reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ale to juz było....czyli kwietniowe archiwum

reklama
Mój przepis na kapustę z grochem (a raczej po mojej babci)
kapusta kiszona oraz groch w proporcji 1:1
Groch moczę w wodzie,zazwyczaj całą noc następnie gotuje na malutkim ogniu do miękkosci - musi się w palcach rozpadać. Trzeba uważać, bo lubi wykipieć!
Kapustę posiekaną gotuję a w zasadzie duszę z dodatkiem odrobiny np. słoninki, listkiem laurowym. Gdy będzie miękka trzeba ją dokładnie wymieszać z ugotowanym grochem. Dodać pieprzu i gotowe.

Choinkę tylko żywą. Uwielbiam ten zapach. A ze mieszkanie mamy wysokie to i z wielkością możemy poszaleć. Sztuczne choinki mnie wkurzają, to tylko łapacze kurzu.Nigdy nie da się ich idealnie umyć,czy odkurzyc. Cały rok stoi to to w piwnicy lub na strychu, nawet jesli zapakowane szczelnie to i tak mam wrażenie że jest brudna :(

aconka na 100% wyprobuje Twoj przepis (a raczej Twojej babci) czyli tylko kapusta kiszona? dziewczyny pisaly cos o normalnej tez. To jak to sie staje slodkie?

co do Mikolaja to my w zeszlym roku zaoszdzedzilismy malemu wrazen bo wiem ze by sie bal. Mial ponad rok wtedy. Teraz mysle.... bo znajac go rowniez sie przestraszy ale tak jak mowisz rowniez chce zeby wierzyl w Mikolaja.
Chce kupic P taki stoj co by mogl sie przebrac. Bo moj tata to zawsze jakies lachmany zakladal i nie wiedzialam czy to mikolaj czy pijak z pod sklepu :p hehe

Pijak z pod sklepu rozwalił mnie na łopatki, monitor zupą zapluty:-D:-D:-D:-D

marma suwaczek bombowy:-)

Witajcie kochane

W koncu depnelam i tutaj i az milo sie zrobilo:tak:Uwielbaim swieta maja swoj urok zreszta juz teraz jak jestem w sklepach i widze zaczynajace sie wystawki siwateczne to sama do siebie usmiecham sie:tak:a niedlugo pewnie beda stroic moje miasto i wtedy az milo przejsc sie bo jest slicznie.
My Szymkowi tez chcemy zrobic nieposdzianke i kogos przebierzemy za mikolaja a stroj juz mam upatrzony na allegro
STRÓJ MIKOŁAJA Z WELURU+ PERUKA+BUTY+4AKCESORIA (1298236876) - Aukcje internetowe Allegro

Hej,

ja moze tez w tym roku skusze sie na ta kapuste z grochem. I to banalne ciasto francuskie brzmi pysznie :)

My mamy choinke sztuczna do fufitu taka gesta i stoi w salonie. Ale w tym roku jakos zachcialo mi sie zywej i pachnacej. ZObaczymy jak to wyjdzie z finansami bo u nas taka zywa choinka to koszt rzedu 40funtow, a ja swoja piekna sztuczna kupilam za 25 i mam juz 4lata... wiec zobaczymy. Przystrojony jest caly dom.
Balustrada schodowa lancuchami i swiatelkami, wszedzie jakies swiatelka ozdobki.
Bo ja uwielbiam jak jest taki nastroj bez zapalania swiatel. Wszystko musi byc w cieplej tonacji zeby bylo przytunlnie, dlatego u mnie odpadaja kolory srebra i niebieskiego.
Uwielbiam cos w tym stylu
Zobacz załącznik 299867

co do Mikolaja to my w zeszlym roku zaoszdzedzilismy malemu wrazen bo wiem ze by sie bal. Mial ponad rok wtedy. Teraz mysle.... bo znajac go rowniez sie przestraszy ale tak jak mowisz rowniez chce zeby wierzyl w Mikolaja.
Chce kupic P taki stoj co by mogl sie przebrac. Bo moj tata to zawsze jakies lachmany zakladal i nie wiedzialam czy to mikolaj czy pijak z pod sklepu :p hehe

Ostatnia Twoja linijka wpisu rozbawila mnie do lez:-Doczywiscie chodzi o tego pijaka spod sklepu:-D

Ja też wrzuciłam sobie swiąteczny suwaczek :) zrobiło się tak świątecznie, że już mam ochote kupić coś z ozdób świątecznych i porozwieszać w mieszkaniu :) może jeszcze trochę sie powstrzymam

aconka na 100% wyprobuje Twoj przepis (a raczej Twojej babci) czyli tylko kapusta kiszona? dziewczyny pisaly cos o normalnej tez. To jak to sie staje slodkie?
asiunia - tylko kapusta kiszona, ze słodką, moim zdaniem będzie zbyt mdłe to danie. Cały urok tej potrawy polega na tym że ma być kwaśno-grochowa.

Ja jeszcze nie poddaję się świątecznemu nastrojowi. Jak dla mnie za wcześnie. Bardzo mi nie pasuje komercjalizacja świąt. Ledwo minął 1listoapda a w sklepach już bombki....

To fakt-w niektórych większych sklepach już w październiku były ozdoby świąteczne i nie da się ukryć że ze wszystkich stron jesteśmy bombardowani 'świątecznymi' reklamami, gadżetami itd., z drugiej strony lubię myśleć, ze już nie dużo czasu zostało do świąt:)

a mi sie podoba bo kocham swieta i dla mnie trwaja zdecydowanie za krotko :D
no coz biznes to biznes takze nie ma sie co dziwic :) chociaz przyznam szczerze jeszcze pare lat temu jak wyjezdalam do UK i tutaj juz wystawy przepelnione byly choinkami i babkami w PL jeszcze daleko bylo do swiat. Teraz to widze ze jest chyba tak samo.

chyba sie skusze w tym roku tradycji angielskiej i wczesniej wystawie choinke, bo tutaj tuz po 26grudnia wszystko znika ze sklepow i tylko w domy sa przystrojone do 1 stycznia i to jeszcze nie wszystkie. Dlatego ja sie cos glupio czulam jak pierwsze lata choinka stala a u innych juz nie. Takze mysle w tym roku szybciej poczuc ten klimat :D a co :p

reklama
asiunia - tylko kapusta kiszona, ze słodką, moim zdaniem będzie zbyt mdłe to danie. Cały urok tej potrawy polega na tym że ma być kwaśno-grochowa.

Ja jeszcze nie poddaję się świątecznemu nastrojowi. Jak dla mnie za wcześnie. Bardzo mi nie pasuje komercjalizacja świąt. Ledwo minął 1listoapda a w sklepach już bombki....

Moim zdaniem właśnie konieczne jest pomieszanie ze słodką kapustą, wtedy właśnie jest prawdziwy smak wigilijnej kapusty z grochem i uwierz mi nie jest mdłe:no: no ale co kraj to obyczaj

Do góry