reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Album Fotograficzny

reklama
to ja tez sie za to zabiore,najwyżej poczekają ciuszki a moze je do reklamowki wloze zeby sie nie kurzyły.A macie zakupione takie rzeczy jak wkłady ,majteczki wielorazowe albo jednorazowe itp? W jakim czasie po porodzie mozna sie wykapac? Slyszalam ze dopiero na 2-3 dzien a wyobrazacie sobie leżec i zasypiac w tym porodowym pocie,krwi,brudzie itp :( ? P.S potrzebne mi są aż 3 koszulki nocne? Bo tak chce moj szpital

włóż wyprane rzeczy do komody czy szafki na ciuchy malucha i przykryj papierem śniadaniowym:tak:
też już mam wkłady i majtki jdnorazowe (paczka 7 sztuk - na każdy dzień tygodnia bo podobno tyle wystarczy a potem zwykłe majtasy z podpaskami - jak dobrze pójdzie:-p) teraz myślę o tych podkładach na łóżko co napisałyście...
koszule mam 2 bo u nas jedną daje szpital, wydaje mi się że u Ciebie może chodzić właśnie o te 3 doby... może Ci wystarczy nawet jedna, ale jak się ubrudzi to lepiej mieć na zmianę, a może się to zdarzyć codziennie:tak:

to ja tez sie za to zabiore,najwyżej poczekają ciuszki a moze je do reklamowki wloze zeby sie nie kurzyły.A macie zakupione takie rzeczy jak wkłady ,majteczki wielorazowe albo jednorazowe itp? W jakim czasie po porodzie mozna sie wykapac? Slyszalam ze dopiero na 2-3 dzien a wyobrazacie sobie leżec i zasypiac w tym porodowym pocie,krwi,brudzie itp :( ? P.S potrzebne mi są aż 3 koszulki nocne? Bo tak chce moj szpital

ja już kupiłam te wielkie podkłady poporodowe, 4 paczki, akurat tyle zużyłam za 1wszym razem :D majtki jednorazowe też mam, 4 czy 5 sztuk w opakowaniu, niekiedy lekarze nie pozwalają ich ubierać - trzeba się wietrzyć, więc przy pierwszej ciąży zużyłam cichaczem tylko pół paczki :D

a co do kąpieli, to urodziłam małą po 16, ok 20 miałam pierwszy spacerek po oddziale z położną i wizytę w wc (wlała we mnie 1.5l wody po porodzie, żeby mnie oczyściło trochę), i do łóżka. Na drugi dzień przed obiadkiem pierwszy prysznic (dopiero wtedy miałam siłę stanąć samodzielnie na nogi... prysznic był krótki :D bałam się, że fiknę... a potem już za każdym razem jak chciało mi się siusiu, to szłam pod prysznic, odkręcałam wodę i polewałam brzuch i sikałam :sorry2: było mi łatwiej i mniej bolało szycie ... po porodzie SN, bo nie wiem jak jest po cesarce...

a co do koszul... jeśli weźmiesz biustonosz do karmienia i wkładki laktacyjne, to możesz wziąć i 2 koszule i ewentualnie poprosić kogoś z rodziny, jeśli będzie potrzeba, aby Ci później doniósł świeże a zabrał przybrudzone. Ja zużywałam 2 dziennie a i tak się wstydziłam, że mam mokre placki od mleka na szpitalnej koszuli jak co chwila ktoś chciał przyjść i zobaczyć dzidziusia... nie miałam biustonosza, więc pokarm lał mi się po brzuchu :/ teraz już wiem jak się przygotować :)

ja już kupiłam te wielkie podkłady poporodowe, 4 paczki, akurat tyle zużyłam za 1wszym razem :D majtki jednorazowe też mam, 4 czy 5 sztuk w opakowaniu, niekiedy lekarze nie pozwalają ich ubierać - trzeba się wietrzyć, więc przy pierwszej ciąży zużyłam cichaczem tylko pół paczki :D

a co do kąpieli, to urodziłam małą po 16, ok 20 miałam pierwszy spacerek po oddziale z położną i wizytę w wc (wlała we mnie 1.5l wody po porodzie, żeby mnie oczyściło trochę), i do łóżka. Na drugi dzień przed obiadkiem pierwszy prysznic (dopiero wtedy miałam siłę stanąć samodzielnie na nogi... prysznic był krótki :D bałam się, że fiknę... a potem już za każdym razem jak chciało mi się siusiu, to szłam pod prysznic, odkręcałam wodę i polewałam brzuch i sikałam :sorry2: było mi łatwiej i mniej bolało szycie ... po porodzie SN, bo nie wiem jak jest po cesarce...

... nie miałam biustonosza, więc pokarm lał mi się po brzuchu :/ teraz już wiem jak się przygotować :)
W moim szpitalu to wręcz zalecaja te majtki jednorazowe,bo ostatnio jak byłam to czytałam na drzwiach,co wziąć i były one wymienione,a co do tych podkładów porodowych na łóżko to nie wiem,ale moga nie zpozwolic jednak,zalezy od szpitala,bo w niektórych szpitalach jak się lózko zabrudzi to salowa ma po prostu zmieniac prześcieradło tyle razy ile trzeba.Ważne by się zaopatrzyć w podpaski typu-jednorazowe pieluszki dla niemowląt firmy Bella i one świetnie się sprawdzaja jako podpaski dla nas po porodzie,w wielu oddziałach je właśnie stosują,ale tez słyszałam,że trzeba łazić po nie na dyżurke jak zużyjesz za dużo,to lepiej miec swoje i sie nie prosić:tak:A co do kąpieli-prysznica jedynie,to ja wstawałam tak szybko jak tylko mogłam,czyli kilka godzin po porodzie,jak się nie kręci w głowie to można iść i krótki letni prysznic wziąć,a przy okazji pod prysznicem zrobić siusiu-bo tam jest łatwiej,właśnie polewając sie wodą,wiadomo,ze jak bardzo mocno krwawisz,to jest to raczej niebezpieczne,ale ogólnie po porodzie krwawi się najpierw dość mocno,mocniej niz najobfitsza miesiączka ci się zdarzyła i trzeba być na to przygotowaną tez psychicznie,w razie czego pytać położnej czy jest ok.,czy można już prysznic brac:tak:Jesli chodzi o biustonosz,to obowiązkowo,najlepiej bawełniany i wiekszy niż w ciąży się nosi:tak:

Ja kupiłam takie olbrzymie Bella MaMma ;-)
To są podkłady higieniczne, w takim różowym opakowaniu.
Mam nadzieję, że się sprawdzą :-)

Tak to są Bella,ale one są w aptece jako pieluszki jednorazowe dla niemowląt,a taka pieluszka wygląda jak podpaska wielgachna:tak:,ale potem się okazuje,że jest w sam raz,a co najważniejsze to taka miękka i gładka jest,więc nie podrażnia zszytego krocza:tak:no i różowe opakowanie A oże już teraz są takie podpaski wielkie bella,a nie pieluszki? zapytaj w aptece,normalne prostokatne proste,tyle,że duże

reklama
Do góry