reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

rudykot2 moim zdaniem z Frankiem wszystko w jak najlepszym porządku.
Te porównywanie jest bezsensu bo każde dziecko rodzi się z inna wagą urodzeniową. Mogła byś sie martwic gdyby waga spadała ale jak idzie sobie powolutku do góry to jest ok.
Moja waży 9,5kg i jest małym pączuszkiem (niedługo 8m) ale pediatra w żadnym wypadku nie każe jej odchudzac bo to się wszystko zmieni jak zacznie chodzic. Moja kuzynka ma synka który ma rok i prawie 4mieś. i waży 10,5kg i też jest ok.
Naprawdę, ty jestes matką i ty wiesz co najlepsze jest dla twojego dziecka.A naprawdę Franiu ma super wagę.
Ja jak mam odmienne zdanie poprostu to mówię bo jak bym milczała to już by dawno moje dziecko wazyło z 15kg bo teściowa to by miedzy posiłkami cuda nie widy jej dawała. Np.w 4m pchała jej do buzi ziemniaka to powiedziałam co o tym myślę i sie jak narazie nie wtrąca.
To powodzonka

reklama
Rudykocie mialam takie same przejscia, ale nie z tesciowa, tylko ze swoimi rodzicami, szczegolnie z mama:no: . Paula prawie od poczatku byla na 10 centylu. "Niestety" w pierwszym miesiacu przybyla az 800g a w drugim i trzecim tylko po 400-500 i wtedy zaczely sie jazdy... Ze dziecko niedozywione, ze glodzone, ze nie powinnam wymyslac jakiejs alergii, tylko jesc wszystko, bo inaczej dziecko nie dostaje tego, co mu potrzeba, a jak nadal jadlam indyka z ryzem to namawiali mnie, zeby przestac karmic piersia itd.:no: Ile ja sie z nimi naklocilam, niestety na niewiele to sie zdalo, bo caly czas pierwsze pytanie jest o wage i co nowego wprowadzilam dziecku do jedzenia.

To prawda ze Paula jest malutka i drobniutka (na pol roczku wazyla 6770g i mierzyla 66cm). Oboje z mezem nie jestesmy wielkoludami, wiec pewnie i nasza mala nie bedzie koszykarka. Ale rozwija sie prawidlowo, jest pogodnym, wesolym dzieckiem i pediatrzy mowia, ze wszystko jest OK. Ale moi rodzice wiedza lepiej- takim sposobem odzywiania krzywdzimy dziecko.

Rece opadaja...:no:

Czarodziejko moja oliwka tez ma alergie i juz od dawna podaje jej te kaszki,nawet smakowe i wszytko jest wporzadku.
Zaczne od tego,ze nie robie wedlug przepisu tylko wedlug wlasnego uznania do bebilony na 150 ml(wieczorna kolacja) daje 2,5 czubate lyzeczki do herbaty i podaje przez smoczek trojprzeplywowy na numerze 3 (ja mam chicco kauczukowy jest mieciutki,sa tez takie Aventu silikonowe)i plynie bez problemu.Poprostu daje na oko i jak wie,ze Oliwia jest bardziej glodna to robie jej gesciejsza,a jak jadla niedawno do zadsza.I jeszcze nigdy nie podawalam tych kaszek lyzeczka,a sa fajne bo zieniajasmak tego ochydnego mleka.Wiec sprobuj,kup smoczek i zobaczysz sama czy Maciusiowi sie spodoba:)))

agus dziekuję kochana za podpowiedz!!!!
wyobraz sobie ze sama sprobowalam jak to idzie...i masz racje ze ok,,,,,ja mam smoczki Aventu nr 3...
Więc dzis wieczorem maciejek mleko - kaszke wszamie.

Rudykotku, Kajenko- skąd ja to znam, możemy sobie podac ręce w kwestii" niedożywienia własnych dzieci". Kuba tez praktycznie od początku na 10 centylu, no teraz od miesiaca na bebilonie podskoczył sobie. Ale jakie teorie słyszałam. To nic że ma alergie mam sama jeść nabiał i jemu też dawać.

Najbardziej boje sie, ze dadza cos dziecku bez mojej wiedzy i zgody:wściekła/y: .

Mam pytanko: ktora firma robi zupke jarzynowa z marchwewka, ziemniakiem i pietruszka, bez mleka, masla i miesa? Szukalam w sklepach, ale takiej nie namierzylam:baffled:

Paula od dwoch dni dostaje marchewke i bardzo jej smakuje:tak:

Najbardziej boje sie, ze dadza cos dziecku bez mojej wiedzy i zgody:wściekła/y: .

Mam pytanko: ktora firma robi zupke jarzynowa z marchwewka, ziemniakiem i pietruszka, bez mleka, masla i miesa? Szukalam w sklepach, ale takiej nie namierzylam:baffled:

Paula od dwoch dni dostaje marchewke i bardzo jej smakuje:tak:

Gerber. Kuba niestety fatalnie uczulony na marchew:-(. Wiecie co to znaczy? W każdym obiadku jest marchew:-(.

reklama
Asiuk uuu wspolczuje .... biedny Kubus :-(
co do potraw bez marchewkowych ... ostatnio w sklepie kupilam jedzonko z Gerbera ... czysty indyk, czysty kurczak ... samo miesko, nic poza tym .... do tego mozesz kupic dynie z ziemniakami :happy: ... obiadek jak znalazl :happy: ( Dawidek zajadal az mu sie uszka trzesly ;-)).. wiem ze to tylko jedno danie, ale lepsze to niz nic ... buziam
ps. jakbym jeszcze cos wyhaczyla w sklepie z czego mozna skomponowac pyszne danie to dam znac ... oczywiscie jakbys Ty cos wynalazla dawaj tutaj zaraz ... bedziemy komponowac :-)

Do góry