie w pozniejszych latach - wiec nie zazdrowszcze:sorry2: :no:
u nas jak narazie tfu tfu ASZ poszlo SIO. Mam nadzieje, ze nie wroci:angry:

reklama
O rane, szopka no co za cholerstwo??? Biedny Czaruś...

anni a za to rzeczywiście głowy nie dam - oliwka wg lekarzy wysusza, ale czy zwykła oliwa z oliwek też :confused:

Steryd zapodany. Zobaczymy, czy będą jakieś efekty...

I zapomniałam napisać, że alergolog odradziła mi słoiczki :baffled: Bywa, że reakcja alergiczna przechodzi po przerzuceniu się na zwykłe, domowe jedzenie... Po powrocie z gór zaczynam gotowanie :dry:

Oliwa z oliwek jest zdecydowanie lepsza od zwykłej oliwki. A jeszcze lepsza oliwa z pestek winogron, jest delikatniejsza i ładniej pachnie...

A przykład mam ze szkoły kosmetycznej, gdzie po masażu oliwką kosmetyczną, wszystkie miałyśmy czerwone poliki i wypryski. A po oliwie z pestek winogron buzie gładziutkie i dobrze nawilżone.​

Mi też się wydaje, że "prawdziwa" oliwa, czyli z oliwek lub pestek winogrona nie wysusza, a wręcz przeciwnie, bardzo dobrze nawilża skórę. W przeciwieństwie do oliwek dla dzieci.

Współczuję wszystkim małym alergikom :-(

U nas na szczęście (odpukać) wszystko w porządku, zero alergii, mam nadzieję, że już tak zostanie.
(Staśka też raz na jakiś czas potraktuję oliwą, skóra ma idealną:tak:)

Ja wiem tylko tyle że przy alergii wskazane jest systematyczne natłuszczanie skóry. My stosujemy Emolium krem specjalny ale niezbyt często. Co do oliwki czy innych specyfików to moim zdaniem częste natłuszczanie powoduje że skóra się za bardzo przyzwyczaja i stąd później problemy z wysuszaniem.
Jednym słowem wskazany umiar - jak to ze wszystkim w życiu ..... :sorry2:

Anni, a alergolog, do której jeździmy mówiła, żeby nie natłuszczać tylko nawilżać :sorry2:, kazała mi odstawić ten krem-maść, który przepisują pediatrzy (robiony).
I też słyszałam, że najlepsza z oliwek to własnie ta naturalna oliwa z oliwek lub pestek winogron :)
U nas na chwilkę coś wyskoczyła na łokciach tydzień temu, ale potraktowałam to miejsce sterydem ocznym dwa razy i znikło. Czasami, w przypadku dużych zmian nie ma niestety wyjścia i trzeba skórę leczyć sterydem, byle nie za często i nie mocnym, w przypadku naszych maluchów.
Współczuję wszystkim małym alergikom i mamusiom i trzymam kciuki, żeby alergie poszły PRECZ jak najszybciej:tak:

Sterydy to potoczna nazwa substancji chemicznych, hormonów produkowanych przez korę nadnerczy. Wyróżniamy dwie główne grupy hormonów nadnerczowych:
* glikokortykosteroidy oraz
* mineralokortykosteroidy.

Głównym przedstawicielem glikokortykosteroidów jest kortyzol, mineralokortykosteroidów – aldosteron. Funkcje hormonów nadnerczowych są rozliczne: wpływają na gospodarkę mineralną, wodno-elektrolitową, metabolizm glukozy, produkcje hormonów płciowych, gospodarkę lipidową i inne.

Wpływ glikokortykosteroidów na układ immunologiczny jest wykorzystywany do leczenia takich chorób jak astma oskrzelowa, zespół nerczycowy, choroby tkanki łącznej.

Długotrwałe przyjmowanie sterydów prowadzi do supresji nadnerczy, czyli do zahamowania wydzielania endogennych sterydów. Aby uniknąć ostrych objawów niedoczynności tego narządu, preparaty sterydowe należy odstawiać stopniowo redukując dawkę. Dotyczy to głównie chorób, w których przebiegu sterydy przyjmuje się doustnie lub dożylnie. Leki przyjmowane w postaci aerozoli (astmie, POChP) nie mają działania ogólnoustrojowego.

reklama
A moja Amelia chora...ledwie sie rozpakowalam a tu goraczka 39:(((Pojechalam do szpitala ,tam przyjall mnie ordynator dzieciecego(kolega mamy z liceuum)cale szczescie,bo dziecko lecialo przez rece.Infekcja wirusowa...bedziemy zyc:) ale urop rysuje sie nieciekawie:(((

Aha i z dnia na dzien wyskoczyly jej takie liszaje na policzkach,lokciach,kolankach...skaza bialkowa...troche mnie ta wiadomosc podlamala,nie moze byc dobrze zawsz cos....
jak tak sobie teraz mysle to ona miala takie suche miejsca ale smarowalam raz albo dwa razy kremem oilatum i znikaly wiec sie nie martwilam,a tu takie jaja...aha i pod oczkami skorka popekala do krwi...bidulka moja.....
\

To ja Olla tylko w ''przebraniu''ciiii :p(szczegoly na czerwcowkolamdze:)

Do góry