A czasami nie jest tak, że jeśli do szpitala trafia osoba niepełnoletnia, to obowiązkiem szpitala jest powiadomienie opiekunów prawnych? Raczej nie może ona stanowić sama o sobie oraz o swoim dziecku?
Wydaje mi się, że rozmowa z twoimi dziadkami (bo z tego co zrozumiałam jesteś pod ich opieką) jest nieunikniona. Porozmawiaj ze swoim chłopakiem, może jego rodzice przyjęliby to spokojniej od twoich opiekunów i mogliby pomóc wam przekazać dziadkom wiadomość o ciąży oraz to, co zamierzacie zrobić z dzieckiem?
Masz jakieś oszczędności aby skorzystać z pomocy psychologa? Może jakbyś nakreśliła mu jak wyglada twoja sytuacja rodzinna, wskazałby ci jak przeprowadzić taką rozmowę z twoimi opiekunami i ogólnie jak zachować się w tej sytuacji.
Naprawdę ciężko jest ukryć ciążę do końca. Pomyśl o tym wszystkim. Taki stan jest bardzo obciążający dla organizmu, zwłaszcza tak młodego jak twój. W trakcie porodu jak i połogu także potrzebujesz wsparcia. Dlatego powinnaś znaleźć się pod opieką lekarza oraz uzyskać pomoc psychologiczną.
To poważna sprawa… tu chodzi o dobro twoje jak i tego dziecka, które ma się pojawić. Nie sądzę aby dobrym pomysłem było poleganie na opiniach czy pomocy uzyskanej w internecie. Potrzebujecie pomocy kogoś z bliskiego otoczenia. Zwłaszcza, że jesteś niepełnoletnia i wyglada na to, że już w tym momencie twoja sytuacja życiowa jest nieciekawa, jeśli nie jesteś w stanie na nikogo liczyć :/.