reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Album Fotograficzny

reklama
to ja tez sie za to zabiore,najwyżej poczekają ciuszki a moze je do reklamowki wloze zeby sie nie kurzyły.A macie zakupione takie rzeczy jak wkłady ,majteczki wielorazowe albo jednorazowe itp? W jakim czasie po porodzie mozna sie wykapac? Slyszalam ze dopiero na 2-3 dzien a wyobrazacie sobie leżec i zasypiac w tym porodowym pocie,krwi,brudzie itp :( ? P.S potrzebne mi są aż 3 koszulki nocne? Bo tak chce moj szpital

włóż wyprane rzeczy do komody czy szafki na ciuchy malucha i przykryj papierem śniadaniowym:tak:
też już mam wkłady i majtki jdnorazowe (paczka 7 sztuk - na każdy dzień tygodnia bo podobno tyle wystarczy a potem zwykłe majtasy z podpaskami - jak dobrze pójdzie:-p) teraz myślę o tych podkładach na łóżko co napisałyście...
koszule mam 2 bo u nas jedną daje szpital, wydaje mi się że u Ciebie może chodzić właśnie o te 3 doby... może Ci wystarczy nawet jedna, ale jak się ubrudzi to lepiej mieć na zmianę, a może się to zdarzyć codziennie:tak:

to ja tez sie za to zabiore,najwyżej poczekają ciuszki a moze je do reklamowki wloze zeby sie nie kurzyły.A macie zakupione takie rzeczy jak wkłady ,majteczki wielorazowe albo jednorazowe itp? W jakim czasie po porodzie mozna sie wykapac? Slyszalam ze dopiero na 2-3 dzien a wyobrazacie sobie leżec i zasypiac w tym porodowym pocie,krwi,brudzie itp :( ? P.S potrzebne mi są aż 3 koszulki nocne? Bo tak chce moj szpital

ja już kupiłam te wielkie podkłady poporodowe, 4 paczki, akurat tyle zużyłam za 1wszym razem :D majtki jednorazowe też mam, 4 czy 5 sztuk w opakowaniu, niekiedy lekarze nie pozwalają ich ubierać - trzeba się wietrzyć, więc przy pierwszej ciąży zużyłam cichaczem tylko pół paczki :D

a co do kąpieli, to urodziłam małą po 16, ok 20 miałam pierwszy spacerek po oddziale z położną i wizytę w wc (wlała we mnie 1.5l wody po porodzie, żeby mnie oczyściło trochę), i do łóżka. Na drugi dzień przed obiadkiem pierwszy prysznic (dopiero wtedy miałam siłę stanąć samodzielnie na nogi... prysznic był krótki :D bałam się, że fiknę... a potem już za każdym razem jak chciało mi się siusiu, to szłam pod prysznic, odkręcałam wodę i polewałam brzuch i sikałam :sorry2: było mi łatwiej i mniej bolało szycie ... po porodzie SN, bo nie wiem jak jest po cesarce...

a co do koszul... jeśli weźmiesz biustonosz do karmienia i wkładki laktacyjne, to możesz wziąć i 2 koszule i ewentualnie poprosić kogoś z rodziny, jeśli będzie potrzeba, aby Ci później doniósł świeże a zabrał przybrudzone. Ja zużywałam 2 dziennie a i tak się wstydziłam, że mam mokre placki od mleka na szpitalnej koszuli jak co chwila ktoś chciał przyjść i zobaczyć dzidziusia... nie miałam biustonosza, więc pokarm lał mi się po brzuchu :/ teraz już wiem jak się przygotować :)

ja już kupiłam te wielkie podkłady poporodowe, 4 paczki, akurat tyle zużyłam za 1wszym razem :D majtki jednorazowe też mam, 4 czy 5 sztuk w opakowaniu, niekiedy lekarze nie pozwalają ich ubierać - trzeba się wietrzyć, więc przy pierwszej ciąży zużyłam cichaczem tylko pół paczki :D

a co do kąpieli, to urodziłam małą po 16, ok 20 miałam pierwszy spacerek po oddziale z położną i wizytę w wc (wlała we mnie 1.5l wody po porodzie, żeby mnie oczyściło trochę), i do łóżka. Na drugi dzień przed obiadkiem pierwszy prysznic (dopiero wtedy miałam siłę stanąć samodzielnie na nogi... prysznic był krótki :D bałam się, że fiknę... a potem już za każdym razem jak chciało mi się siusiu, to szłam pod prysznic, odkręcałam wodę i polewałam brzuch i sikałam :sorry2: było mi łatwiej i mniej bolało szycie ... po porodzie SN, bo nie wiem jak jest po cesarce...

... nie miałam biustonosza, więc pokarm lał mi się po brzuchu :/ teraz już wiem jak się przygotować :)
W moim szpitalu to wręcz zalecaja te majtki jednorazowe,bo ostatnio jak byłam to czytałam na drzwiach,co wziąć i były one wymienione,a co do tych podkładów porodowych na łóżko to nie wiem,ale moga nie zpozwolic jednak,zalezy od szpitala,bo w niektórych szpitalach jak się lózko zabrudzi to salowa ma po prostu zmieniac prześcieradło tyle razy ile trzeba.Ważne by się zaopatrzyć w podpaski typu-jednorazowe pieluszki dla niemowląt firmy Bella i one świetnie się sprawdzaja jako podpaski dla nas po porodzie,w wielu oddziałach je właśnie stosują,ale tez słyszałam,że trzeba łazić po nie na dyżurke jak zużyjesz za dużo,to lepiej miec swoje i sie nie prosić:tak:A co do kąpieli-prysznica jedynie,to ja wstawałam tak szybko jak tylko mogłam,czyli kilka godzin po porodzie,jak się nie kręci w głowie to można iść i krótki letni prysznic wziąć,a przy okazji pod prysznicem zrobić siusiu-bo tam jest łatwiej,właśnie polewając sie wodą,wiadomo,ze jak bardzo mocno krwawisz,to jest to raczej niebezpieczne,ale ogólnie po porodzie krwawi się najpierw dość mocno,mocniej niz najobfitsza miesiączka ci się zdarzyła i trzeba być na to przygotowaną tez psychicznie,w razie czego pytać położnej czy jest ok.,czy można już prysznic brac:tak:Jesli chodzi o biustonosz,to obowiązkowo,najlepiej bawełniany i wiekszy niż w ciąży się nosi:tak:

Ja kupiłam takie olbrzymie Bella MaMma ;-)
To są podkłady higieniczne, w takim różowym opakowaniu.
Mam nadzieję, że się sprawdzą :-)

Tak to są Bella,ale one są w aptece jako pieluszki jednorazowe dla niemowląt,a taka pieluszka wygląda jak podpaska wielgachna:tak:,ale potem się okazuje,że jest w sam raz,a co najważniejsze to taka miękka i gładka jest,więc nie podrażnia zszytego krocza:tak:no i różowe opakowanie A oże już teraz są takie podpaski wielkie bella,a nie pieluszki? zapytaj w aptece,normalne prostokatne proste,tyle,że duże

reklama
Do góry