reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ale to juz było....czyli kwietniowe archiwum

u mnie w domu rodzinnym choinka najcześciej bywała sztuczna, ale ja jestem zdecydowaną zwolenniczką żywej
w tamtym roku byliśmy dopiero co po przeprowadzce i szukaliśmy choinki na szybko- mieliśmy żywą, ale niedużą
w tym roku mam nadzieję, że znajdziemy jakąś dużą :) a może nawet dwie, skoro wiekszość czasu spędzam w sypialni, to fajnie byloby tu też mieć drzewko
mi podobają się choinki jedno, ewentulanie dwukolorowe. W tamtym roku mieliśmy srebrno- białą. A w tym? :) może poszukam gdzieś inspiracji

reklama
u nas choinka zywa - nie szkodzi,ze po paru dniach zaczyna opadac...najwazniejsze,ze pachnie lasem...kolor czerwony dominuje i ozdoby shabby chic od reniferkow po aniolki etc.

alexandra są gatunki choinek, które nie gubią igieł. Teraz nie powiem Ci dokładnie, jak się ten gatunek/i nazywa, ale co roku moi teściowie taką mają i praktycznie nie opada

Moim zdaniem właśnie konieczne jest pomieszanie ze słodką kapustą, wtedy właśnie jest prawdziwy smak wigilijnej kapusty z grochem i uwierz mi nie jest mdłe
no wlasnie bo ja nie chcialabym zeby na stole stanely 2 podobne smakowo kapusty, bo "nasza" z grzybami napewno zrobie i dla urozmaicenia chcialam ta niby slodka z grochem. A groch jaki? W calosci? Polowki? Luskany czy nie? U nas chyba tylko polowki luskane dostane.... moze taki byc?

asiunia

Ja jeszcze nie poddaję się świątecznemu nastrojowi. Jak dla mnie za wcześnie. Bardzo mi nie pasuje komercjalizacja świąt. Ledwo minął 1listoapda a w sklepach już bombki....
tak samo mysle po 6 ewentual nie 1 grudnia powinno byc dopiero swiatecznie, w swieta poprostu juz jest sie znudzonym. jeszcze jak pracowalam w hipermarketach od 2 listopada lecialy koledy to po 8 godz a przed samymi swietami nie zadko 12h sluchania koled to poprostu sie ma dosc swiat. dobrze ze w tym roku 1-szy raz od 10 lat nie pracuje :)

Moim zdaniem właśnie konieczne jest pomieszanie ze słodką kapustą, wtedy właśnie jest prawdziwy smak wigilijnej kapusty z grochem i uwierz mi nie jest mdłe:no: no ale co kraj to obyczaj

jola24
- ja się upieram przy swoim! Moja babcia pochodzi zza obecnej wschodniej granicy i ten przepis jest w naszej rodzinie od zawsze. Dla mnie dodanie słodkiej kapusty łagodzi smak. A nie o to w tej potrawie chodzi. Moja kapusta z grochem to kapusta kiszona + groch. Wy macie prawo robic inną.
Prawda jest taka, że przez lata,przez mieszanie się rodzin, pochodzących z różnych okolic,regionów,dochodziło do asymilowania potraw i ich modyfikowania. Dlatego w jednej okolicy dodaje się słodką kapustę w innej nie. W jednym domu jada się barszcz z uszkami, w innym grzybową, w jeszcze innym zupę rybną.
Podobnie rzecz się ma z kutią, makiełkami czy kluskami z makiem - "co kraj to obyczaj"!
I tak dalej.

reklama
Oczywiście, że co kraj, to obyczaj, ale ja się też skłaniam ku kiszonej ze słodką pół na pół i przy bigosie i przy kapuście z grochem - przy czym każda z tych potraw ma jednak inny smak i inne przyprawy - ale ja nie lubię potraw z samej kiszonej kapusty, ani takiego bigosu, ani zasmażanej kapusty - a też już spotkałam różne wykonania.

Do góry