reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ale to juz było....czyli kwietniowe archiwum

U nas menu świąteczne wygląda następująco:
-karp smażony,
-karp w galarecie,
-ryba po grecku,
-śledzie w śmietanie,
-kapusta z grochem,
-zupa rybna,
-kluski z makiem,
-kompot z suszu,
-śledzie w oleju lub rolmopsy
-grzybki w śmietanie
-rybka w occie
-no i oczywiście makaron domowej roboty do zupki i ziemniaczki z cebulką do II dania
Jest jeszcze kilka potraw, które przygotowujemy, ale wiele z nich robi moja mama z babcią, więc aktualnie mi wyleciało z głowy. ALe na wigilijnym stole zawsze mamy minimum 12 potraw.
Co do prezentów, to w tym roku kompetnie nie mam pomysłów. Na razie kupiliśmy z mężem prezent dla moich dziadków i stoimy w miejscu, a w tym roku chciałabym prezenty zrobić wcześniej, aby nie ściskać się przed samymy świętami z moim brzuszkiem :-)
 
reklama
Kapusta z grzybami i kapusta z grochem zupełnie ię róznia, przynajmniej u nas. Ta pierwszaa bardziej bigosowata jest a ta druga taka az prawie słodka (uwielbiam ja), u nas tez sie kap z grzybami podsmarza;)

U nas kapustę z grzybami to tylko jako farsz do pierogów się dawno robiło,ale na słono (ja tego nie robię), a kapusta z grochem to właśnie taka trochę bigosowata jest :)
Jola24 jak przygotowujesz tą kapustę z grzybami, że jest słodkawa?
 
na wigilii u mojej babci mamy co roku:
-barszcz z uszkami
-karpia smażonego
-karpia w galarecie
-pierogi z kapustą i grzybami
-pierogi ze śliwkami
-gołąbki z grzybami
-kutię
-kompot z suszonych śliwek

też jestem ciekawa, jak wigilia w tym roku będzie wyglądać... teraz mamy dwie rodziny, dwie tradycje i niestety nie damy rady tego pogodzić w jeden wieczór, bo jednak odległość...a wiadomo, że ja chciałabym być wśród swoich, a mój M. wśród swoich...ideałem byłoby zrobić kolację wigilijną u nas, ale po pierwsze chciałabym spędzić ją z babcią, ciotkami (u mnie zawsze wigilia była taka bardzo rodzinna, u mojego M. tylko rodzice i on z rodzeństwem), a poza tym kto by to wszystko przygotował... no i tak myślę, że to by nie była taka prawdziwa wigilia....
 
Ja w tym roku mam pierwsze święta z mężem i czeka mnie po raz pierwszy jeżdżenie do trzech rodzin w Wigilię. Do mojej mamy, do taty i do teściów. I mam stresa, bo postanowiłam coś z tej okazji ugotować, żeby zawieźć do teściów. Teściowa super gotuje i nie chcę gotować czegoś, co ona robi co roku i nie mam za bardzo pomysłu, co takiego zrobić, żeby wszyscy jedli i żeby smakowało. Myslałam o łazankach, ale okazało się, że nie bardzo lubią. Mam jeszcze sporo czasu, ale nie chcę się potem obudzić w ostatniej chwili i wymyślać byle co.
 
Ja właśnie jadąc do Rodziców na wilię zawsze przywożę im jakieś ciasto własnej produkcji - najczęściej się umawiamy z siostrą co ona zrobi a co ja, żeby się nie dublować i żeby mój transport przebiegł bez problemów ;) Potrawy wigilijne robią Mama i siostry, nie ma co drzewa do lasu wozić ;)
 
Zgadzam się z Mitaginką-właśnie ciasto albo ciasteczka są takie uniwersalne i na pewno zostaną miło przyjęte przez twoją teściową, a jak chcesz zrobić szybko ciastka, to kup ciasto francuskie takie już gotowe-ja tnę je na spore kwadraty i nakładam mus jabłkowy(najlepiej domowy,ale z kupnym też wychodzi dobre-a jak doda się troszkę cynamonu i zapach goździkowy to będą świąteczne), zlepia się prawie jak pierogi i piecze dosłownie kilka minut-gdy kilka lat temu zrobiłam je na jakieś imieniny w rodzinie Wojtka to wszyscy byli zachwyceni-i chociaż to jest naprawdę banalne do zrobienia,a ja generalnie rzadko zaglądam do kuchni to dzięki nim babcia Wojtka do tej pory uważa, ze ja świetnie pieczę ciasta i ciasteczka;).
My pierwszą "wspólną" Wigilię mieliśmy w tamtym roku i pojechaliśmy najpierw na 14 do rodziców Wojtka, a później na 18 do moich(i tu i tu spotykają się cale rodziny-po kilkanaście osób). W tym roku nie wiem jeszcze jak to rozwiążemy, bo ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez moich rodziców, a z kolei moja teściowa się obrazi jeśli nie przyjdziemy do nich, więc możliwe, że znowu zrobimy tak jak rok temu.
 
reklama
Pierników to się boję robić ;) Ja jestem z tych, co ciast nie piekły za dużo w życiu :p Raczej robię jakieś obiady albo przekąski. Ale te ciasteczka z ciasta francuskiego brzmią fajnie. Najpierw je zrobię mężowi, żeby wypróbować ;)
Myślałam też o gołąbkach z grzybami. To bym mogła zjeść nawet zaraz ;)
 


Napisz swoją odpowiedź...
Do góry