reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Album Fotograficzny

dziewczyny może głupie to pytanie ale na prawdę nie wiem... bo ciuszki to oczywiście ale pieluszki tetrowe,flanelowe i okrycia wierzchnie też pierzemy?

Ja prałam wszystko jak leci - tetry, flanelki, ręczniki, okrycia wierzchnie, pościele...
Wolę dmuchać na zimne - nie chcę, żeby się Mała zaraziła czymś przyniesionym ze sklepu :dry:

reklama
wlaśnie ...w tej chwili dopiero pomyslalam dzieki Wam o praniu poscieli i to chyba faktycznie mądre wyjście... nie wiem kiedy zacząć prać te ciuszki i wszystko... mała podobno jeszcze wysoko siedzi

to ja tez sie za to zabiore,najwyżej poczekają ciuszki a moze je do reklamowki wloze zeby sie nie kurzyły.A macie zakupione takie rzeczy jak wkłady ,majteczki wielorazowe albo jednorazowe itp? W jakim czasie po porodzie mozna sie wykapac? Slyszalam ze dopiero na 2-3 dzien a wyobrazacie sobie leżec i zasypiac w tym porodowym pocie,krwi,brudzie itp :( ? P.S potrzebne mi są aż 3 koszulki nocne? Bo tak chce moj szpital

wkłady, podkłady na łóżko i majteczki też już zakupiłam ;-)
Choć jeszcze nie mam spakowanej torby, to jednak wolę być przygotowana - bo co bym zrobiła w razie rozpoczęcia akcji? Faceta wysłałą po zakupy? Już sobie wyobrażam jakby się to skończyło ;-)

Z tą kąpielą to nie wiem jak jest. Ale wiem, że w moim szpitalu po porodzie położne myją "pacjentkę" i przebierają w czystą bieliznę nocną. Słyszałam też, że jeśli kobieta czuje się na siłach, to śmiało zachęcają do wzięcia prysznica na drugi dzień :-)
Więc może co kraj to obyczaj? :-)

A koszulki to pewnie dlatego trzy, że w sumie po porodzie trzy doby leżysz w szpitalu. Jeśli szpital nie ma urzędowych koszul, to wymagają własnych.

plastelinka z tym kąpaniem to chodzi chyba o taką prawdziwą kąpiel w gorącej wannie pełnej wody...to tak jak w czasie miesiączki niewskazane- ze względu na to ze kąpiel w wannie jest mniej higieniczna niż prysznic...
No ale prysznic to możesz zaraz po porodzie wziąć...a nawet powinnaś :-D więc spokojnie nikt ci nie będzie kazał bez mycia się chodzić 2-3 dni.....
Ja już mam majtki jednorazowe, wkładki laktacyjne i inne pierdołki w torbie do szpitala spakowane :tak: nie planowałam tak szybko się pakować ale skurcze po swietach były niepokojące i wolałam mieć to z głowy w razie czego

reklama
Do góry